»

ATI predstavil Radeon X1950 PRO

ATI - ATI je predstavil grafično kartico Radeon X1950 PRO, ki temelji na jedru RV570. Jedro, ki tiktaka pri frekvenci 575 MHz, vsebuje 36 Pixel Shader-jev in osem Vertex Shader enot, družbo mu dela 256 bitni pomnilnik, s frekvenco 1,38 GHz. Poleg tega omogoča nova grafična kartica tudi CrossFire. Pojavili so se tudi prvi uradni testi kartice, ki si jih lahko ogledate na HEnthusiast-u, Hexus.net in Legit Reviews-u.

Več v ATI-jevem sporočilu za javnost.

7 komentarjev

SLI brez strojnih dodatkov

Hexus - Že pred skoraj desetimi leti smo lahko s povezavo dveh grafičnih kartic ustvarili SLI navezo in povišali 3D performanse našega mlinčka, potem pa je za nekaj časa takšen princip pospeševanja utonil v pozabo, dokler ga nVidia pred ni ponovno obudila pod isto kratico z drugim pomenom.

Sočasna uporaba novejših kartic je sprva zahtevala uporabo posebnega mostička, s katerim smo obe grafi fizično povezali (če sta to seveda podpirali), a kmalu so se pojavile rešitve, ki so za majhno razliko v performansah omogočale bistveno bolj svobodno spajanje neidentičnih kartic brez mostičkov. Zaradi praktičnosti pri nadgrajevanju se je tovrsten način uporabe razširil, na strani Hexus pa so se odločili, da ga bodo temeljito pretestirali in ugotovili njegov dejanski vpliv na performanse.

5 komentarjev

Slovo BTX-a?

Hexus - Intel je na novinarski konferenci na Tajvanu najavil slovo standarda BTX, saj ga prihodnje leto več ne bo ponujal kupcem. Kot je znano je bil BTX plod Intelovih težav z vročimi procesorji in je predstavljal rešitev za efektivnejše odvajanje toplote. Ker pa je Intel letos predstavil Core 2 Duo procesorje, ki so relativno hladnejši od nekdanjih Pentiumov, je potreba po BTX standardu izginila, vendar dajejo napovedi o porabi prihajajočih štirijedrnikov slutiti, da morda slovo BTX-a le ni tako blizu, oziroma da je v pripravi že njegov naslednik.

Več na Hexus.net.

14 komentarjev

S3-jeva D3D10 grafična kartica

Hexus - Na Hexus.net so objavili prve slike grafične kartice proizvajalca S3, ki podpira D3D10 in Shader Model 4.0. Iz slik je razvidno da ima grafična kartica po en DVI in HDMI priključek ter precej enostaven hladilnik.



S3 z omenjeno grafično kartico cilja na srednji cenovni in zmogljivostni razred, kjer želi z njo postaviti resno konkurenco ATi-ju in nVidii. Vendar S3 čaka še ogromno dela do takrat, predvsem na področju gonilnikov. Uradne predstavitve dotične grafične kartice do prihoda Viste še ne bo.

Več o tem si preberite v izvorni novici na Hexus.net.

53 komentarjev

DFI Lanparty nForce 590 SLI Intel Edition - prve slike

vir: Hexus
Hexus - Prihaja najnovejša članica Lanparty serije. O navijalskih sposobnostih celotne serije ni vredno (upam da) izgubljati besed, omeniti pa velja, da bo ta plošča popolnoma podpirala procesorje Conroe. Razpored komponent je rahlo nekonvencionalen, pravzaprav standarden. Pomnilniške reže so torej na desnem robu matične plošče in ne levo od podnožja procesorja, kakor so bile razporejene pri Expert verziji nForce 4 ter pri RD580 plošči.



Še ena posebnost je digitalni PWM krmilnik, ki ne zahteva uporabe kondenzatorjev za napajanje procesorja. Zaradi tega je okrog podnožja veliko prostora, malce moti le bližina severnega veznega čipa. Plošča je standardne črne barve...

40 komentarjev

ATI izdal Radeon X1900

Hartware.net - Danes je kanadski ATI uradno izdal svojo najnovejšo družino grafičnih kartc, Radeon X1900 XT/XTX, ki temeljijo na čipu R580, ki ima 16 pixel cevovodov in kar 48 pixel shader enot, tiktaka pa na 625 MHz (X1900XT in CrossFire) oziroma 650 MHz (X1900XTX). Kartice so opremljene s po 512 MB 256-bitnega pomnilnika s fekvenco 725/750 (XT/XTX). Družina X1900 pa ne bo zamenjala kartic iz družine X1800, ampak bodo slednje še najprej v prodaji, seveda po nižjih cenah. Še cene kartic iz družine X1900: cena najbolj zmogljive, X1900XTX, bo okoli 649 ameriških dolarjev, za X1900XT boste morali odšteti 549 ameriških dolarjev in za X1900 CrossFire 599 ameriških dolarjev.



Obenem so se na spletu pojavili prvi uradni članki in...

108 komentarjev

Jakoslavova modifikacija: iz ATX v BTX

Jakoslav's BTX Chieftec

Slo-Tech - Jaka83 se je, kot sam pravi, malce naveličan stare modifikacije odločil, da iz starega legendarnega Chieftec-a Dragon BL naredim nekaj drugačnega. Ja, še vedno bo služil kot kišta za računalniške komponente, a tokrat rahlo pretresena in obrnjena na glavo. "Novo" ohišje zelo spominja na prihajajoči BTX standard.

Slike in krajše opise lahko poiščete v tej temi.

Vse pohvale tudi iz naše strani!

13 komentarjev

Po AT in ATX še BTX

AnandTech - Standard ATX (Advanced Technology eXtended) je že dodobra uveljavljen, saj so danes vse matične plošče izdelane po tem standardu oziroma eni od izpeljank, na primer mini-ATX. Trg sedaj zahteva vedno tišje in manjše računalnike, in tako tudi slednji ne zadošča več.

Tako so "bistre" glave sedle skupaj in rodil se je standard BTX (Balanced Technology eXtended). Predstavili so ga kje drugje kot na Intelovem Forumu Razvijalcev. Razvijalci so se osredotočili predvsem na tišje in hladnejše računalnike, kar ima za posledico to, da bomo potrebovali nove matične plošče, ohišja ter v nekaterih primerih še napajalnik. Matična plošča bo tako po novem na levi strani. Prav tako so premaknili procesor bližje ventilatorju BTX ohišja.

Na AnandTechu so spisali obširen članek o vseh novostih, za tiste bolj tehnične pa še povezava na specifikacije.

36 komentarjev