»

Večina emailov še vedno spam

The inquirer - Inquirer poroča o relativno zaskrbljujočih dejstvih, po zadnjih podatkih je namreč še vedno skoraj 90 odstotkov vsega prometa elektronske pošte zgolj nezaželena pošta oz spam. Največ emailov poskuša prodati farmacevtska sredstva za izboljšanje potence, na drugem mestu so prevare z delnicami, evolucijski krog novih in novih prevar pa je zelo kratek, zato so strokovnjaki vedno bolj zaskrbljeni. Boj proti določenemu tipu spama je po besedah Amirja Leva, vodilnega v podjetju Commtouch, brezupen, saj si spamerji v najkrajšem možnem času izmislijo nov trik in izničijo ves trud nasprotnikov. Očitno bo edina prava rešitev temeljita preureditev protokola.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Subliminalna sporočila v spamu

Slo-Tech - Zlobni oglaševalci, ki za svoje namene izkoriščajo šibkosti elektronske pošte, se z vedno novimi in novimi metodami borijo proti spam filtrom, na drugi strani pa poskušajo svoje oglase narediti bolj privlačne. Tako se zadnje čase največkrat pojavljajo sporočila, ki vsebujejo grafične datoteke, v katerih je reklamni tekst, da se izognejo filtriranju pogostih besed. Pred kratkim pa se je pojavila zelo zanimiva verzija tovrstnega spama, ki vsebuje animirano sličico. Za animacijo se ne skrivajo poskočni grafični učinki, temveč prepovedan način oglaševanja s pomočjo subliminalnih sporočil. Prejemnik sporočila tako večino časa vidi običajen tekst, vsakih 17 sekund pa se za nekaj stotink pojavijo napisi BUY. Sicer naj animacija ne bi resno poskušala vplivati na naše podzavestno razmišljanje, temveč gre zgolj za poskus izogibanja filtrom, a je stvar vseeno zanimiva. Podrobnejši opis in demonstracija nove metode sta na voljo tukaj.

Upam, da se bom zdaj lažje odločil za katero od metod...

17 komentarjev

Spam kot umetnost

News.com - Očitno je možno, vsem uporabnikom Interneta in elektronske pošte predobro znan in nadvse ljub spam, poleg oglaševanja razno raznih čudežnih tabletk, uporabljati še v kakšne druge namene.

Takega mnenja je vsaj Alex Dragulescu, romunski umetnik, ki z uporabo računalniške tehnologije, natančneje, posebnih algoritmov, "spreminja" spam v računalniško generirane podobe - rože -, poimenovane Spam Plants. To počne tako, da s prej omenjenimi algoritmi analizira dele spam elektronske pošte, poišče povezave med njimi in nato le-te predstavi v grafični obliki. To pa ni edini tovrstni projekt...

10 komentarjev

Napaka v kodi omogočila "spammanje" naročnikov konkurenčnega operaterja

vir: Dnevnik
Dnevnik - Dne 25. julija je več deset tisoč Mobitelovih naročnikov (vključno z avtorjem) prejelo nenaročeno sms oglasno sporočilo, ki jih je pozivalo k prestopu h konkurenčnemu operaterju mobilne telefonije.

Za tisoč tolarjev nagrade za vsakega "prestopnika" k zelenemu mobilnemu taboru, se je 33-letnemu Saši z Dolenjske zdelo vredno potruditi in napisati skripto, s katero je naročnikom rdečega operaterja pošiljal oglasna sporočila s Simobilove spletne strani.

Iznajdljivi Saša je napisal...

19 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL drugič

Slo-Tech - V torek, 7. 3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje o OpenGL. Prejšnji mesec smo pričeli z uvodom, tokrat pa bo Ivan Leben predstavil zahtevnejše primere uporabe OpenGL.

Serija predavanj o knjižnici OpenGL se nadaljuje z drugim delom. Od samih osnov se bomo premaknili k zanimivejšim primerom in nekoliko zahtevnejši kodi. Tokrat si bomo ogledali tehnike transformacije podane geometrije ter uporabo notranjih stanj, ki vplivajo na rasterizacijo le-te (barvna maska, mehčanje robov ipd.). Monotone barvne prelive bomo nadomestili s teksturami in s tem povečali realističnost grafike. Lotili se bomo tudi animacije in jo preko zaznavanja miške in tipkovnice združili v interaktivno aplikacijo.

2 komentarja

Debitel kaznovan zaradi spama

The Register - Dansko sodišče je pred nedavnim ugodilo tožbi uporabnikov in družbo Debitel kaznovalo z 2 milijonoma danskih kron (nekaj manj kot 360.000 zelencev) globe, ker je pošiljala neželena sporočila.

Nemški mobilni operater, ki deluje tudi na našem tržišču, je namreč aprila 2003 naročnikom konkurenčnega operaterja Telmore (medtem ga je prevzel TDC) poslal čez 36.000 elektronskih sporočil in več kot 12.000 neželenih sporočil SMS.

Še kdo meni, da je nekaj gnilega v državi Danski?

15 komentarjev

Ktoon 0.7

Toonka Films - KToon, je novo orodje za 2D animacijo podjetja Toonka Films. Sedaj je na voljo pod licenco GPL. KToon je izdelan s pomočjo OpenGL in knjižnice Qt. Ima podoben, v nekaterih delih skoraj enak, uporabniški vmesnik kot komercialni produkti, npr. Macromedia Flash™ in ToonBoom™. Trenutno je KToon še vedno v beta fazi in ima samo dva modula (Risanje in Animacija), a že omogoča izvoz animacij v flash datoteke SWF. Želja razvijalcev je podpora odprtih formatov npr. SVG. SWF so trenutno vključili zaradi lahke vključitve.

8 komentarjev

Pet PC-jev v enem ohišju? Seveda!

Bit Technologies - Na spletni strani Bit-Tech se je danes pojavil zanimiv članek. Max Klaentschi tako kot večina zagrizenih računalničarjev ne prenese dolgih časov, potrebnih za upodabljanje 3D-slik in animacij. Da bi ta čas skrajšal, se je odločil uporabiti pet cenovno dostopnih računalnikov (Duron 1,8 GHz, 128 MB DDR266 ram) in jih povezati v mrežo, tako da si delo delijo. Ker pa bi toliko ohišij v njegovi sobi zavzelo kar precej prostora je vse skupaj spravil v le eno večje ohišje, ki ga je naredil sam. Skupaj jih je povezal z...

25 komentarjev

Flash za Linux

Na kaj vas spominja?

PC Linux Online - Izdelava grafik in animacij, ki jih izdeluje priljubljen program Flash, v Linuxu ni možna, ker ni na voljo nobenega podobnega programa. Zadeve so se pred kratkim precej izboljšale, saj lahko Flash poganjamo v Linuxu s pomočjo programa CrossOver Office, vendar izvajanje programa ni tako brezhibno, kot bi si želeli. Potem je tu še novi OpenOffice.org 1.1, ki omogoča izvoz v obliko Flash, a to še zdaleč ni popolna zamenjava.

Zdaj pa se je začel razvoj programa F4l (Flash for Linux), ki ga razvijalci želijo ustvariti kot zamenjavo za Flash za Linux. Zgodnja različica 0.1 alfa sicer omogoča samo risanje osnovnih 2D-predmetov, a morebiti bomo imeli kmalu popolno zamenjavo za Flash na Linuxu.

8 komentarjev