»

Servisni paket popravkov za Visto

Microsoft - Slabih štirinajst mesecev po izidu Windows Viste je v torek izšel prvi servisni paket popravkov, ki smo ga že nestrpno pričakovali. Pričakovanja so bila velika, saj podjetja na nove operacijske sisteme običajno prehajajo šele po izidu servisnih paketov, pa tudi mnogo domačih in profesionalnih uporabnikov je upalo, da bo Microsoft odpravil malenkosti, ki so kazile novi sistem ob izidu.

Obsežen seznam popravkov je že na voljo, poleg tega pa prinaša tudi nekaj novih funkcionalnosti, med katerimi velja omeniti exFat, 802.11n, iPv6 za VPN-povezave, DirectX 10.1. Za zdaj so na voljo le angleška, nemška, francoska, španska in japonska različica, kmalu pa pričakujemo še druge. Vse o novem Service Packu si lahko preberete na Microsoftovi strani, od koder si ga lahko tudi brezplačno prenesete, tako za 32- kot 64-bitno rešitev.

63 komentarjev

SkipRearm ali kako nelicenčno uporabljati Windows Visto

Slo-Tech - Vsi zahtevnejši uporabniki Windows Viste so najverjetneje seznanjeni z ukazom slmgr -rearm s katerim lahko tri krat podaljšajo preizkusno obdobje, med katerim lahko "Okna s Pogledom" uporabljajo brez vnosa licenčnega ključa. Omenjeni ukaz tako dopišča podaljšanje obdobja v katerem ni potrebna aktivacija iz 30 na 120 dni. Brian Livingston je odkril kako lahko s preprostim posegom v register to obdobje podaljšujemo v nedogled. Postopek je trivialen. Registrskemu kjuču HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurentVersion\SL\SkipRearm spremenimo vrednost iz 0 v 1. Brianu je tako uspelo 12 krat podaljšati preizkusno obdobje, vendar je priznal, da metoda najverjetneje ne deluje v vseh različicah Viste.

Najzanimivešje je nedvomno dejstvo, da ne gre za kakšen "umazan piratski trik" ampak popolnoma dokumentirano zadevo. Way to go Microsoft...

Avtor se tudi sprašuje, zakaj bi Microsoft v Visto vgradil možnost, ki dovoljuje nevestnim trgovcem nelicenčno prednalaganje, ki...

36 komentarjev

Vista slaba v UIF testih

OSNews - UIF je kratica za user interface friction, po slovensko trenje (virtualno, seveda), ki ga povzroča uporabniški vmesnik. Omenjena količina sicer ne spada pod okrilje Systeme International, a vseeno predstavlja pomemben podatek o uporabniškem vmesniku. Gre za težavnost opravljanja različnih vsakodnevnih pravil v okviru posameznih vmesnikov, ki ni izmerljiva na absolutni lestvici, jo je pa precej enostavno primerjati med posameznimi operacijskimi sistemi. Med drugim so vključeni podatki, kot je natančnost miškinega kazalca, hitrost odpiranja menija, itd.

OSNews poroča, da so na Pfeiffer Report opravili teste in omenjeno trenje izmerili na Windows Vista, Windows XP ter Mac OS X. Pri tem so prišli do zaključka, da Apple-ov skupek programske kode še vedno vsebuje najbolj gladek uporabniški vmesnik, Vista pa se je, presenetljivo, kljub prenovljenemu in visualno zloščenemu vmesniku obnesla slabše od starejše različice Oken.

77 komentarjev

Novosti v Vista jedru

Microsoft - Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju...

49 komentarjev

Windows Vista proti Windows XP

AnandTech - Pred kratkim smo doživeli izid najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki je prinesel kar zanimiv seznam novih zmožnosti. Je pa izid spremljalo veliko kritik na račun strojne požrešnosti in domnevno počasnejšega delovanja sistema.

Ravno zaradi tega so se pri Anantechu odločili preizkusiti Visti ter jo po hitrosti primerjati z XP. Pri tem so še poseben poudarek dali na nove zmožnosti Viste, ki so namenjene pospešitvi sistema, kičijo pa se s krilaticami SuperFetch, ReadyBoost ter še čim.
Končne ugotovitve kažejo, da je Vista vseeno nekoliko počasnejša od Windows XP na večini področij, a pokažejo pa tudi, da razlika niti približno ni tako velika, kot bi jo radi nekateri prikazali. Prav tako se je izkazalo, da...

179 komentarjev

Vista v rožicah

Slo-Tech -

Po poročanju The Inquirerja je na spletu že na voljo najnovejša izdaja operacijskega sistema Vista, ki naj bi sicer uradno za poslovne partnerje izšel šele konec tega meseca, za običajne smrtnike pa še kasneje. Zanimivo je, da je OS na voljo še pred izidom na MSDN omrežju. Če te verzija dejansko deluje in ne gre samo za prepakirano različico kakšne že izdane beta različice, na že omenjeni strani niso mogli potrditi, ampak po poročanjih uglednih rastlinjakov naj bi šlo za popolnoma delujočo zlato izdajo.


Se še spominjate izida Windows XP?

33 komentarjev