»

AMD načrtuje nove dvojedrne procesorje

Ars Technica - AMD je naznanil, da bo prekinil proizvodnjo obstoječih dvojedrnih procesorjev. Najprej je konec prejšnjega leta prekinil proizvodnjo serije X2 4x00+, v prvi četrtini tega leta pa se bodo poslovili tudi modeli X2 6400+ black edition, X2 6000+ 89W, X2 6000+ 125W ter X2 5600+.

Obstoječe procesorje bodo nadomestili s procesorji na novi arhitekturi, prva dva bosta AMD 6250 in 6050, frekvence pa še niso znane. Zaenkrat vemo le, da bosta procesorja imela 1 MB drugonivojskega (na jedro) in 2 MB tretjenivojskega (deljeno) predpomnilnika ter bosta predvidoma izdana v drugi četrtini leta.

Izvorna novica

50 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev

Optimus Mini Three

Tweakers.net - O konceptu tipkovnice Optimus smo na našem forumu debatirali že pred letom, ko se je prvič pojavil. Ideja je bila vsekakor navdušujoča, ampak ker delujočega izdelka ni bilo na voljo, so bili mnogi prepričani, da gre zgolj za lep render. Nedavno pa je bil najavljen Optimus Mini Three -- izdelek istih avtorjev v pomanjšani različici s samo tremi gumbi. Prav to žverco so dobili v roke na Tweakers.net, žal pa ni izpolnila vseh pričakovanj.

5 komentarjev

Novosti 65 nm Athlonov

Hkepc - Na HKEPC so objavili specifikacije prihajajočih AMD-jevih 65 nanometrskih procesorjev, o prihodu katerih smo že poročali. Novi procesorji bodo temeljili na jedru Brisbane, ki premore 512 kB drugonivojskega predpomnilnika po jedru. Poglavitno novost predstavlja sprememba frekvenc procesorjev, saj bodo znova uporabili stopnjo množilnika 0,5, tako bo frekvenca najšibkejšega 65 nanometrskega procesorja z oznako 4000+ znašala 2,1 GHz. Trem že najavljenim procesorjem z oznakami Athlon 64 X2 4000+, 4400+ in 4800+, se je pridružil še četrti z oznako 5000+ in s frekvenco 2,6 GHz, njegova poraba pa naj bi znašala 76 W.

Več na HKEPC.

4 komentarji

AMD-jevi načrti

Slo-Tech - AMD je svoj 4x4 izbral podnožje socket 1207 (socket F), ter procesorje Athlon FX. Oznaka FX bo tako v uporabi le pri procesorjih za prej omenjeno podnožje, medtem ko bodo procesorji za podnožje AM2 nosili oznake Athlon64 X2, tako bo na primer FX-74 za podnožje AM2 nosil oznako X2 6000+. Omenjen procesor, ki po za podnožje AM2 predstavljen novembra bo imel frekvenco 3 GHz ter dvakrat po 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, hkrati z njim pa naj bi luč sveta zagledala tudi X2 5600+ s frekvenco 2,8 GHZ ter X2 5400+ z enako frekvenco vendar pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom. Decembra naj bi bili kupcem na voljo tudi prvi 65 nanometrski procesorji.

Več o tem na Tweakers.net (Stran je v nizozemščini, za prevod uporabite babilonsko ribo)

18 komentarjev

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev

AMD Athlon 64 X2 5000+ za s939?

X-Bit Labs - AMD je v nedavno izdanem dokumentu z naslovom AMD Athlon 64 Processor Power and Thermal Data Sheet, navedel tudi procesor z oznako AMD Athlon 64 X2 5000+ za socket 939. Omenjenega procesorja uradno še ni najavil, poleg tega ga ni bilo mogoče zaslediti v dosedanjih roadmap-ih AMD-ja.

Po podatkih iz omenjenega dokumenta gre za dvojedrni procesor s frekvenco 2600 MHz in 2 MB drugonivojskega predpomnilnika (1 MB na jedro), vendar se v omenjenem dokumentu pojavi tudi podatek o 512 kB L2 cache-a na jedro (skupaj 1 MB).Če drži prvi podatek, potem ima enako frekvenco in količino predpomnilnika, kot Athlon 64 FX-60. Nejasno je tudi ali bo procesor na voljo končnim kupcem ali bo na voljo le za AMD-jeve partnerje.

Več o skrivnostnem procesorju si lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

2 komentarja