»

Mac OS X desetletnica

Lion predstavlja združitev nekaterih lastnosti OS X in iOS, kjer je bil prvi sploh osnova za slednjega

vir: engadget
engadget - Včeraj je Applov operacijski sistem za osebne računalnike Mac OS X, njihov deseti operacijski sistem, praznoval 10. obletnico od predstavitve. OS X sledi sedmim različicam operacijskega sistema, poimenovanega zgolj System (torej System 1, System 2, System 3, System 4, System 5, System 6 in končno System 7), katerim so sledili Mac OS 7.6 (manjša nadgradnja System 7, a je bil preimenovan iz marketinški razlogov - takrat je Apple svoj operacijski sistem še prodajal drugim proizvajalcem računalnikov), Mac OS 8 in Mac OS 9. Današnje izdaje OS X poznamo pod kodnimi imeni velikih mačk, a sprva temu ni bilo tako, saj so bile velike mačke sprva le kodna imena, ki so bila uporabljena znotraj podjetja. Poznamo 8 večjih različic, OS X 10.0 Cheetah,...

18 komentarjev

Leopard vendarle prestavljen

več strani - Še pred slabim mesecem dni je Apple po obilici govoric o zamudi njihovega prihajajočega operacijskega sistema, ki so krožile po spletu, v uradni izjavi, kar je zanje relativno nenavadno, povedal, da so omenjene govorice lažne. Čudaški splet okoliščin je po kratkem času pripeljal do dejstva, da Leopard vendarle bo zamujal. Cupertinovci so se, tako vsaj izgleda, vdali v usodo in povedali, da bo OS X 10.5 izšel šele oktobra, na junijskem WWDC-ju, med katerim je bil do sedaj predviden čas izida, pa bodo razvijalci dobili že precej zrelo testno različico.

Razlog za celotno zadevo naj bi bil iPhone, njegova programska oprema namreč zahteva precej dela, tako da so si morali zaposlene izposoditi tudi iz oddelka, ki sicer skrbi za OS X, le-ta pa je bil posledično malce bolj zanemarjen. Več na Daily Tech-u in MacRumors.

14 komentarjev

Leopard ne bo prestavljen

MacRumors.com - Januarja je bilo na sejmu MacWorld Expo najavljeno, da bo Mac OS X 10.5, znan pod kodnim imenom Leopard, izšel to pomlad. Kot je pri Apple-ovih izdelkih v navadi, so se začele nedavno širiti novice, da zaradi nekaterih razlogov (med drugim preveč hroščev v izdajah, posredovanih razvijalcem) prihajajoči operacijski sistem ne bo na voljo v prej določenih časovnih okvirih.

Govorice je, kar je sicer precej nenavadno, prekinil kar sam Apple, eden od njihovih predstavnikov je namreč povedal, da obljube še vedno držijo. Novo muco bomo tako najbrž ugledali še pred poletjem, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da pomlad tehnično gledano traja do 21 junija, pravijo pri Mac Rumors.

2 komentarja

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Ubuntu z OS X izgledom

Fresh News - Ubuntu je ena izmed bolj priljubljenih in razširjenih Linux distribucij, ki se ponaša tudi z dokaj očesu prijaznim in prečiščenim grafičnim uporabniškim vmesnikom. Če vam le-ta v svoji privzeti podobi ni preveč všeč, se ga pa da z nekaj truda v celoti predelati.

V kolikor vam je bliže izgled Applovega OS X-a, si lahko s tem vodičem pomagate pri predelavi Gnome namizja v nekaj bolj jabolčnega. Sam postopek ni preveč zapleten, vključuje pa nameščanje novih ikon, teme, nekaj prilaganja upravljanika oken Metacity, prilaganjanje Firefoxa, itd. Rezultat je lepo viden na spodnji sliki.

29 komentarjev

Poganjanje Oken in okenskih programov na OS X

golem.de - Parallels Desktop, o katerem smo že poročali, omogoča poganjanje drugih operacijskih sistemov paralelno z OS X na Intelovih Macih, sedaj pa je tu njegova nadgradnja, ki omogoča tudi vzporedno delovanje Microsoft Viste RC1. Druge novosti so paralelno delovanje v še razvijajočem Leopardu (OS X 10.5), odpravljene napake pri poganjanju Solarisa in nov dodatek k spisku paralelno delujočih OS-ov -- OpenBSD 3.8. Nadgradnja je za obstoječe uporabnike brezplačna, za ostale je možna testna uporaba, ki lahko traja do dveh tednov in enega dneva.


Če vam do paralelno delujočih operacijskih sistemov ni, je podjetje CodeWeavers pred dnevi izdalo program CrossOver Mac, ki omogoča instalacijo in uporabo (ne vseh) programov narejenih za Windows...

5 komentarjev

Prvi preizkus novega OS X 10.5 Leopard

MacRumors.com - Pred nekaj dnevi so pri Applu predstavili njihov prihajajoči operacijski sistem Mac OS X 10.5 Leopard. Obenem so vsem udeležencem konference podarili beta različico omenjenega sistema.

Pri MacBidouille so naložili in preizkusili novi OS X, ter podokumentirali vse omembe vredne novosti - od tega da so že pri inštalaciji dobili možnost ponovne vzpostavitve starega sistema, novih virtualnih namizij, novega Safarija, pa do novega sistema pomoči.

Končna ocena? Beta ni razočarala. Ima še par nadležnih hroščev, a vendar ima Apple še 8 mesecev časa (izdaja je napovedana aprila 2007), da jih odpravi.

Izvorna novica na Mac Rumors
Članek na Hardmac

Omeniti velja še to, da je Steve Jobs napovedal še več sprememb v Leopardu, ki pa jih še niso pripravljeni predstaviti svetu.

25 komentarjev

Sezam, odpri se!

Crypto-Gram - Kako dostopati do računalnika, ki ima zaprta vsa vrata (porte)? Preprosto - potrebno je pravilno potrkati, pa se vrata odpro!
Za kaj gre? Na spletni strani portknocking.org pravijo, da je to "metoda, s pomočjo katere lahko vzpostavimo povezavo z računalnikom, ki ima zaprta vsa vrata". Klučno pri tem je, da poznamo "skrivno trkanje" za posamezna vrata. Če torej želimo dostopati npr. do vrat 22 (SSH), je potrebno najprej poiskusiti dostopati do serije vrat v točno določenem zaporedju in v točno določenem časovnem okviru. Z "trkanjem" se nato željena vrata odprejo za neko točno določeno časovno obdobje, v nasprotnem primeru pa so zaprta. Seveda lahko vrata, ki jih je potrebno potrkati, njihovo zaporedje in časovni okvir poljubno določimo - glede na vrata, ki jih želimo odpreti ali pa glede na uporabnika. Morda pa bo kdo implementiral tudi rešitev, ki bo na podlagi predhodnega trkanja uporabniku ob vstopu v sistem dinamično dodeljevala pravice v sistemu.
Vsekakor gre za zanimivo...

6 komentarjev

Mac-OS X 10.1 septembra

Tecchannel.de - Veliko vas ve, da je Mac OS X lep na izgled ampak zelo počasen. Zato so se pri Applu odločili to spremeniti, in so delali na novi verziji tega operacijskega sistema, Mac OS X 10.1. Njegova izdaja je bila na Macworld Expo v New Yorku napovedana za septembra. Predvsem so delali na bolj preglednih menijih in njihovi boljši funkcionalnosti. Prav tako pa so izboljšali samo hitrost zagona programov. Na demonstraciji se je pokazalo, da se programi, ki so včasih potrebovali več sekund za odprtje, odprejo v trenutku, kar je glede na prejšnjo različico veliko izboljšanje. Odpravili pa so tudi nekaj hroščev in pa dodali še nekaj cvetk. Cena nove verzije programa bo znašala za Update verzijo 50 DEM in za polno verzijo okoli 320 DEM. Test sistema najdete TUKAJ, več informacij o "Macworld Expo" pa si preberite TUKAJ.

0 komentarjev