»

Tretjina ljudi uporablja nezaščiteno sosedovo omrežje

Ars Technica - Skupina Wi-Fi Alliance je naročila raziskavo pri Wakefield Research, koliko uporabnikov interneta se je že povezalo na sosedovo nezaščiteno brezžično omrežje za dostop do interneta. Bodisi po nesreči bodisi v nuji, takšnih je očitno kar tretjina.

Anketirali so 1054 Američanov in ugotovili, da jih je 32 odstotkov že uporabilo nezaščiteno brezžično omrežje, za katero so vedeli, da ni javno. Pred dvema letoma jih je bilo le 18 odstotkov, kar pripisujejo vedno večji priljubljenosti prenosnih računalnikov...

62 komentarjev

V zapor zaradi lažnega predstavljanja na Facebooku

Reuters - V Maroku so 26. letnega računalničarja Fouada Mortado obsodili na 3 leta zapora, ker se je na priljubljenem internetnem portalu Facebook izdajal za člana Maroške kraljeve družine, princa Moulaya Rachida. Nepreverjeni viri celo navajajo, da so Fouada Mortado med priporom pretepli.

Na Facebooku so uporabniki v znak protesta proti absurdni obsodbi še isti dan odprli najmanj sedem profilov maroškega princa.

Članek na Reutersu

34 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev

Na Kitajskem spet brez Wikipedije

ComputerBase - Spet lahko beremo, da so Kitajci ostali brez dostopa do spletne enciklopedija Wikipedije. Uradne informacije pričajo, da bo dostop do kitajskega prevoda sproščen v roku enega tedna, medtem ko bodo morali na angleško različico počakati še vsaj en mesec. Ali je za nenadno onemogočenje dostopa kriva strožja cenzura ali tehnične težave, še ni znano. Kljub temu pa se tudi po sprostitvi blokade ne bo dalo dostopati do vseh vsebin, saj kitajska vlada že sedaj in bo tudi v prihodnosti pridno cenzurirala vse sporne članke, še posebej o Falun Gongu in pokolu na Trgu nebeškega miru (Tiananmen).

11 komentarjev

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

The Register - Vedno večji priljubljenost in razširjenost brezžičnega Wi-Fi omrežja med domačimi uporabniki predstavljata tudi nezadržen porast števila nezaščitenih vstopnih točk, torej pomanjkljivo ali celo nezaščitenih domačih omrežij, ki jih mimoidoči ali mimovozeči lahko uporabijo za dostop do interneta. Uradnih postopkov in tožb zaradi neupravičenega dostopa do omrežja pri nas še ni bilo, so pa v sterilnem Singapurju.

The Register tako poroča, da sedemnajstletnemu Garylu Tan Jia Luoju grozijo do tri leta zapora in 10.000 singapurskih dolarjev (1,2 milijona tolarjev) kazni za nepooblaščen dostop do sosedovega brezžičnega omrežja. Gre za prvo tako tožbo pod novim singapurskim zakonom o zlorabi računalniške opreme (Singapore's Computer Misuse Act).

112 komentarjev

Analiza MySpace gesel

Cyber Knowledge - Spletni negativci še vedno na veliko izkoriščajo naivnost povprečnih uporabnikov in od njih z različnimi tehnikami phishinga poskušajo pridobiti zaupne podatke. Običajno gre za podatke, ki jih je možno direktno izkoristiti v materialno škodo žrtve, kot so številke kreditnih kartic in gesla za vstop v sistem elektronskega bančništva, nekateri lopovi pa bi se radi zgolj pozabavali in zato zbirajo uporabniška podatke za prijavo na MySpace. Avtor bloga Cyber Knowledge je nedavno prejel zloben email, ki je hotel od njega natanko to, zato se je odločil, da stvar podrobneje razišče. Sistemu je podal naključne podatke, tako da se je dokopal do lažne strani, nato pa je z dostopom do (nezaščitenega) root direktorija pridobil datoteko z gesli približno 10.000 naivnežev, ki so nasedli prevari. Na najdenih podatkih je izvedel krajšo raziskavo o različnih atributih gesel in prišel do zanimivih zaključkov.

3 komentarji

Nov način vdora preko Wi-Fi vmesnika

Schneier.com - Raziskovalca David Maynor in Jon Ellch sta odkrila način kako vdreti v računalnik z brezžičnim vmesnikom, pri čemer ni potrebno, da je računalnik sploh vključen v omrežje.

Dovolj je že, da računalnik omrežje išče, oz. da je brezžični vmesnik vključen. Gre za izkoriščanje napak v gonilnikih brezžičnih naprav. Podrobnosti o napadu še niso znane, bo pa napad javno predstavljen na konferenci Black Hat USA 2006.

Raziskovalca sta uporabila hekersko oz. skriptarsko (script kiddie) orodje LORCON (Loss of Radio Connectivity). Z omenjenim orodjem za vsiljevanje paketkov (packet injection) skriptarji brezžične vmesnike "bombandirajo" z številnimi paketki podatkov (tehnika se imenuje fuzzing), z čimer skušajo doseči sesutje gonilnikov ali programov. Raziskovalca sta preučila tudi delovanje povezav Bluetooth, Ev-Do (EVolution-Data Only) in HSDPA (High Speed Downlink Packet Access).

Bo potrebno brezžične vmesnike od sedaj naprej fizično ugašati?

8 komentarjev

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Slo-Tech - Rhode Island, najmanjša ameriška zvezna država, se je resno podala v projekt, ki bi njenim prebivalcem omogočil brezžični dostop do svetovnega spleta kjerkoli v državi. Tako je, postavili bodo WiMax sistem na površini 1.045 kvadratnih milj, ki bo segal od "meje" do "meje".

Projekt, vreden 20 milijonov dolarjev, so začeli graditi v mestu Providence, s postavitvijo prve antene na streho knjižnice "Brown's Sciences Library", najvišje točke v državi. Letni stroški vzdrževanja naj bi se vrteli okoli 5 milijonov dolarjev, zato uporaba verjetno ne bo brezplačna za vse uporabnike. Univerza, šole, vrtci in druge izobraževalne institucije bodo lahko omrežje uporabljali brezplačno, med drugim tudi zato, ker je univerza dovolila splošno uporabo frekvenčnega območja, ki je navadno rezervirano le za izobraževalne institucije.

Več si lahko preberete v The Brown Daily Heraldu.

14 komentarjev

Mnenje: 100 milijonov tolarjev?

Finance - 100 milijonov tolarjev je po ugotovitvah časnika Finance že skorajda astronomska vsota denarja, ki jo je ARNES zaslužil s prodajo domen (po 4.000 SIT za domeno) in (po poročanju Financ) porabil za vzpostavitev delujočih strežnikov DNS. No, denarja je ARNES od registrarjev prejel še malenkost več, tako da so strežniki DNS verjetno res odlični. Prav tako ARNES rad postreže s podatkom, da njihovi strežniki DNS odgovarjajo na več kot milijon poizvedb na uro.

Če se novinar ni temeljito zmotil, potem je bil strežnik DNS največji strošek postavitve registra domen .si, ki ga vodi ARNES. No, ker domenski strežnik BIND (ki ga verjetno uporablja tudi ARNES: dig version.bind txt chaos @srebrnjak.arnes.si) zmore odgovoriti na več kot 300 poizvedb na sekundo že na običajnem PC računalniku (zadostoval bi razred procesorja pentium III), lahko domnevamo, da je register stal bistveno manj kot 100, verjetno pa tudi manj kot 10 milijonov tolarjev (vključno s tajnico, telefaksom, telefonom,...

41 komentarjev

Domača omrežja

Source magazine - Člankov in testov na temo domačih omrežij je bilo že kar nekaj, a kaj svežega vedno prav pride. V tem članku je avtor opisal vse možne načine domačega omrežja, od tistega najbolj udobnega, brezžičnega torej, preko omrežne napeljave po domačem telefonskem omrežju pa do standardnih Ethernet omrežij, ki so po mojem mnenju najbolj dostopna, saj je oprema, razen stikal, ki niso nujno potrebna, dokaj poceni.

0 komentarjev