»

Druga faza misije ExoMars preložena za dve leti

vir: ESA
ESA - Ker je pandemija koronavirusa otežila mednarodno sodelovanje, sta agenciji ESA in Roscosmos sklenili, da ne moreta pravočasno izvesti vseh testov, potrebnih za varno letošnje lansiranje druge etape svoje ekspedicije na Rdeči planet ExoMars, in vse skupaj zamikata za dve leti, z izstrelitvijo v letu 2022.

Evropska in ruska vesoljska agencija že dobro desetletje tesno sodelujeta na ambicioznem projektu raziskovanja Rdečega planeta ExoMars, ki obsega dve glavni etapi. Prvo že lahko spremljamo; lansirali so jo pred štirimi leti in vsebuje satelitsko sondo Trace Gas Orbiter ter pristajalnik Schiaparelli. Oziroma - pri pristajalniku je potrebno uporabiti preteklik, ker se je ob pristanku neslavno raztreščil. Zato so v nadaljevanju vsi prisotni še toliko bolj pazljivi. Druga faza ExoMarsa bo namreč poleg ruskega pristajalnika Kazačok nosila tudi prvi evropski marsovski rover, poimenovan po kemičarki Rosalind Franklin. Namen misije je med drugim iskanje življenja na Rdečem planetu, pri...

4 komentarji

CES 2009 se je končal

Slo-Tech - Predvčerajšnjim je potekal zadnji dan vsakoletnega dogodka CES, kjer so razstavljalci predstavili množico naprav, ki nam bodo v bližnji ali daljni prihodnosti lajšale ali oteževale, vsekakor pa pestrile vsakdan. In kot se spodobi, so na mnogo spletnih straneh že potegnili črto pod letošnji CES ter se ozrli tudi v prihodnost.

Na TG Daily razpravljajo, ali bo CES pogoltnil Macworld Expo. Letos se je Apple odločil, da se Macworlda prihodnje leto ne bo udeležil, kar je IDG-u povzročilo nekoliko sivih las, a kljub temu še vedno smelo načrtujejo prihodnji Macworld. Medtem so na CES-u pograbili priložnost in povabili Apple, da se prihodnje leto udeleži prireditve. Kaj bo Apple storil, še ni jasno. Nekateri pričakujejo, da se bo Apple izprsil in s stojnico postavil ob bok velikanom, kot sta Google in Microsoft, drugi pa pravijo, da se podjetje najverjetneje ne bo več udeleževalo podobnih sejmov, saj na njih doseže le majhen delež publike (levji delež namreč opravijo trgovine apple store...

8 komentarjev

Test Apple TV

AnandTech - Že januarja je Apple na Macworld Expo-tu predstavil svojo izvedenko HTPC-ja, imenovano Apple TV. Po malenkostnih odlaganjih (prvotno naj bi napravica izšla sredi februarja) so izdelek postavili na police trgovin, na splet pa so seveda začeli kapljati prvi testi naprave. Med drugim so si jo ogledali na AnandTechu, kjer so se lotili zgolj razstavljanja in analize vsebovanega hardvera. Pri tem so ugotovili, da v ohišju tiktaka gigaherčni Pentium M ter nVidiin GeForce 7300 Go. Podrobnejše testiranje bodo opravili v naslednjih dneh, do takrat pa se lahko zadovoljite z New York Times-ovim člankom.

17 komentarjev

Modifikacija iPoda Mini

vir: Gizmodo
Gizmodo - Na Gizmodu poročajo o precej trivialni, a zato nič manj zanimivi modifikaciji sedaj že nekajkrat nadomeščenega iPod-a Mini. Za razliko od trenutno popularnih Nano izvedenk je imel Mini, če slučajno ne veste, malce več skupnega s starejšim bratom, pesmi je namreč shranjeval na Microdrive. To je majhen trdi disk, ki je bil v preteklosti, ko so bile spominske kartice še precej omejene s kapaciteto, edina opcija za shranjevanje večje količine podatkov na medij minimalnih dimenzij, a v zadnjem času je na tem področju prišlo do korenitih sprememb.Za nekaj deset zelencev lahko v vsaki računalniški trgovini nabavite CompactFlash kartice zavidljivih kapacitet, kar je naredil tudi pisec...

15 komentarjev

Apple TV preložen za nekaj tednov

MacRumors.com - Applova HTPC napravica, imenovana Apple TV, o kateri smo že poročali, naj bi po prvotnih napovedih na MacWorldu izšla konec tega meseca, a ker imajo fantje iz Cupertina očitno nekaj problemov, se bo uraden izid zavlekel. V izjavi za tisk so povedali, da bo treba počakati približno do sredine marca, podrobnosti pa niso znane.

Po mnenju nekaterih je kriva predvsem nezmožnost zagotavljanja dovolj velikega števla proizvedenih primerkov, vsi, ki so izdelek že prednaročili, pa pravijo, da bi naj glede na podatke iz Apple Store-a prispel dvajsetega marca. Novica izvira z MacRumors.

22 komentarjev

Prepoved tehnologije na prehodu za pešce

Reuters - Reuters poroča, da bodo v New Yorku gotovo uvedli prepoved iPodov ter mobilnih telefonov ob prečkanju ceste. Predvidena kazen naj bi bila 100 dolarjev. Prepoved so sprožile tri smrtne žrtve od lanskega septembra.

Zvezna vlada noče omejiti uporabo tehnologije, vendar svari, da veliko ljudi med rabo prenosih naprav preprosto pozabi na cesto. Nezavedno zato stopijo pred avtobuse in avtomobile, pravi Carl Kruger, senator iz New Yorka.

116 komentarjev

Apple vložil patent za iPhone

digg.com - Omenjali smo že, da se Apple namerava spustiti v boj na trgu mobilnih telefonov. Čeprav na začetku večina govoricam ni verjela, je tokrat prišel v javnost Applov patent za njegov nov mobilnik. Zanimivo je, da zadeva izgleda kot križanec med iPodom Mini ter novim iPodom Nano. Sam patent govori o uporabi cirkonija v prenosljivih in Wi-Fi napravah. Zirkonij bi naj bil primeren material zaradi njegove neobčutljivosti na praske.

38 komentarjev

Resnica o Appleovih Macih in nekaj drugih spodrsljajev

Slo-Tech - Pri Apple Computers Inc. nas želijo prepričati, da so Mac uporabniki mladi, posvečeni in na splošno šik. Resnica je nekoliko drugačna. Po raziskavi analitičnega podjetja MetaFacts Inc, je v ZDA 46% vseh uporabnikov Macov starih 55 ali več let. Pri PC-jih to starost dosega le 25% uporabnikov. Dejanska demografska slika torej zgleda nekako takole:

Tisto, kar glede MAC uporabnikov drži je, da so svojemu podjetju zvesti, bolj mobilni (večji odstotek prenosnikov), ter predvsem bolj bogati, kar nekako na tem forumu že ves čas ugotavljamo.

Že nekaj časa se del uporabnikov MacBookov pritožuje nad utripanjem zaslonov. Temo so na Appleovem foumu pred kratkim iz neznanih razlogov zaklenili. Stvar s tem ni zaključena, saj o stvareh poročajo tudi druge strani, kot tudi centrala napak...

48 komentarjev

Apple iPhone gre v izdelavo, ter še 15 palčni MacBook za povrh

Slo-Tech - Hon Hai, ki ga bolj poznamo pod skoraj sužnjelastniškim imenom Foxconn, si je pri Apple Computers Inc. izboril naročilo za 12 milijonov prenosnih telefonov z digitalnim predvajalnikom glasbe.



iPhone (slika zgoraj je simbolna) naj bi tako dejansko zagledal luč sveta v prvi polovici naslednjega leta. Napravici bo zelo verjetno resnično ime iPhone, saj je Apple pred mesecem dni to ime uradno rezerviral (registriral). Tu so še novi (in stari) patenti, ki nakazujejo možnosti razvoja in funkcionalnosti. Prvemu, preprostejšemu iPhone-u naj bi kasneje sledil še iPhone-Pro, ki bo t.i. pametni telefon (smartphone).

Dodatno so še potrdili,...

19 komentarjev

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Reuters - Pri Apple Computers Inc. so najavili, da bodo raziskali hude obtožbe britanskega časopisa Mail on Sunday. V novici, objavljeni 11. junija, so trdili, da iPodi nastajajo v nečloveških, malodane suženjskih razmerah v Kitajskih tovarnah Foxconna, Applovega poslovnega partnerja, ki fizično izdeluje omenjene iPode.



Foxconn se brani, da upošteva vse predpise, ki so v veljavi v tem delu Kitajske.

Po drugi strani se je Apple iz Indije umaknil še preden je dobro začel, ker je bila delovna sila predraga.

Podobno kot Ikea, ima kot kaže tudi Apple svojo temno stran.

35 komentarjev