»

Ustvarjalna gmajna 2017: Ali govorite CC?

Slo-Tech - Jutri, v sredo, 6.12. ob 18h se lahko v novem prireditvenem prostoru OSMO/ZA na Slovenski 54 v Ljubljani (stolpnica Avtotehne na Bavarcu), kjer domuje tudi LJUDMILA, udeležite srečanja Ustvarjalne gmajne, skupnosti za prosto kulturo v Sloveniji.

Maja Bogataj Jančič bo opozorila na reformo avtorskega prava, ki trenutno poteka v Evropski Uniji. Ob njej si roke manejo kreativne industrije in kolektivne organizacije, prijatelji gmajne pa si pulimo lase. Spodbudila vas bo, da skupaj in naglas izrazimo svoje pomisleke. Luka Prinčič bo na kratko predstavil nekaj uvidov kot glasbenik, ki že od srede 90ih objavlja glasbo na spletu, predvsem pa kot vodja slovenske spletne (CC) založbe Kamizdat. Davor Orlič bo poročal s kongresa Unesco o odprtih izobraževalnih vsebinah v Ljubljani, Luka Frelih pa z letnega srečanja mreže Creative Commons v Torontu. Izvedeli boste lahko tudi, kaj so in kako uporabiti nabor licenc Creative Commons 4 ter orodja za licenciranje, dostopna tudi v slovenščini.

...

2 komentarja

Vabljeni na majsko srečanje Open data v Ljubljani

podcrto.si - Ta petek, 27. maja bo ob 18. uri v Kreativnemu centru Poligon na Tobačni 5 drugo letošnje Open data srečanje.

Open data srečanja so redna neformalna srečanja posameznikov in ustvarjalcev projektov, ki se ukvarjate z zbiranjem, analizo, vizualizacijo in omogočanjem prostega dostopa do podatkov. Srečanja so odprta za vse, tudi tiste, ki bi se s temo radi šele seznanili ali spoznali ostale člane #OpenData skupnosti.

Vsako srečanje ponuja tudi možnost neformalne predstavitve projektov, ki so na kakršen koli način povezani z odprtimi podatki. Tokrat boste lahko udeleženci poslušali tri predstavitve:

  • Jure Čuhalev bo na konkretnih primerih predstavil Dobre prakse pri shranjevanju in objavljanju odprtih podatkov. Vsi si želimo več odprtih podatkov in njihovo...

7 komentarjev

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih...

26 komentarjev

Kiberpipa, sezona

Slo-Tech - V torek vas ob 18.30 vabimo na predavanje o OpenStreetMap, projektu prostega zemljevida celega sveta, ki ga lahko vsakdo ureja. Še vedno nastaja in se hitro razširja. OSM ustvarja in ponuja proste kartografske podatke, predvsem zemljevide mest, in jih daje v splošno javno rabo pod licenco Creative Commons.
Projekt OpenStreetMap bomo predstavili z predavanjem in pozvali k srečanju vse, ki so že ali pa bi še radi prispevali k prostemu kartiranju Ljubljane. K sodelovanju vas bo nagovarjal Luka Frelih.

Ob 20.00 sledi otvoritev prostorske...

14 komentarjev

Kiberpipa gre naprej

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najbolši kibercenter v Evropi, tudi ta teden pripravlja program za vse, ki jih zanimajo naj-tehnologije.

V torek ob 19.00 vabimo vse malce bolj elektrotehniško ali hardwarsko navdahnjene na predavanje o Arduino. Gre za odprto vezje okoli mikrokontrolerja, ki ga lahko izrabimo za kontrolo vseh mogočih elektronskih naprav. Vezje lahko poceni kupimo ali naredimo sami. Predava legendarni Luka Frelih.

V sredo udarimo s predavanjem The Firefox Desktop. Predava Brian King, avtor knjige Creating applications with Mozilla, ki trenutno za Mozilla corporation razvija plugin FotoFox. Predavanje v okviru Spletnih uric bo seveda v angleščini.

V četrtek kulturno. Vabimo na razstavo računalniških...

8 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - V ponedeljek vas vabimo na predavanje Elektromagnetna sevanja: okolje in zdravje, kjer bo doc. dr. Peter Gajšek predaval o vplivu teh sevanj na okolje.

V torek 20. februarja vas vabimo na predavanje o OpenBSD, menda najbolj varnega operacijskega sistema pod soncem. Predaval nam bo Mitja Muženič iz podjetja Kerberos d.o.o., kjer se ukvarjajo s postavitvijo in vzdrževanjem omrežnih elementov, ki slonijo na OpenBSDju.

Za spletne razvijalce v sredo pripravljamo predavanje o tipografijah na spletu. Katere pisave in kako naj uporabimo, da bodo naše strani uporabne v različnih okoljih.

V četrtek pa bo na Večeru za Inovativne in Poslovne naš gost Zoran Jankovič, župan mestne občine Ljubljana. Predaval bo kako izgraditi sanjsko moštvo, o karieri po diplomi, veščinah potrebnih za uspeh in odnosu do podjetništva. Za obisk dogodka so potrebne prijave.

V petek pospravljamo.

8 komentarjev

Pipin odprti termin: Frida

Slo-Tech - V torek, 16. maja, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predstavitev projekta Frida, predava Luka Frelih.

"FRIDA V." (Free Ride Data Acquisiton Vehicle) je robustno in udobno kolo, opremljeno za učinkovito raziskovanje in kartiranje javnih urbanih prostorov. Nosi majhen računalnik z brezžičnimnim omrežnim vmesnikom, GPS sprejemnik, osnovno avdiovizualno snemalno napravo (kamero z mikrofonom) in baterije.

Udeleženec v projektu prevzame vlogo voznika in soustvarjalca digitalnih vsebin. Sistem upravlja in nadzira prek enostavnega vmesnika na krmilu kolesa.

Usklajen nabor programske in strojne opreme omogoča samodejno kartiranje odkritih brezžičnih računalniških omrežij, enostavno snemanje z...

0 komentarjev

Predavanje: CreativeCommons

Slo-Tech - V četrtek 6. oktobra on 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje mag. Maje Bogataj z naslovom "Creative Commons v imenu ustvarjalnosti".

Predavanje je v tem trenutku še posebej aktualno, saj spada v serijo ogrevalnih dogodkov za uraden izid slovenske licence CreativeCommons konec tega meseca.

Ideja Creative Commons je požela neverjetno zanimanje in navdušenje povsod po svetu. Za svojo so jo sprejeli številni glasbeniki, akademiki, raziskovalci, pisatelji, pesniki, filmski ustvarjalci... Predvsem tisti, ki želijo enostavnejšega način uveljavljanja svojih avtorskih pravic. Ti ustvarjalci ne zavračajo varstva, ki jim je zagotovljeno z avtorsko pravico, vendar ga le omejijo z določenimi svoboščinami, ki jih želijo zagotoviti uporabnikom svojih del. Spomladi 2005 je bilo na...

5 komentarjev

Dve zanimivi predavanji

Cyberpipe - Kiberpipa sicer še ni uradno odprta, zato pa se v njej že pripravlja nekaj zanimivih vsebin. V sredo in četrtek bosta potekali dve zelo zanimivi predavanji, ki bi utegnili zanimati tudi slo-techerje.
V sredo ob 20:00 bo predavanje Harv-a iz ASCII-ja. ASCII (Amsterdam Subversive Code for Information Interchange) je skupina, ki se ukvarja z mnogo kul stvarmi. Sestavljajo jo predvsem prekajeni hekerji (ne crackerji), obvladajo pa vse od Unixa do brezžičnega interneta in streaminga, izvajajo internetne akcije, reciklirajo star hardware in izobražujejo ljudi o pomembnostih šifriranja ter elektronske zasebnosti.
Drugo predavanje bo v četrtek ob 20:00, in sicer bolj tehnične narave. Predavala bo Vesna Manojlovic iz RIPE. RIPE je tista organizacija, ki v Evropi skrbi za dodeljevanje IP številk v Internetu, vzpodbuja bolj racionalno routanje in skrbi za RIPE database. Na predavanju bo moč izvedeti vse o pridobivanju IPv6 številk in še marsikaj o tem kako internet v resnici 'deluje'.
Obe...

0 komentarjev