»

Nvidiini gonilniki odgovorni za skoraj tretjino sesutij Viste?

Ars Technica - Microsoft je moral v okviru sodnega postopka v zvezi s prodajo "Vista Capable" PCjev razkriti precej e-poštne komunikacije znotraj podjetja, kot stranski učinek pa so zato prišle na plan zanimive informacije.

Ob izidu operacijskega sistema Windows Vista je imela Nvidia precej težav s prilagoditvijo svojih gonilnikov za nov sistem. Za še posebej težavno se je izkazala arhitektura G80, ki je povzročila precej preglavic njenim uporabnikom z Visto. Po Microsoftovih podatkih je bila tako Nvidia odgovorna za 28,8 % sesutij Viste v neznanem obdobju v letu 2007. Sledijo ji ostali vzroki z 18,5 %, Microsoft s 17,9 %, neznani viri s 17 %, svoje pa sta doprinesla tudi ATI z 9,3 % in Intel z 8,8...

47 komentarjev

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Schneier.com - Te dni je ameriška zvezna vlada mestu New York dodelila 354 milijonov dolarjev kot pomoč pri izgradnji sistema za nazdor prometa in samodejno obračunavanje vstopnine v poslovni del Manhattna. Sistem bo omogočal samodejno razpoznavo registrskih tablic vozil in posledično samodejno ugotavljanje kdaj in kje je neko vozilo vstopilo v poslovni del mesta, kar bo omogočilo samodejno zaračunavanje vstopnine. Z novo tehnologijo naj bi New York tako zmanjšal prometno gnečo in stopnjo onesnaženja.

A podobno zgodbo poznamo tudi iz Londona. Tudi tam so uvedli podoben sistem z namenom urejanja prometa in zmanjšanja onesnaženja. A sistem so kasneje začeli uporabljati tudi za sledenje vozilom zaradi boja proti terorizmu, kmalu za tem pa je v javnost po pomoti pricurljal dokument o pripravi sprememb zakonodaje, ki naj bi omogočale uporabo sistema tudi za boj proti običajnemu kriminalu.

Lahko enako lahko pričakujemo tudi v ZDA?

Pravzaprav ne. Glede na to, da so bili podatki iz podobnega...

25 komentarjev

Vista že na MSDN

ComputerBase - Bolj kot se približuje datum izida Microsoftovega novega operacijskega sistema Vista, več je tudi novic o tej tematiki na spletu. Razvijalci, beta preizkuševalci in drugi partnerji si jo lahko prek MSDN-ja in TechNeta prenesejo že od včeraj, s čimer jim želi Microsoft dati priložnost svoje izdelke popolnoma pripraviti na Visto do njenega izida, kar se bo na Stari celini zgodilo 30. januarja. V zahvalo bodo vsem beta preizkuševalcem, ki so odkrili in javili vsaj enega hrošča, poslali veljaven CD-ključ, s katerim bodo lahko aktivirali in povsem legalno uporabljali Visto Business ali Ultimate. Žal to ne velja za člane programe Community Tech Preview, poroča

62 komentarjev

Za Evropo evropska Vista

Hartware.net - Kljub nekaterim nedavnim špekulacijam o izidu Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista 5. decembra, je Microsoft to vest uradno zanikal. Poleg tega so potrdili, da bo v Evropi po dolgih pogajanjih z Evropsko komisijo vendarle na voljo posebna evropska različica, ki bo nekoliko odprtejša in bo uporabnikom pustila več svobode. Med drugim bodo lahko sami izbrali spletno iskalno mesto, namestili poljuben protivirusni program in požarni zid, pričakujemo pa jo lahko januarja, poroča nemški Hartware.de.

49 komentarjev

Microsoft popustil razvijalcem varnostne programske opreme

Slashdot - Washington Post poroča, da je Microsoft klonil pod pritiskom razvijalcev varnostne programske opreme ter evropskih komisarjev.

Tako bodo sedaj programi lahko zaobšli t.i. "PatchGuard", ki bi naj preprečeval spreminjanje Windows kernela ter tako poskrbel za varnost. Pri Microsoftu so obljubili, da bodo poskrbeli za API, ki bo dovolil dostop do Windows kernela ter tudi da bodo onemogočili Windows Security Center, da se uporabniki ne bi zmedli ob večih opozorilih o varnosti sistema. Prav tako bodo dovolili drugim razvijalcem, da na pozdravni zaslon Windows Vista dodajo povezave do svoje programske opreme poleg Microsoftovega One Care paketa.

Podrobneje na Slashdot in Washington Post.

Komaj čakam da mi bo Symantecov softvare po kernelu rovaril... spet.

32 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

Windows Vista RC2

CNet - Izšla je najbrž zadnja preizkusna različica prihajajočih Oken, natančneje Release Candidate 2. Točen datum izida končne verzije še vedno ni potrjen, Microsoft komentira, da gre zaenkrat še vse po načrtih. Pravijo, da je njihova prioriteta kvaliteta, tako da ne bodo odlašali z zavlačevanjem, če se izkaže, da Vista še ni popolnoma pripravljena. V najboljšem primeru se bodo večja podjetja z Mahjongom zabavala že novembra letos, do januarja 2007 pa naj bi bila nova Okna na voljo tudi vsem ostalim. O izidu RC2 poročata Gizmodo in CNet, vsi navdušenci ga lahko snamete z uradne strani.

Stepni Volk -- hvala, da si nas obvestil.

68 komentarjev

Windows Vista RC1

Microsoft - Izšel je Windows Vista Release Candidate 1. Na voljo je TechNet in MSDN naročnikom in vsem, ki so se javili za "Customer Preview Program" za beta 2, in sicer preko te povezave. V tej različici bi naj bil nabor funkcionalnosti že zamrznjen in do končne različice, naj bi le še izpilili delovanje in spolirali videz. RC1 je precej boljši od bete 2, od zanesljivosti, podpore strojne opreme, (ne)vsiljivosti..., ima pa tudi svoje "temne strani", ki si jih lahko ogledate tudi sami, če imate veselje s temi rečmi. Zdaj lahko le še stavimo, koliko RCjev in mesecev bo še minilo do uradnega izida.

22 komentarjev

Brezplačna nadgradnja v Windows Vista za božične kupce

Smarthouse - Večkratna preložitev prihajajoče različice Oken, imenovane Vista, je povzročila mnogo glasnega pritoževanja uporabnikov, pa tudi proizvajalcev strojne opreme. Po zadnjih napovedih naj bi novi Windowsi izšli šele v začetku naslednjega leta, kar bi lahko po mnenju nekaterih drastično zmanjšalo število kupljenih računalnikov v sezoni božičnih nakupov. Da bi omilil negodovanje prodajalcev in podjetij, je Microsoft v navezi s slednjimi izvedel poslovno potezo, v okviru katere bo v četrti četrtini letošnjega leta kupcem sistemov, pripravljenih na Windows Vista, podelil kupone, s katerimi bodo lahko ob izidu novega OS-a brezplačno izvedli nadgradnjo.

Dogovor med možmi iz Redmonda in proizvajalci je bil sklenjen že v juliju, na dan pa je nedavno prišel po neuradnih poteh. Informacija je precej občutljive narave, saj vse vpletene zdaj skrbi, da bo zaradi nje padlo trenutno povpraševanje in bodo stranke raje počakale do božičnih praznikov.

99 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev