»

Tudi Sapphire z AGP Radeoni

Sapphire Radeon HD 4650

vir: Expreview.com
Expreview.com - Če se vam zdi ATIjev Radeon HD 4670 nekoliko prehiter za vaš AGP mlinček, brez skrbi, Sapphire predstavlja rešitev. Namesto jedra RV730XT, kot je naredil HIS, so z AGP vodilom opremili ATIjev RV730PRO, ki je sicer osnova Radeon HD 4650. Za shranjevanje podatkov skrbi 512 oz. 1024 MB DDR2 pomnilnika, ki se hrani prek 128 bitnega pomnilniškega vodila in teče pri 800 MHz. Jedro je nadvse podobno zmogljivejšemu bratu, saj ima prav tako 320 stream procesorjev, a ima s 600 MHz 20 % nižjo frekvenco od HD 4670. Zanimiva je odločitev za PCIe napajalni priključek (HIS HD 4670 uporablja za AGP kartice bolj običajen molex), saj lastniki starejših računalnikov ponavadi nimajo napajalnikov s PCIe...

9 komentarjev

Nove AMD-jeve grafične kartice

Radeon HD 3650

več strani - AMD je danes predstavil nove grafične kartice srednjega in nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Radeon HD 3600 oziroma 3400. Vse nove grafične kartice podpirajo DirectX 10.1 ter CrossFireX, pri čemer jih bo možno povezati tudi z AMD-jevimi integriranimi grafičnimi rešitvami veznih naborov serije 7.

Priporočena cena novih grafičnih kartic je med 49 in 65 ameriškimi dolarji za Radeon HD 3400 oziroma med 79 in 99 ameriškimi dolarji za grafične kartice iz družine Radeon HD 3600. Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost, več informacij o specifikacijah novih grafičnih kartic pa najdete tukaj.

Asus pa je predstavil grafično kartico Radeon HD 3870 X2, ki premore dve RV670...

36 komentarjev

Radeon HD 3850 za AGP

Radeon HD 3850 AGP

vir: PowerColor
več strani - Kljub temu, da so matične plošče z AGP vodilom že pred časom večinoma izginile s prodajnih polic nas proizvajalci grafičnih kartic vsake toliko presenetijo z novimi grafičnimi karticami za omenjeno vodilo. Tokrat sta skorajda sočasno svoji različici grafične kartice Radeon HD 3850 za AGP vodilo predstavila Sapphire in PoweColor. Prvi kupcem ponuja grafično kartico s 512 MB pomnilnika s frekvenco 846 MHz (1700 MHz upoštevajoč DDR) ter frekvenco jedra 702 MHz, medtem ko ima PowerColorjeva različica ob enaki količini pomnilnika nižji frekvenci tako jedra (668 MHz) kot pomnilnika (828 MHz).

Več o obeh grafičnih karticah si preberite v Sapphirovem sporočilu za javnost oziroma na spletni strani PowerColorja.

26 komentarjev

AMD kmalu z Radeonom HD 2900 Pro

Daily Tech - Pri AMDju so v torek uradno potrdili prihod Radeona HD 2900 Pro, ki bo končno zapolnil vrzel v performance-mainstream segmentu AMDjeve ponudbe. Kartice bi naj bile na voljo v omejenih količinah in le v omejenem časovnem obdobju. Po informacijah, ki so jih na X-bit labs dobili od predstavnika enega od AMDjevih partnerjev, bi se naj na HD 2900 Pro karticah nahajali defektni 2900 XT čipi, ki jih niso mogli spraviti do delovanja pri frekvenci 742 MHz.



Na PCBju Radeona HD 2900 Pro bo torej isti čip kot na XT različicah, le da bo jedro delovalo zgolj pri 600 MHz. Vse ostale specifikacije so praktično enake kot pri 2900 XT. Z nakupom Pro verzije bomo namreč deležni vseh dobrot, ki jih je s sabo prinesla nova...

41 komentarjev

Tudi Radeon HD 2600 Pro za AGP

Hartware.net - Kot smo napovedali v novici o radeonu HD 2400 za AGP vodilo, je GeCube predstavil novo grafično kartico za omenjeno vodilo. Tokrat gre za grafično kartico srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, Radeon HD 2600 Pro, ki premore 512MB DDR2 pomnilnika in jedro s frekvenco 600MHz. Cena nove kartice naj bi znašala okroglih sto evrov, medtem ko bo za napovedano različico s 256 MB pomnilnika predvidoma potrebno odšteti vsega tri evre manj od 512 MB različice, torej 97 evrov.

Več o tem na Hartware.net.

24 komentarjev

Radeon HD 2400 za AGP

X-Bit Labs - Kljub temu, da AGP-ju že od pojava PCIe vodila napovedujejo selitev na večna lovišča luč sveta vsake toliko zagleda nova grafična kartica na omenjenem vodilu. Najnovejša grafična kartica za AGP vodilo izhaja iz rdečega tabora, saj so pri GeCube predstavili grafično kartico Radeon HD 2400 PRO za AGP. Omenjena grafična kartica je že na voljo japonskim kupcem, ki morajo za njo odšteti okoli 95 ameriških dolarjev. V prihodnosti gre pričakovati še več novih grafičnih kartic za AGP vodilo, med drugim tudi Radeon HD 2600.

Več o tem si preberite na X-bit labs.

25 komentarjev

GeCube Radeon HD 2600 XT z GDDR4

GeCube - Na GeCubeovi uradni spletni strani se je pojavil dokončen opis njihove različice grafične kartice Radeon HD 2600 XT. Kot je znano, je bila omenjena kartica predstavljena hkrati z ostalimi grafičnimi karticami serije Radeon HD 2000, vendar naj bi kupcem bila na voljo šele konec junija. V kolikor je GeCube na svoji spletni strani navedel prave podatke, bo njihova različica Radeona HD 2600 XT opremljena s 256 MB GDDR4 pomnilnika in imela vgrajen HDMI.

Več na uradni strani.

15 komentarjev

Tudi GeForce 7900GS in 7950GT za AGP?

Slo-Tech - Potem, ko sta luč sveta zagledali AGP različici grafičnih kartic Radeon X1950 PRO in XT naj bi bil trg AGP grafičnih kartic kmalu bogatejši za še dve grafični kartici. V nVidiinih novih gonilnikih Forceware 101.41 Beta so namreč zasledili AGP različici grafičnih kartic GeForce 7900GS in 7950GT. Še več, slednja naj bi bila že na voljo kupcem, za njo pa je potrebno odšteti 226 eurov.

Več o tem na Techpowerup in nemškem 3Dcenter forumu.

2 komentarja

DirectX10 kartic za AGP le ne bo?

VR - Zone - Pred dnevi smo poročali o nameri nVidie za izdelavo grafične kartice s podporo DirectX10 za AGP vodilo. Vendar po poročanju VR-Zone, do tega ne bo prišlo, saj GeForci osme generacije enostavno naj ne bi omogočali uporabe AGP vodila.

Poleg tega izvorna novica govori tudi Grafičnih jedrih G84 in G86. Nvidia zaenkrat naj ne bi razkrila imen grafičnih kartic z omenjenimi jedri, naj bi pa imel G84 dve različici, ki bosta predstavljeni aprila, medtem ko bo G86 predstavljena mesec kasneje. Prava zmešnjava je nastala na področju širine pomnilniškega vodila, saj naj bi imel le-ta pri G86 128 bitov, pri G84 pa le 64 bitov. Glede na to, da nekateri viri govorijo tudi o 256 bitnem vodilu, bomo na prave vrednosti morali počakati do uradne predstavitve grafičnih kartic.

Več o tem na VR-Zone.

30 komentarjev

DirectX10 grafične kartice tudi za AGP in G90

Slo-Tech - Pred časom samo na Slo-Techu naše cenjene uporabnike povprašali, kje sedi grafični procesor. Rezultati so bili sledeči:

Grafična kartica v mojem namiznem primarnem računalniku sedi na vodilu:
AGP52%
(587)
PCI Express39%
(444)
GPU je na matični plošči3%
(37)
PCI3%
(34)
ne vem2%
(24)
drugo0%
(5)
Skupaj glasov: 1131


(Tudi) za to ne čudi odločitev Nvidie, da bo DX10 grafične kartice izdala tudi za vodilo AGP. Zadnja izdana AGP kartica (Nvidia) je bil GeForce 7600 GS in prav v ta rang naj bi prišel tudi novinec. Po zaenkrat znanih informacijah naj bil šlo za jedro G84 (48 Shader enot, s takotom pri 350 MHz), opremljene pa naj bi bile z 128 ali 256 MB pomnilnika, z jedrom povezanega po 256-bitnem vodilu. Kratica naj bi bila na voljo aprila. Več o tem tukaj.

Večno rumeni The Inquirer tudi poroča, da osvežena zamenjava za G80, imenovana G81, naj ne bi prišla na trg, pač pa se bo Nvidia v polni meri posvetila nasledniku, G90. Kar bi lahko pomenilo, da bo R600 (ko pride na trg seveda), resnično ne...

53 komentarjev

GeCube predstavil Radeon X1950 XT X za AGP

Slo-Tech - GeCube je razveselil lastnike matičnih plošč z AGP utorom, saj je predstavil novo grafično kartico za to vodilo. Tokrat je luč sveta zagledala AGP grafična kartica najvišjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, Radeon X1950 XT. Premore 256 MB GDDR3 pomnilnika, R580+ jedro pa tiktaka pri frekvenci 648 MHz, po zagotovilih proizvajalca pa ga je možno naviti na najmanj 675 MHz. Poleg tega se Radeon X1950 XT X ponaša tudi z (vsaj po besedah proizvajalca) zmogljivim in tihim hladilnim sistemom.

Več o novi AGP grafični kartici si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

Albatron AGP na PCIe kartica

The inquirer - Pri Albatronu očitno mislijo na vse tiste, ki so si pred kratkim kupili novo, najhitrejšo grafično kartico na AGP vodilu, imajo pa težave ob nadgradnji računalnika, ker so na vse več matičnih ploščah pojavlja PCIe vodilo za grafične kartice, medtem ko se AGP nezdržno umika.

Izdelali so namreč kartico, poimenovano ATOP, ki omogoča priklop AGP grafične kartice neposredno v PCIe režo. Kartica verjetno uporablja BR2 čip, vendar na žalost vseh lastnikov ATI grafikulj podpira samo izdelke Nvidie. Še posebej je privlačna cena - ta znaša samo 27$, vendar je čudo (trenutno) moč kupiti samo na Japonskem. Albarton bo kartice verjetno dodajal tudi svojim izdelkom na AGP vodilu.

16 komentarjev

Club3D X800XL AGP

The inquirer - Na CeBitu se vsekakor dogaja dosti zanimivega - Club3D na primer veselo razkazuje okoli ATI-jevega čipa zgrajeno kartico na AGP-vodilu. Kartica uporablja ATI Rialto bridge-čip, ki je pricinjen na hrbtni strani in za svoje delovanje ne potrebuje aktivnega hlajenja. Seveda je vprašanje, koliko bo dodatni čip prispeval k ceni končnega izdelka - špekulira se, da ne več kot 10 dolarjev. Nekaj bi naj k ceni dodal tudi precej obsežen PCB. Zato se pričakuje, da bodo kartice na AGP vodilu nekoliko dražje od tistih na PCIe. Še povezava do izvirne novice, kjer si lahko tudi ogledate fotografijo kartice.

7 komentarjev

PCI-E in AGP na eni plošči

Digit Life - Odkar je Intel izdal novo generacijo veznih čipovij (i9x5), se je veliko uporabnikov pritoževalo nad nepodporo AGP vodilu, saj je bilo do sedaj na teh ploščah uporabljati samo PCI Express grafične kartice, ki pa so zelo redke in tudi dokaj drage.

Sedaj pa je ECS (EliteGroup) predstavil osnovno ploščo, ki odpravi to pomanjkljivost. ECS 915P-A ponuja tako priključitev PCI-E kot AGP grafičnih kartic, kar pa je še bolj razveseljivo, je dejstvo, da lahko uporabljamo obe reži hkrati. Tako da izgleda, da nVidia nForce 4 SLI ne bo edina osnova za sisteme z dvema grafičnima karticama.

Vendar to še ni vse, ta plošča je pravi hibrid, saj omogoča uporabo DDR, kot tudi novejšega DDR2 pomnilnika. Na Digit-Life so že objavili nekaj slik, ki si jih lahko ogledate, za test tega čuda pa bo treba še malo počakati.

23 komentarjev