»

Scythe 12 cm ventilatorji na kupu

Silent PC Review - Ker se bliža poletje in je treba prepotene mlinčke v tem času še posebej dobro ohladiti, so ljubitelji tišine na strani SPCR pod drobnogled vzeli 12 cm ventilatorje proizvajalca Scythe. Kot ponavadi, na SPCR izvemo veliko o značaju zvoka, ki ga testirani ventilatorji oddajo, in razmerju med zmogljivostjo in jakostjo oddanega zvoka. Najbolj sta se izkazala modela Slip Stream SY1225SL12M in SY1225SL12L. Za primerjavo lahko uporabite njihov prvi in drugi obširnejši test ventilatorjev te velikosti.

0 komentarjev

Procesor, ohladi se!

RegHardware - MSI pripravlja zanimiv koncept hladilnika za procesor, ki kljub temu, da vključuje ventilator, ne potrebuje napajanja. Poganja ga namreč sama toplota, ki jo procesor proizvede. Le-ta namreč segreje zrak v valju hladilnika, pri čemer razširjen zrak potisne bat navzgor, kar spravi v gibanje gred, ki vrti ventilator.

Sama zasnova tovrstnega mehanizma sicer ni nova, saj jo je leta 1816 izumil Robert Stirling, vendar kljub temu zaenkrat ni bila uporabljena v tovrstne namene. MSI-jeva naprava naj bi za vrtenje ventilatorja pretvorila kar 70% proizvedene toplote procesorja v kinetično energijo. Širši javnosti bo...

61 komentarjev

Zalman Reserator 2

procesorski vodni blok Reseratorja 2

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Prva različica Zalmanovega Reseratorja je naletela na bolj mlačen odziv. Pasiven sistem vodnega hlajenja (nič ventilatorjov na radiatorju) se je namreč precej slabo odnesel, obenem pa je tudi ogromno stal. Zaradi teh slabosti si je v naših krajih pridobil srčkan vzdevek, za katerega je bilo potrebno pred ime izdelka zgolj dodati črko P.Drugo inačico, ki obeta malce več, so pred nekaj dnevi pošteno pretestirali pri X-bit labs in prišli do zaključka, da gre za čisto spodoben izdelek. Reserator 2 (220 dolarjev) sicer ne nudi preveč dobrih performans, tako da se ga bodo overclockerji izogibali, hladi pa bolje od povprečnega zračnega hladilnika, je enostaven za vzpostavitev...

24 komentarjev

Zalman predstavil 3D monitorje

The inquirer - Na vsem dobro znanem CeBIT-u, ki se ravnokar odvija, je Zalman predstavil nekaj izdelkov, ki mu jih ne bi ravno pripisali. Množicam so pokazali monitorje, zmožne realističnega tridimenzionalnega prikaza slike. Tehnologija ni nič novega, gre za že neštetokrat viden trik s polariziranimi lečami, ki pa kljub vsemu do sedaj v računalništvu še ni bil pretirano uporabljan.

Zaenkrat bosta na voljo zgolj dva modela, 19 in 22 palčni, s povsem standardnima ločljivostima (1280 x 1024 ter 1680 x 1050), uradnih cen zaenkrat še ni, po besedah sejemskih mož pa se bodo trudili, da bodo cenejši od konkurence, ki načrtuje podobne izdelke. Izvorna novica.

17 komentarjev

Prihaja Thermalright HR-03

Thermalright HR-03

Slo-Tech - Thermalright je predstavil nov hladilnik za grafične kartice z oznako HR-03. Hladilnik je zgrajen iz štirih vročih cevk (Heatpipe-ov) ter aluminijastih reber, za učinkovito hlajenje katerih lahko uporabimo 92 milimetrski ventilator.

Ob nakupu dobimo poleg hladilnika tudi hladilna rebra za hlajenje ramov na grafični kartici, mehanizem za namestitev na kartico ter mehanizem za namestitev 92 milimetrskega ventilatorja. Kupcem bo nov hladilnik za grafične kartice na voljo v prihodnjih tednih, njegova cena pa zaenkrat še ni znana.

Več o tem v Thermalrightovem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

Zalman CNPS 9700 in Thermalright Ultra-90

Zalman CNPS 9700 LED

vir: ComputerBase
Slo-Tech - Zalman je pričel dokaj skromno. Vse kar so želeli, je bilo tiho hlajenje pregretih sestavnih delov računalnika. Njihove pahljače so bile med našimi bralci zelo popularne in priljubljene. Vendar pa do predstavitve modela CNSP 7000, njihove rešitve niso bile pretirano učinkovite, oziroma, nudile so samo tišino, ne pa nizkih temperatur.

Kasneje je postalo jasno, da uporabniki poleg tišine želijo tudi zmogljivo odvajanje oddane toplote. S prej omenjenim modelom 7000 jim je za kratek čas uspelo celo osvojili prestol. Konkurenca (Thermalright, Thermaltake, Coolermaster, …) seveda ni počivala, in tako smo bili priča novim in novim rekordom nizkih temperatur. Tudi pri Zalmanu niso sedeli...

7 komentarjev

Zalman CNPS9500 AM2

FiringSquad - Zalman je že od izida njihovih legendarnih pahljač znan po velikih in relativno tihih hladilnikih za procesorje. Na FiringSquad so si ogledali enega njihovih novejših izdelkov, CNPS9500, namenjenega AMD procesorjem na podnožju AM2. Izdelek ni presenetil z nobeno posebno inovativno funkcijo, saj gre za oldskul hladilnik, v celoti narejen iz bakra, podkrepljen s tremi toplotnimi cevmi in ventilatorjem, ki se ga da utišati. Preizkuševalci so bili z njim zadovoljni, saj brez večjega hrupa svoje delo opravi dobro, a so komentirali, da se za 50 dolarjev, kolikor izdelek stane, da dobiti tudi boljše primerke iz drugih tovarn, zato so mu prisolili oceno 89%.

13 komentarjev

Thermalright SI-128

Hartware.net - Thermalright na naši stani poznamo kot proizvajalca zelo zmogljivih hladilnih teles. S svojimi rešitvami vedno posega na sam vrh zmogljivosti in zmožnosti odvajanja topolote, saj so najboljše rešitve že primerljive s poceni vodnimi hlajenji. Njegova hladilna telesa sicer niso med najcenejšimi, kar še posebej velja najzmogljivejša, a za zadnji MHz ali tišino se je vedno seglo precej globoko v denarnico. Poleg tega so tudi časi, ko smo na forumu moledovali slovenske uvoznike, naj vendarle ponudijo Thermalright-ove produkte, davno mimo. Brez težav so pri nas na voljo najnovejši modeli.



Tokrat so se odločili prenoviti SI oziroma XP družino, kljub temu, da so prav nedavna prestavili zelo...

5 komentarjev

Nova Zalman hladilnika

Xtreme Systems - Nova modela, iz že znane CNPS družine, nosita oznaki 8000 in 9700. Prvi, 8000, je popolnoma nov hladilnik z aluminijastimi rebri, precej nizkega profila, za izboljšan prenos toplote pa skrbijo 4 bakrene vroče cevke. Vse skupaj ohlaja 92 milimetrski ventilator, ki se vrti med 1350 in 2600 obrati na minuto. Hladilnik je precej lahek, tehta namreč le 360 gramov. V izvorni novici oz. temi na XtremeSystems.org forumu pa že načrtujejo modificiranje tega hladilnika za uporabo na grafičnih karticah.




Druga novost pa je CNPS9700, ki je pravzaprav povečan CNPS9500. Slednji ima 92 milimetrski ventilator, pri novem hladilniku pa so ga zamenjali z nekoliko večjim, 12 centimetrskim, v skladu z...

17 komentarjev

Uporaba Thermalright SI-97 (Soc.A) za hlajenje grafične kartice

Adrian's Rojak Pot - Dandanašnji grafični procesorji porabijo veliko energije, ki jo sprostijo v obliki toplote. Proizvajalci grafičnih kartic se bolj ali manj uspešno spopadajo s tem problemom. Za zadnje presenečenje je poskrbela nVidia, hlajenje njihovega paradnega konja, Geforca 7800 GTX, namreč zavzame samo eno PCI režo. Presenečenje zato, ker so tudi izdelovalci kartic, zgrajenih okrog ATi-jeve arhitekture X80X, za najmočnejše modele posegli po mogočnih hladilnih telesih. Do sedaj smo bili velikih hladilnikov vajeni predvsem s strani nVidie.

Če bi radi iz kartice stisnili še poslednji MHz, potem priloženo hlajenje ne bo dovolj. V kolikor ne nameravate GPU-ja hladiti z vodo, lahko posežete po...

6 komentarjev

Zalman CNPS7000A-Cu na bojišču

Zalman CNPS7000A-Cu

vir: NeoSeeker
AnandTech - Če od časa do časa odstranite pogled od monitorja in se zazrete skozi okno v naravo, ste verjetno že opazili, da se je sneg po večini stalil in se je mati Narava začela prebujati. To pa pomeni, da se temperature višajo in če posedujete visoko navit procesor ter po možnosti še zračno hlajenje, se bo število obratov in glasnost sčasoma ventilatorja precej povečala. In prav zato so na Neoseeker.com spisali test Zalman-ovega hladilnika CNPS7000A-Cu. Zelo težak, zelo tih in precej dober hladilnik, ki tehra 773 gramov, je z nizkimi obrati (oddajal je samo 36,2 dB hrupa) Athlon 64 3400+ ohranjal na delovnih 50 stopinjah,...

8 komentarjev

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji