»

Intel najavil mobilne štirijedrnike

MacRumors.com - Vsem dobro poznani proizvajalec procesorjev je najavil mobilne štirijedrne procesorje, ki naj bi na tržišče prišli v tretji četrtini letošnjega leta pod oznako Core 2 Extreme QX9300. Novinci bodo pri naročilu nad 1000 kosov na voljo po distribucijski ceni 1038 dolarjev na kos, pri Intelu pa masovnih naročil še ne pričakujejo pred drugo polovico naslednjega leta. Za to je bržkone zaslužna tudi velika energetska požrešnost, saj bodo novi procesorji za svoje delovanje potrebovali kar 45 W energije. Kljub temu, da so preostale specifikacije enake kot pri namizni različici, kar pomeni 2,53 GHz, 1066 MHz FSB ter 12 MB L2 predpomnilnika, pa bosta visoka cena in požrešnost zaenkrat zagotovo omejevali osvajalni pohod prvega štirijedrnika nad prenosne računalnike.

23 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

Intel - Intel je v svojem finančnem poročilu za tretje četrtletje letošnjega leta razkril, da so ob 10,1 milijardi ameriških dolarjev prihodkov imeli rekorden dobiček v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar je za kar 40 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Paul Otellini je rekorden dobiček pripisal velikemu povpraševanju trga po nekaterih izdelkih, ter notranjemu prestrukturiranju podjetja. Obenem je dejal, da z optimizmom zrejo v prihodnost in tudi v naslednjem četrtletju pričakujejo podobne finančne rezultate.

Več o tem si preberite v Intelovem finančnem poročilu.

31 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Štirijedrnik za 266 dolarjev

vir: Hkepc
Hkepc - Intel, ki bo dvaindvajsetega julija predstavil tri nove procesorje iz družine Core 2 Duo 6050, bo na ta dan tudi znižal cene nekaterih svojih izdelkov, med katerimi je verjetno najbolj razveseljivo 50-odstotno znižanje cene štirijedrnega Core 2 Quad Q6600. Zanj bo po novem potrebno odšteti le 266 ameriških dolarjev namesto sedanjih 530, kolikor bo po novem stal model z oznako Q6700. Poleg tega se je pocenil Core 2 Duo E4400, za katerega bo potrebno odšteti 113 ameriških dolarjev, znane so še cene prihajajočih procesorjev E6550, E6750, in E6850, ti bodo stali 163, 183 in 266 ameriških dolarjev.

Več na HKEPC.

62 komentarjev

Intel: pocenitve in novi procesorji

Hkepc - Kot odgovor na AMD-jev K8L, ki bo luč sveta zagledal sredi prihodnjega leta naj bi Intel za drugo četrtletje prihodnjega leta načrtoval pocenitev procesorjev Core 2 Duo in Core 2 Quad. Največje pocenitve bodo deležni procesorji Core 2 Duo E6700,ki se bodo pocenili za kar 40 odstotkov in bo za njih potrebno odšteti 316 ameriških dolarjev. Core 2 Quad Q6600 se bo pocenil za 38 odstotkov, njegova nova cena pa bo znašala 530 ameriških dolarjev.

Težko pričakovani Core 2 Duo E4300, ki bo uradno predstavlen enaindvajsetega januarja se bo pocenil za 31 odstotkov, in bo zanj namesto prvotnih 163 potrebno odšteti 113 ameriških dolarjev, poleg tega pa bo hkrati z njegovo pocenitvijo luč zagledal tudi njegov večji brat,Core 2 Duo E4400 s frekvenco 2 GHz, za katerega bo potrebno odšteti 133 zelencev. Hkrati s pocenitvijo naj bi Intel predstavil tudi dva nova Core 2 Duo procesroja, in sicer modela E6420 in E6320,ki se od modelov E6400 in E6300 razlikujeta le po dodatnih dveh megabajtih...

28 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Intel: novi procesorji

več strani - Intel je uradno predstavil štirijedrne procesorje Xeon, in sicer različici Xeon E5310 in E5320 s FSB-jem 1066 MHz, 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in frekvencama 1,6 oziroma 1,86 GHz ter različici Xeon E5345 in E5355 s 1333 MHz FSB-jem ter frekvencama 2,33 oziroma 2,66 GHz. Cena najšibkejše različice znaša 455, najzmogljivejše pa 1172 ameriških dolarjev. Poraba vseh omenjenih procesorjev znaša 80 W. Obenem je Intel najavil prihod varčnih štirijedrnikov z vsega 50 W porabe. Več v Intelovem sporočilu za javnost.

Enaindvajsetega januarja naj bi luč sveta zagledal tudi Core 2 Duo E4300, ki ima za razliko od svojih velikih bratov le 800 MHz FSB, kar pomeni, da bo omenjen procesor kot nalašč za zagrizene navijalce. Poleg tega bo s ceno 163 ameriških dolarjev najcenejši Core 2 Duo procesor. Več na HKEPC.

14 komentarjev

Intel preklical Pentium E1000, namesto njega E2000.

Hkepc - Intel je po poročanju HKEPC preklical napovedani enojedrni procesor Pentium E1000 o, katerem smo že poročali. Namesto njega bo v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrni procesor z oznako Pentium E2000, ki bo temeljil na prihajajočem jedru Conroe z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, le da bo pri procesorjih Pentium E2000 polovica predpomnilnika onemogočena. Na voljo bosta dve različici; prva bo nosila oznako E2140 in imela frekvenco 1,6 GHz, druga z oznako E2160 bo imela frekvenco 1,8 GHz. Oba bosta imeli 800 MHz FSB ter 1 MB drugonivojskega prepomnilnika.

Več na HKEPC.

17 komentarjev

Intel Core 2 Extreme QX6700 (quadcore Kentsfield)

Intel Core 2 Extreme QX6700

vir: AnandTech
Slo-Tech - Intel je letos spomladi množice očaral z novimi procesorji iz družine Core 2 Duo. Prav te dni so denimo na 3DCenter, pokazali, da AMD-jev dvojedrnik v popularnih igrah za doseganje istih rezultatov potrebuje dobrih 30% višjo hitrost! Intel, navdušen nad uspehom Core 2 Duo procesorjev, na srečo ni zaspal in danes tudi uradno predstavil novo lepljenko, štirijedrnika z imenom Kentsfield.

Tehnično gledano gre za dve (dvojedrni) jedri na enem podnožju. Na zunaj se procesor ne razlikuje od tistega, v katerem tiktaka samo Conroe. Tak pristop Intelu omogoča, da se lahko še v zaključnih fazah proizvodnje odloči, ali bo splavil dvo- ali štirijedrnika. Imajo pa zaradi tega vsa jedra enako hitrost....

11 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu spet bolje

Hartware.net - Po dveh slabših četrtletjih so se kazalci za Intel spet zasukali na bolje. Nemški Hartware tako poroča, da je Intel spet okrepil svoj tržni delež na področju procesorjev x86, ki se je povzpel s 73 na 76 odstotkov, kar pripisujejo novim procesorjem Core 2. Na trgu namiznih računalnikov je Intel pridobil šest odstotkov, na strežniškem pa dva; prva rast gre tudi na račun nižjih cen Celeronov D in Pentiumov 4.

Prav tako je rast zaznal tudi AMD, predvsem na področju prenosnih računalnikov, kjer je bila kar štiriodstotna. Ker se VIA počasi umika s procesorskega trga, je za eno odstotno točko z 22 na 23 zrastel tudi skupni AMD-jev delež na trgu procesorjev.

7 komentarjev

Novi Core 2 Duo procesorji z 2 MB L2

Hkepc - Intel bo februarja prihodnje leto predstavil Core 2 Duo procesorje z le dvema megabajtoma drugonivojskega prepomnilnika. Za tak korak so se pri Intelu odločili predvsem zaradi proizvodnih stroškov ter s tem povezano ceno procesorjev, saj imajo vsi sedanji Core 2 Duo procesorji 4 MB drugonivojskega prepomnilnika, pri čemer je pri različicah z le dvema megabajtoma polovica drugonivojskega prepomnilnika onemogočena. Z novimi procesorji bo Intel napovedal cenovno vojno prihajajočim AMD-jevim 65-nanometrskim procesorjem.

Več na HKEPC

45 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

8. generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo, to je 8. različico C++ in Fortran prevajalnikov za Linux in Windows operacijske sisteme. Kdor se ukvarja z razvojem aplikacij, je gotovo seznanjen s temi izvrstnimi izdelki.

In kaj je novega? Poleg odprave prejšnjih hroščev je dodana podpora za SSE3 nabor ukazov (Prescott), izboljšana je optimizacija izvršilne kode. Windows uporabniki bodo veseli izboljšane integracije z Visual Studio.NET, Linux uporabniki pa podpore glibc-2.3.2.

In cena? Windows licenca 200 USD s podporo, Linux 280 USD s podporo in brezplačna, polno funkcionalna nepodprta verzija (ne dobite bugfixov). Za študente so licence po samo 30 USD; žal ne vem, kako do slednjih v Sloveniji. Dolpotegnete si lahko 30 dnevno preizkusno različico. Še povezava: tukaj!

0 komentarjev