»

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

AMD Quad FX Platform

AMD 4x4

vir: HardOCP
AMD - AMD je danes uradno predstavil AMD Quad FX Platform , platformo za računalniške navdušence, ki smo jo do zdaj poznali pod imenom 4x4. Ta bo temeljila na procesorjih AMD Athlon 64 FX-70, FX-72 in FX-74, ki bodo ameriškim kupcem na voljo že danes, kupcem širom sveta pa v začetku prihodnjega leta. Cena kompleta dveh procesorjev bo znašala 599, 799, oziroma 999 ameriških dolarjev. Platforma temelji na osnovni plošči z nVidiinim veznim naborom nForce 680.



Na HrdOCP so že opravili obširnejši test. Srce sistema sta predstavljala dva Athlon 64 FX-74 s frekvenco 3 GHz. Kako se je 4x4 odrezal proti Intelovemu sistemu s procesorjem QX6700 si obvezno oglejte v samem testu.

Več v AMD-jevem

55 komentarjev

AMD: 4x4 od blizu in spremembe cen

AMD 4x4

vir: The inquirer
več strani - The Inquirer je objavil nekaj slik prihajajoče AMD-jeve platforme za računalniške navdušence, 4x4. Kot smo že poročali, bo na podnožju 1207 (socket F) temelječa platforma uradno predstavljena predvidoma ta mesec. Več na The Inquirerju.



TG daily poroča o spremembah cen AMD-jevih procesorjev, med katerim velja omeniti predvsem 26 odstotno podražitev procesorja FX-60, za katerega je po novem potrebno odšteti 791 ameriških dolarjev. Poleg tega so se pojavile tudi govorice o ceni procesorje FX za prihajajočo 4x4 platformo, ki govorijo o ceni okoli devetsto ameriških dolarjev za komplet dveh procesorjev. Spremembe cen ostalih procesorjev si oglejte v izvorni novici.

4 komentarji

AMD-jevi načrti

Slo-Tech - AMD je svoj 4x4 izbral podnožje socket 1207 (socket F), ter procesorje Athlon FX. Oznaka FX bo tako v uporabi le pri procesorjih za prej omenjeno podnožje, medtem ko bodo procesorji za podnožje AM2 nosili oznake Athlon64 X2, tako bo na primer FX-74 za podnožje AM2 nosil oznako X2 6000+. Omenjen procesor, ki po za podnožje AM2 predstavljen novembra bo imel frekvenco 3 GHz ter dvakrat po 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, hkrati z njim pa naj bi luč sveta zagledala tudi X2 5600+ s frekvenco 2,8 GHZ ter X2 5400+ z enako frekvenco vendar pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom. Decembra naj bi bili kupcem na voljo tudi prvi 65 nanometrski procesorji.

Več o tem na Tweakers.net (Stran je v nizozemščini, za prevod uporabite babilonsko ribo)

18 komentarjev

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev

Navijanje novega Semprona Palermo 3100+

X-Bit Labs - AMD je sočasno s predstavitvijo novega jedra Athlonov 64, imenovanega Venice, predstavil tudi izpopolnjeno jedro svojega low-end procesorja Sempron, imenovano Palermo. Palermo predstavlja novo E-revizijo jedra in je zgrajen v sodobnejši - 90-nanometrski tehnologiji, podpira strojno izvajanje ukazov SSE3, sede pa v podnožje Socket 754. Ker so se tudi prejšnji Semproni (revizije CG in D) za podnožje Socket 754 precej dobro navijali, so se na X-Bit Labs odločili popeljati na test novega Semprona 3100E+....

13 komentarjev

AMD po Intelovih poteh?

X-Bit Labs -

Prekomerno in prepogosto menjavanje podnožij, vrst pomnilnika in podobne nečednosti so bile doslej v Intelovi domeni, medtem ko so se uporabniki AMD-jevih sistemov s ponosom hvalili o združljivosti nazaj in naprej. Vendar pa X-Bit Labs poročajo, da odslej položaj ne bo več tako rožnat.

Intel je jeseni leta 1999 na trg poslal Pentium III, ki je sprva "zahteval" RDRAM, ki je bil mnogo predrag, kar je bila voda na mlin AMD-ju. Intelu to seveda ni bilo povšeči, zato so se odločili podpreti še ljudski SDRAM. V roku enega leta smo dočakali nov procesor, ki naj bi po specifikacijah prekašal vse kar je bilo na trgu hitrejše od predhodnika. Spet se je zataknilo pri pomnilniko, AMD pa je prikjetno presenetil z novimi Athloni.

In kaj se dogaja zdaj? AMD skuša kupcem vsiliti drag registrirani ECC pomnilnik za Athlone FX-51. Naslednje leto bo AMD izdal še dve novi podnožji: Socket 754 in Socket 939. Slednja infrastuktura tako sploh ne bo združljiva s Socket 940.

Vse to za AMD ni značilno in jim...

3 komentarji