»

Bo Intel odklenil množilnike poceni procesorjev?

X-Bit Labs - Intel namerava izdati poceni procesorje z odklenjenimi množilniki, s katerimi se želijo približati entuziastom, ki pa za svoj mlinček ne želijo odšteti gore denarja, piše ruska stran X-Bit Labs. Praksa odklepanja množilnikov je že stari navijaški trik, ki smo ga na prelomu tisočletja na konkurenčnih procesorjih izvajali sprva kar s svinčniki, kasneje pa s srebrnimi prevodnimi pastami.

Čeprav niti Intel niti AMD uradno ne podpirata navijanja, sta se bržkone že zdavnaj sprijaznila, da se kakovostnejši primerki pač poganjajo pri višjih taktih od tovarniških. Že več let so njuni najdražji modeli (Extreme Edition, Black Edition, FX) odklenjeni. Toda Steve Peterson, vodja marketinga čipov pri Intelu, je v intervjuju za Tweakers.net dejal, da se z odklenjenim množilnikom spogledujejo tudi pri cenenih inačicah. Šlo naj bi procesorje s podnožjem LGA1156 iz serij Lynnfield oziroma Clarkdale.

Od lanskega avgusta sicer Intel na Kitajskem prodaja odklenjeni Pentium 6500K v okviru...

15 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

Intel preklical Pentium E1000, namesto njega E2000.

Hkepc - Intel je po poročanju HKEPC preklical napovedani enojedrni procesor Pentium E1000 o, katerem smo že poročali. Namesto njega bo v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrni procesor z oznako Pentium E2000, ki bo temeljil na prihajajočem jedru Conroe z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, le da bo pri procesorjih Pentium E2000 polovica predpomnilnika onemogočena. Na voljo bosta dve različici; prva bo nosila oznako E2140 in imela frekvenco 1,6 GHz, druga z oznako E2160 bo imela frekvenco 1,8 GHz. Oba bosta imeli 800 MHz FSB ter 1 MB drugonivojskega prepomnilnika.

Več na HKEPC.

17 komentarjev

Znane cene Intelovih štirijedrnikov

DigiTimes - Kot je znano bo Intel svoj prvi štirijedrni procesor namenjen namiznim računalnikom, Core 2 Extreme QX6700 predstavil prihodnji mesec. Po poročanju DigiTimes-a naj bi cena omenjenega štirijedrnika znašala 999 ameriških dolarjev. Za Core 2 Quad Q6600, ki bo luč sveta zagledal januarja prihodnje leto bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. DigiTimes dodaja, da naj bi se cene omenenih štirijedrnikov znižale v tretjem četrtletju prihodnjega leta, ko bo Intel predstavil novo generacijo štirijedrnikov.

Več na DigiTimes-u.

18 komentarjev

Prihajajo novi Core 2 Duo.

Daily Tech - Daily Tech poroča, da bo hkrati s predstavitvijo novega veznega nabora Bearlake predstavil tudi nove procesorje Core 2 Duo, ki se bodo od sedanjih Core 2 Duo procesorjev razlikovali po 1333 MHz FSB-ju, višjih frekvencah in dodanem Intel Trusted Execution Technology. Novi Conroe-ji bodo nosili oznake E6650, E6750 in E6850, njihova frekvenca pa bo 2,33, 2,93 oziroma 3 GHz. Poleg tega bo družino Core 2 Duo procesorjev dopolniš še procesor z oznako E6800, ki se od sedanjega modela Core 2 Extreme razlikuje le po zaklenjenem množilniku.

Več na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Po Kentsfieldu Yorkfield

Slo-Tech - Intel, ki bo novembra predstavil štirijedrne procesorje s kodnim imenom Kentsfield, naj bi v tretjem četrtletju 2007 predstavil naslednika teh procesorjev, s kodnim imenom Yorkfield, poroča DigiTimes. V nasprotju s svojim predhodnikom naj bi Yorkfield imel skupen drugonivojski predpomnilnik, ki si ga bosta delila oba para jeder, poleg tega pa bo izdelan v 45 nanometrski tehnologiji. Nove procesorje bo podpiral prihajajoči vezni nabor Bearlake , ki bo podpiral 1333 MHz FSB in PCI Express 2.0.

Več na DigiTimes.

15 komentarjev

Novosti 65 nm Athlonov

Hkepc - Na HKEPC so objavili specifikacije prihajajočih AMD-jevih 65 nanometrskih procesorjev, o prihodu katerih smo že poročali. Novi procesorji bodo temeljili na jedru Brisbane, ki premore 512 kB drugonivojskega predpomnilnika po jedru. Poglavitno novost predstavlja sprememba frekvenc procesorjev, saj bodo znova uporabili stopnjo množilnika 0,5, tako bo frekvenca najšibkejšega 65 nanometrskega procesorja z oznako 4000+ znašala 2,1 GHz. Trem že najavljenim procesorjem z oznakami Athlon 64 X2 4000+, 4400+ in 4800+, se je pridružil še četrti z oznako 5000+ in s frekvenco 2,6 GHz, njegova poraba pa naj bi znašala 76 W.

Več na HKEPC.

4 komentarji

Primerjava Core 2 veznih čipov

The Tech Report - Ob nakupu Core 2 procesorja se postavlja vprašanje katero vezno čipovje je najbolje uporabiti. Za morebitne prestopnike iz AMD tabora še toliko bolj, ker je veliko odvisno od pomnilniškega krmilnika, ki je pri Intelovih rešitvah del čipseta in ne procesorja, kot pri najbližji konkurenci. Ker se teh vprašanj na Tech Reportu zavedajo, so pripravili obširen test veznih naborov za Core 2 procesorje.

Tako so pod drobnogled vzeli in konkretno prepotili štiri izdelke. Med temi sta se znašla dva Intelova čipa - starejši 975X Express in novejši, precej razširjen P965 Express, ki se pojavlja tako na izdelkih vstopnega razreda, kot na zmogljivejših matičnih ploščah. Druga dva izdelka na testu pa...

6 komentarjev

Core 2 Extreme Q6700 novembra

Hkepc - HKEPC poroča o bližajoči se predstavitvi štirijedrnih procesorjev Core 2 Quadro, poznanih tudi pod kodnim imenom Kentsfield. Core 2 Extreme Q6700 s frekvenco 2,66 GHz, dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomninika ter z odklenjenim množilnikom naj bi bil tako predstavljen letos novembra, le-temu bo v začetku prihodnjega leta sledil model Core 2 Quadro Q6600 z nižjo frekvenco -- 2,4 GHz. Cena prvega bo znašala 999 ameriških dolarjev, medtem ko za model Q6600 zaenkrat ni znana. O zmoljivosti prihajajočih štirijedrnikov se lahko prepričate v testu, o katerem smo že poročali.

Več na HKEPC.

6 komentarjev

nVidia: sodelovanje s Chartered Semiconductor

Hkepc - Nvidia je po poročanju HKEPC-a zaupala izdelavo dela jeder za nove grafične kartice GeForce 7100 GS singapurskemu podjetju Chartered Semiconductor. Ta bo tako izdeloval jedra z oznakami GF 7100GS-N-B2, medtem ko bo TSMC, ki izdeluje jedra preostalih grafičnih kartic za namizne računalnike, izdeloval jedra z oznako GF-7100GS-N-A2. Poleg omenjenih proizvajalcev, za nVidiine grafične kartice jedra izdeluje tudi UMC. Chartered Semiconductor naj bi zaenkrat izdeloval le del jeder za GeForce 7100 GS.

Več o tem na HKEPC.

1 komentar

GeForce 6500 pripravljen na vstop v low-end bitko

Warp2Search - Veliko sicer ni znanega, na Warp2Search so namreč opozorili na predogled te grafične kartice, objavlen na HKEPC, ter priložili prevod, narejen s pomočjo Babelfish. Polomljeni prevod govori o prvotni 6200, ki so jo nadgradili v 6600LE, iz 6200 TurboCahce pa naj bi naredili 6500. Nova grafična kartica naj bi bila namenjena za boj z ATIjevo novo rešitvijo za nižji cenovni razred, X550.



Še članek na HKEPC.

13 komentarjev

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade

Hkepc - Na hkepc so nam ponudili opis matične plošče Asrock 939 Dual-SATA2, ki bazira na ULI M1695 northbridge-u. Poleg možnosti nadgraditve na AMD-jevo podnožje prihodnosti s kodnim imenom M2 (predviden prihod v začetku naslednjega leta), nam ponujajo še PCI Express režo ter AGP 8x režo za grafične kartice.
Plošča se v primerjavi z NF4 čipovjem odreže odlično, kako odlično, pa si sami poglejte.



Originalno novico lahko preberete tukaj, za ostale, nevešče pismenk, pa je poskrbela čudežna riba.

65 komentarjev