»

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.



Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Ars Technica - Že kak teden dni je na voljo pretvornik, ki omogoča shranjevanje dokumentov v odprtem, standardnem formatu. Ne boste verjeli, a napisali so ga kar pri - Microsoftu! Še povezava.

Verjetno ima pri tej potezi odločenost nekaterih (zveznih) držav, da za svoj državni aparat raje uporabijo openoffice. Vendar bi bilo naivno misliti, da se bodo pri Microsoftu kar tako odpovedali prijemu, ki uporabnikove podatke priklepa na MS Office. T. im. "Information Right Management" je morda tak način. Več o možnih scenarijih si lahko preberete tule.

Tole ni preveč po volji Adobu, ki je s svojim PDF formatom postavil de facto standard na področju dokumentov. Sedaj testirajo nekatere XML razširitve za PDF zapis, kot pravijo na ArsTechnici. Poleg tega ga nameravajo odpreti in standarizirati. Povezava.

Skratka, na področju dokumentov bo še sila zanimivo.

23 komentarjev

Namenski čip za umetno inteligenco

Slo-Tech - Proizvajalci neprestano pospešeno iščejo nove tržne niše (beri - načine za oskubljanje kupcev), v zadnjem času so na primer postali popularni kosi strojne opreme, ki skrbijo za določene namenske izračune (ponavadi v igrah, saj navdušenci v zameno za nekaj FPS-jev z veseljem odštejejo kup zelencev) in tako razbremenjujejo glavne procesorje v osebnih računalnikih. Najbrž vsi poznate AGEIA PhysX, kartico za procesiranje fizikalnih pojavov, o kateri je bilo povedano že zelo veliko, dejanski razultati pa so razočarajoči, pred kratkim pa je bil predstavljen tudi Killer NIC, gamerska mrežna kartica.

Arstechnica tako poroča, da se je podjetje AISeek odločilo, da bo zgrabilo svoj kos pogače, dokler je ta še vroča. Najavili so čip z imenom Initia, ki naj bi skrbel za izračune umetne inteligence računalniško kontroliranih likov v igrah. Zaenkrat primanjkuje oprijemljivih dejstev o izdelku, datum izida še ni znan, na voljo pa so predstavitveni posnetki, iz katerih je razvidno, kako naj...

18 komentarjev

Killer NIC

Slo-Tech - Nedavno tega (čas 300 MHz procesorjev in nerazširjenost širokopasovnih povezav) smo prisegali na »prave« modeme, ne pa na modeme, ki so potrebno računsko moč jemali iz centralnega procesorja (Winmodemi).

Ideja prenosa opravil iz CPU-ja na (pozor) NPU (Network Processing Unit) torej ni nova. Do nedavna neznano podjetje Bigfoot, bo vsak čas splavilo mrežno kartico s pomenljivim imenom Killer NIC*. Ideja kartice je v tem, da popolnoma prevzame vsa računska opravila pretoka podatkov prek mrežne kartice. Zato kartica na sebi nosi 400 MHz procesor, ki mu družbo dela 64 MB RAM-a. Za mehko stran rešitve skrbi na kartico zapečena posebna različica Linuxa, do katerega se seveda da preko konzole tudi dostopati.



Na IGN so...

55 komentarjev

Nove podrobnosti o PhysX (PPU)

X-Bit Labs - O novem kosu silicija, poimenovanem PhysX , ki bo skrbel izključno za fizikalne učinke, najprej v igrah, kasneje pa še v aplikacijah, smo že poročali. Delitev zahtevnih nalog med centralnim (CPU) in grafičnim procesorjem (GPU) je jasna že dolgo, saj si brez sodobnih GPU-jev nikakor ne moremo predstavljati kakršnega koli delovanja iger. V AGEIA-i so prepričani da tako jasna delitev dela med komponentami velja tudi za fizikalne učinke: CPU igra vlogo dirigenta, GPU rendrira sliko in jo prikazuje, fizikalni procesor (PPU) pa skrbi za gibanje telesa, vode, obleke, interakcijo z okoljem in umetno inteligenco.

PhysX bo zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo imel nezanemarljivih 125 milijonov tranzistorjev. Kartice, ki jih bo med prvimi ponudil ASUS, bodo...

56 komentarjev

PhysX - 1. fizikalno procesna enota (PPU)

SiOL - Podjetje Ageia napoveduje revolucijo na področju računalniških iger. Na njihovi spletni strani se je 8. marca 2005 pojavila napoved izdaje specializiranega čipa, ki bo skrbel izključno samo za fizikalne učinke v računalniških igrah.
Novi tip procesorja že ima svojo ustrezno kratico: poleg grafičnega (GPU) in centralnega (CPU) bo nosil oznako Physics Processing Unit (PPU)



Nova kategorija procesorjev obljublja enako revolucijo, ki so jo leta 1990, naredile prve 3D pospeševane grafične kartice. S prenosom fizikalnega računanja na novo enoto, bomo razbremenili računalniški procesor in tako bomo...

39 komentarjev