»

Planet Labs kupil slovenski Sinergise

Slo-Tech - Ameriška družba Planet Labs je napovedala prevzem slovenskega podjetja Sinergise, ki razvija geografske informacijske sisteme. Planet Labs poznamo zlasti kot ponudnika dnevnih satelitskih posnetkov in geografskih rešitev, za kar Singergise razvija informacijske sisteme. Cene prevzema podjetji nista razkrili, znano pa je, da bo kupčija zaključena v drugem četrtletju fiskalnega leta (začelo se je februarja).

Izvršni direktor in ustanovitelj Planet Labs Will Marshall je ob tem dejal, da je tehnologija podjetja Sinergise izvrstna. S prevzemom želijo okrepiti svoje izdelke na področjih, kjer se uporabljajo podatke iz opazovanja Zemlje (Earth Observation), kamor sodijo kmetijstvo, javna uprava in zavarovalnice. Sinergise je s Planet Labs že vrsto let sodeloval, sedaj pa bodo skupaj gradili zmogljivo platformo za delo s podatki EO, je dejal ustanovitelj Grega Milčinski. V preteklosti je Sinergise izvajal projekte tudi za turško kmetijsko ministrstvo, Evropsko vesoljsko agencijo in...

18 komentarjev

Kiberpipa

Slo-Tech - Drugi najboljši kiber center v Evropi išče načine, kako postati prvi, a do tega je še daleč. Do takrat prosimo potrpite z nami.

V torek vas pozivamo, da Zavarujte svoje wireless omrežje! Rok Papež iz Arnesa, ki je eden od odgovornih za brezžično omrežje Eduroam bo povedal vse kar morate nujno vedeti o brezžični varnosti. Od WPA, WPA2, do problemov med tipkovnico in stolom. Če uporabljate wireless je udeležba obvezna!

V sredo bo ob 19.00 na Spletnih uricah predstavljena nova slovenska spletna storitev Geopedia. Predstavljajte si, da imate sistem za urejanje podatkov podoben Wikipediji, le da lahko tu spreminjate geografske elemente. Predstavljeno bo tudi delo z Google Web Toolkit in stanje na področju geografskih podatkov v Sloveniji. Predavata Mihael Kadunc in Grega Milčinski iz podjetja Cosylab.


V četrtek pa je čas za Analogne sanje. Otvoritev...

8 komentarjev

Resnična resničnost v pametnem domu

Slo-Tech - V torek vas ob 18.05 vabimo na prvi program TV Slovenija, kjer bo spet na sporedu Resnična resničnost, edina slovenska računalniška TV oddaja.

Tokrat se bomo posvetili domovanjem, pametnim domovanjem. Energetika hiš je vse pametnejša in s prilagajanjem našim navadam in boljšim krmiljenjem bo postala manj potratna z energijo. Na drugi strani pa naj bi vso prihranjeno energijo in še več s pridom potrošile multimedijske naprave. Od glasovnega krmiljenja hiše do zaslonov v kopalniških ogledalih kakršna smo posneli na nedavnem CeBitu, največjem računalniškem sejmu na svetu.

Sergej pa si je pogledal kako smo v preteklosti gledali na prihodnost. Vabljeni k ogledu, v torek ob 18.05 na prvem programu

Na sliki: ultrasonična banja...

5 komentarjev

Resničnost, glasba v času interneta

Slo-Tech - Danes (torek) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane, kjer bo zopet na sporedu Resnična resničnost, zaenkrat še vedno edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp.

Tokrat bomo govorili o glasbi v času interneta. O tem kako se le ta spreminja smo se pogovarjali z Nikolo Sekulovičem znanim glasbenikom (Demolition group, Laibach,...), ki je tudi svetovalec Dallas records.

Pogledali smo si kako se je računalnik naselil v glasbeni studio in kako se je studio skrčil v računalnik, pa o glasbilih, ki vsa po vrsti znajo jezik MIDI in o spletnih forumih za glasbenike. Intervjujali smo tudi člana benda The stroj in polovico dueta Random Logic.

Nenagradno vprašanje pa je kateri internetno-glasbeni fenomen bo oponašal Gašper na začetku oddaje. :) Danes ob 18.05 na prvem programu TVS.

Ah, da ne pozabimo... imamo tudi novo voditeljico rubrike Internet!

22 komentarjev

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

G404: Digitalno na platnu

Slo-Tech - V petek, 5. maja, ob 20:00 ste vljudno vabljeni v Kiberpipino Galerijo404 na otvoritev razstave ilustracij z naslovom Digitalno na platnu Blaža Porente!

Gre za razstavo novega medija, digitalne ilustracije, kjer se avtor predstavlja s ciklom popotovanja skozi zadnje leto svojega ustvarjalnega obdobja. Slike so plod zabeleženih misli, ujeta fikcija skozi vsakdanjik in želja po prikazovanju sveta, v katerem živi z zaprtimi očmi. Blaž Porenta raziskuje in prestavlja meje...

6 komentarjev

Spletne urice: Spletni GIS Pregledovalnik Giselle

Slo-Tech - V sredo 11. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Mihe Kadunca iz podjetja Cosylab o domačemu spletnemu GIS pregledovalniku Giselle.

Cosylab je za kmetijsko ministrstvo razvil spletni pregledovalnik geografskih podatkov, ki je uspešen primer uporabe HTML in Javascripta v zahtevnejših asinhronih aplikacijah.

V predavanju bomo pogledali pod površino rešitve in izpostavili nekaj težav, ki smo jih pri razvijanju aplikacije bolj ali manj uspešno rešili.


Ne, Google maps ni edina GIS rešitev na svetu. :)

4 komentarji