»

Še zadnji vpogled v Srednji svet

vir: Wikipedia
Slo-Tech - JRR Tolkien, kreator mitov in arhitekt pravljičnih svetov, je umrl že 45 let nazaj, a kljub temu je te dni izšla še njegova poslednja knjiga. Njegov sin Christopher je namreč zadnja desetletja pridno kompletiral očetove zapiske, jih zaokrožil v celoto in zdaj smo dobili The Fall of Gondolin. Tolkien starejši je zgodbo sicer zastavil že leta 1917, ko je ranjen okreval po bitki na Sommi....

35 komentarjev

Wii U bo uporabljal le en krmilnik z zaslonom

Krmilnik z zaslonom

vir: engadget
engadget - Na E3 predstavljen Wii U, konkretna osvežitev Nintendovega prodajnega hita, je ponovno postregel z manjšo revolucijo na področju igralnih ploščkov. Če je bil prvotni Wii prvi, ki je resno zaznaval premike igralčevih rok, čemur sta bolj ali manj sledila tudi Microsoft in Sony, Wii U na igralni plošček prinaša še drugi zaslon, ki bo najverjetneje uporabljen predvsem za prikaz dodatnih informacij. Po poročanju Engadgeta so se mnogi igralci in novinarji ob predstavitvi spraševali, koliko bo stal takšen krmilnik v prosti prodaji, če boste želeli imeti dva. Izkazalo se je, da to ne bo potrebno, saj pri Nintendu nimajo načrtov za uporabo dveh krmilnikov z zaslonom naenkrat.

Čeprav bi po besedah Satoruja Iwate sama konzola...

10 komentarjev

Sony pocenil (napačen) PlayStation

Ars Technica - Sony je objavil, da bo danes pocenil svoj PlayStation, tako da bo stal le še 99,99 dolarja. Žal gre za stari model PS2, medtem ko bo PlayStation 3 ostal pri starih cenah okrog 400 dolarjev. Zanimivo je, da se PS2 kljub izidu novejšega bratca še vedno izvrstno prodaja, tako da je z več kot 136 milijoni prodanih enot trenutno najpriljubljenejši igralni sistem na svetu. Mimogrede, PS2 je bil eden izmed razlogov, da so se DVD-ji prebili na tržišče, saj je bil za tiste čase eden najdostopnejših DVD-predvajalnikov. Na vprašanja o namigih, da kanijo znižati tudi ceno PS3, je Sony mrtvohladno odvrnil, da kot so že dejali, tega ne načrtujejo. Znižanje cene je sicer pohvalna gesta, a tudi nekoliko čudna, saj bi pričakovali agresiven napad s ceno PS3, ki bije trd boj z Xbox360, ne pa nižanje cen opreme iz pamtiveka.

22 komentarjev

PlayStation 3 še vedno izgubarski

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so izračunali, da Sony svoje PlayStation 3 še vedno prodaja z izgubo. Izdelava enega PS3 namreč stane 448 dolarjev, medtem ko jih Sony prodaja za 399 dolarjev, torej z vsakim pridela slabih 50 dolarjev izgube. Še pred dvema letoma je izdelava stala 805 (20 GB model) oz. 840 dolarjev (60 GB model), prodajala pa sta se za 499 oz. 599 dolarjev. Sony je stroške izdelave razpolovil zaradi znižanja cene sestavnih delov in tudi tako, da je odstranil nekatere dele, ki so prej zagotavljali združljivost s PS2. S tem so poenostavili dizajn, saj novi 40 GB PS3 sestoji iz 2820 delov, prvi 60 GB PS3-ji pa so bili zgrajeni iz 4084 delov. To seveda ne pomeni, da bo Sony bankrotiral, saj - podobno kot izdelovalci tiskalnikov s kartušami in tonerji - Sony služi s prodajo iger.

31 komentarjev

Sony ne bo znižal cen PS3 v Evropi

GamesIndustry.biz - Kot že veste, Sony namerava znižati ceno PS3 za 100$, kljub temu pa nas evropejce to znižanje ne bo doletelo. Prav tako v Evropi ne bo možno dobiti 80GB model PS3.

Sony Computer Entertainment Europe navaja, da bo namesto znižanja cen, obogatila nakup PS3 konzole s še enim Sixaxis kontrolerjem in dvema izmed naslednjih iger: Resistance: Fall of Man, Motorstorm, Genji: Days of the Blade, Formula One Championship Edition in Ridge Racer 7. Tako boste 1. 8. že lahko kupili dopolnjen komplet, seveda za isto ceno, 599€.

Predsednik SCEE, David Reeves pa še navaja:

"With sell through of over 1.2 million units in the SCEE territories to date, PlayStation 3 has proved to be an instant and huge success ..."

... kar bo pa pokazal čas.

15 komentarjev

Konami nezadovoljen z znižanjem cen PS3

Reuters - Kot smo že poročali, je Sony pred kratkim pocenil PS3 za 100$, kar pa je dvignilo kar nekaj prahu pri založniku Metal Gear Solid-a. Konami meni da tudi to znižanje ne bo povečalo prodaje PS3. Kot rezultat vidijo slabo prodajanost njihove novo prihajajoče igre Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Kot navaja Reuters po besedah Kazumi Kitaue-a, glavnega pri Konamiju za Severno Ameriko in Evropo:
"I wonder if Sony can win back user support by the price cut of just $100."
"I don't expect a substantial impact... With $500, you can buy a personal computer."
Konamijeva igra Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots je vsekakor težko pričakovan naslov za PS3. Vendar ali lahko pričakujemo igro tudi v drugih formatih in ne le za PS3:
"Since Metal Gear was born on the PlayStation, we would like to keep it a PlayStation game. But we might have to take some steps."
But we might have to take some steps. - Seveda, kakor da nameravajo izdati špil za PC.

9 komentarjev

PS3 dogaja(nja) in Sonyjeve izgube pri tem

Slo-Tech - Na Japonskem so v dveh dneh (raz)prodali 88.400 kosov sila težko pričakovane konzole nove generacije, PS3. Očitno jim ni bilo namenjenih 100.000 kosov, kot se je sprva poročalo, ali pa se je manjkajočih 11.600 kosov znašlo pri privilegiranih kupcih.

V preteklih dneh je PS3 popolnoma obnorel še Ameriko. Neki zobozdravnik je tako najel 60 ljudi, da so stali namesto njega v vrsti. Profesionalni čakalci so bili razporejeni v izmene po 8 ur. Vse to za dober namen: obdarovati svoje sorodnike.

Roke si je mel tudi kupec, ki je preko eBaya PlayStation 3 nato prodal za neverjetnih 9.000 ameriških dolarjev! To bi si pri Sonyu lahko samo želeli, saj so maloprodajne cene trenutno Sonyju v minus. Pri iSuppliju so na novo vzeli pod drobnogled proizvodne stroške konzole in njeno prodajno ceno. Tako Sony pri 20 GB modelu izgublja 306,85 ameriških dolarjev in pri 60 GB 241,35 dolarjev. Manjka seveda še dobiček trgovcev, tako da so izgube še večje. Za primerjavo naj omenim, da po podobnem...

167 komentarjev

Lik-Sang.com zapira svoja vrata?

GamesIndustry.biz - Če gre verjeti novici na xbox-scene, in objavi na domači strani Lik-Sang.com, je omenjena spletna trgovina, ki je prodajala igralne konzole in dodatke za njih, prenehala poslovati. Razlog za to naj bi bile tožbe podjetij Sony Computer Entertainment Europe Limited in Sony Computer Entertainment Inc. Sony je namreč na sodišču v Londonu dobil tožbo proti omenjeni spletni trgovini, ker je le-ta prodajala izdelke, namenjene azijskemu trgu, drugod po svetu. Sony trdi da ti izdelki "ne ustrezajo strogim standardom EU" in da "ne omogočajo predvajanj vsebin (DVD in BluRay) izdanih za evropsko tržišče".

Lik'Sang odgovarja, da so imeli vsi prodani izdelki oznake o ustreznosti tudi za evropski trg, prodajali pa so jih skupaj z originalnim Sonyjevim 100V-240V AC adapterjem, ki prav tako nosi oznako ustreznosti za evropsko tržišče.

Pri Lik-Sangu zagotavljajo, da bodo poskrbeli za vse dosedanje kupce (kar se tiče garancije in popravil), vsem, ki pa so oddali naročilo in niso prejeli naročenih...

6 komentarjev

Xbox še vedno prinaša izgube

GamesIndustry.biz - Microsoft je objavil poslovne rezultate prve četrtine letošnjega leta, ki so precej vzpodbudni. Skupni dohodki so se povišali za slabe pol milijarde dolarjev (z 9,17 na 9,62 milijarde), operativni dobiček pa je poskočil za ogromni 2 milijardi (z 1,3 na 3,3 milijarde). Kljub temu pa so številke, ki jih prispeva Microsoftova igralna konzola, precej klavrne. Že od samega izida prinaša Xbox avtorjem zgolj izgubo. Konec lanskega leta je sicer izjemoma prispeval v blagajno 84 milijonov dolarjev, a strokovnjaki pripisujejo nenavadno odstopanje dobri prodaji ekskluzivnega naslova Halo 2. V letu 2005 je spet vse po starem, če vas interesirajo rdeče številke, preberite celotno novico.

Očitno je napačna poteza Microsoft izučila, saj novo različico Xboxa pošiljajo na trg prej, kot bosta to storila konkurenta Sony in Nintendo.

3 komentarji

Pocenitve PlayStationa 2

Game Pro - Po ogromnem uspehu prodaje teh konzol se je Sony Computer Entertainment odločil, da bo ceno PlayStationov znižal za eno petino na Japonskem, kot so tudi storili v Združenih državah Amerike meseca avgusta.

Vzrok za pocenitve je najbrž to, da je sedaj konzola že precej stara, saj je na tržišču že 4 leta in si jo sedaj lasti že skoraj vsak Japonec. Za akcijo pa so se verjetno odločili tudi zaradi finančnih težav, saj so pred dnevi oznanili, da bodo morali zaradi zmanjšanega dobička od predvidenega odpustiti 1400 delavcev in prestrukturirati podjetje.

Cena naj bi padla na 180 ameriških zelencev, kar bi pri nas znašalo okoli pičlih 37.000 tolarjev. Mogoče ni niti tako zanemarljiv sledeč podatek. Klik.

Pocenitve za Japonce, kaj pa za nas?

2 komentarja

Nov Playstation od Sonyja

GameSpot - Sony je na konferenci v Tokyju naznanil novo konzolo, PSX imenovano. Mogoče se spomnite raznih govoric o Playstation 3, ki so krožile po internetu. Koliko je bilo v tistem resnice, ni znano. A PSX ne bo neposreden naslednik Playstationa 2. PSX je v bistvu le predelava PS2. In kaj je novega? PSX v prvi vrsti ne bo namenjen igram, temveč DVD filmom in glasbi.

Glede same tehnične zasnove glede na PS2 ni izboljšanega nič, nekaj pa je dodanega. 120 GB disk, DVD(+ in -)RW pekač, Ethernet kartica, USB 2.0 in TV tuner. Že samo po specifikacijah se lahko sklepa, da bo konzola namenjena trgu zabavne elektronike in to potrujejo tudi dejstvo, da je ne bo tržil Sony Computer Entertainment (SCE) ampak Sony's...

5 komentarjev

Cruicalove cene

Crucial - Uf uf uf... Današnji dan je res poln presenečenj. Na Crucialovi online web trgovini prodajajo pomnilnik. In, pripnite se: 128 megazlogov DDR 1600 pomnilnika stane v njihovi trgovini, reci in piši, 61$!! To je v naši valuti malo več kot petnajst tisočakov! Am... Kaj naj rečem... Samo še odštevam dni, da bo tudi nas, Slovence, doletelo tako znižanje. Če pa ne bo - Crucial pošilja tudi v tujino . Thnx, Vomitorium! Aja, še to, da ne boste rekli, da lažem: Klik!

4 komentarji