»

X48 izide novembra

X-Bit Labs - Kljub temu, da ravno v teh dneh prebiramo še sveže teste Intelovega veznega nabora X38, ki je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, bo Intel 4. novembra splavil novo vezje - X48. Sodeč po informacijah na Xbit labs, bo novo vezje podpiralo 1600 MHz hitro sistemsko vodilo, PC3-10600 (DDR3 1333MHz) in PCI Express 2.0. Cena naj bi bila zelo zasoljena, za kos bodo hoteli 70 zelencev.

Intel ima zadnje čase težave z umeščanjem najzmogljivejših veznih naborov na trg. Ne da so ti nabori slabi, samo ponudba iz sredine trga (P35) je že zelo zmogljiva.

11 komentarjev

Testi Intelovega sistema V8

Legit Reviews - Intelova tehnologija, primerljiva z AMD-jevim 4x4, je avtomobilsko zveneči (v ZDA bo gotovo popularen) V8. Legit Reviews poroča o rezultatih določenih testov omenjenega sistema, ki jih je proizvajalec procesorjev predstavil javnosti. Vsak po štiri valje, pardon, jedra, sta prispevala dva trigigaherčna Penryna, testiralo pa se je v programu Cinebench 10. Rezultati so bili precej navdušujoči - en primerek (zaenkrat še downclockanega) procesorja se je obnesel približno 20% boljše od najmočnejšega Core 2 štirijedrnika, parček pa je zbral skoraj 2x toliko točk (slabih 23.000), kar naj bi bilo precej več od dveh Barcelon (pribl. 16.000). Sicer je vse še zavito v meglo, saj gre le za en benchmark, pa tudi podatki za procesorje AMD so popolnoma neuradni, zato bo bolje počakati...

27 komentarjev

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

Intel V8

Daily Tech - Kot odgovor na AMD-jev Quad FX, ki je bil pred uradno predstavitvijo poznan pod imenom 4x4, je Intel na letošnjem CES-u predstavil sistem z dvema štirijedrnima Xeon procesorjema s frekvenco 2,4 GHz ter grafično kartico GeForce 8800 GTX. V8, kot so ga poimenovali, se od AMD-jeve Quad FX platforme razlikuje po uporabi FB-DIMM pomnilnika ter nezmožnosti uporabe dveh grafičnih kartic povezanih v SLI. Zaradi velike prednosti Intelovega sistema na področju procesorske moči utegne AMD predstaviti 8x8 platformo z dvema štirijedrnima Opteronoma, so dodali na DailyTech-u, kjer si lahko preberete tudi izvorno novico.

11 komentarjev

OCZ PC2-8800 Gold Edition

Slo-Tech - Ena od ključnih komponent pri navijanju sistema je tudi spomin, za katerega je ponavadi optimalno (odvisno od platforme), da deluje sinhrono s procesorjem. Če ne prenese tako visokih frekvenc kot slednji, ga lahko navijamo posebej, lahko pa si privoščimo kvalitetnejše palčke, ki bodo naš procesor lahko dohajale. Ravno v tem je bistvena razlika med dražjim pomnilnikov priznanih proizvajalcev in noname izdelki -- na privzetih frekvencah delujejo enako (če izvzamemo razliko v timingih), so pa zato dražji mnogo primernejši za navijanje. Enega od tovrstnih prestižnežev so si ogledali na Legit Reviews, gre za OCZ-jeve DDR2 primerke, ki delujejo pri frekvenci 1100 MHz in timingih 5-6-6-15, z njimi pa so bili zelo zadovoljni.

1 komentar

Asus A7V8X

Lost Circuits - Zadnje čase pišem skoraj samo še o novih ploščah, čipovjih in pomnilnikih. No, da se ne izneverim tradiciji, še ena novica iz podobnih logov.

Na spletni strani Lost Circuits so si ogledali še eno izmed mnogih matičnih plošč na KT400 osnovi - Asusovo A7V8X. Potrudili so se in spisali dolg in obširen, kar enajststranski test omenjene plošče. Vsi, ki se odločate o nakupu nove osnovne plošče - Klik!

3 komentarji

Parodija na Tom's Hardware

Slo-Tech - Vsi že vemo, da je Tom pred dnevi objavil test Intelovega Pentiuma 4, ki naj bi deloval na pošastnih 3600 MHz. O dvomljivi pravičnosti testa so govorili že v nemških ter angleških forumih, a moje mnenje nekako kroži okoli dejstva, da je Tom dejansko imel inženirski primerek, ki je odklenjen, ga navil preko FSBja ter enostavno sklepal. A pustimo to. Raje si za olajšanje od včerajšnjega petka trinajstega preberite parodijo na njegov test. Smeha na tone [:D].

5 komentarjev