»

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

Linux Mint pridobiva priljubljenost

Gnome Shell + Mintovi popravki

vir: Slashdot
Slashdot - Po letošnjem mlačnem sprejemu novega Ubuntu uporabniškega vmesnika Unity je veliko uporabnikov prebegnilo h konkurenčni distribuciji Linux Mint. Mint je tako kot Ubuntu pripravljen z mislijo na nove Linux uporabnike, zato ga odlikujeta preprostost uporabe ter lep in dodelan uporabniški vmesnik. Do letošnje pomladi je v bistvu šlo za predelavo Ubunta, začenši s septembrom pa sistem v celoti osnuje na debianu unstable. Zdaj smo tik pred izidom 12. različice "Lisa".

Dvanajstka bo tako namesto Unity-ja uporabljala manj radikalen in zato bolj sprejemljiv Gnome Shell, vendar z svojimi prilagoditvami (Mint Gnome Shell Extensions). Mintovci ugotavljajo, da ima Gnome trojka sicer moderen in izpiljen videz, vendar s sabo prinese precej nov in...

55 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Nero za Linux!

OSNews - Nero AG, znan po zelo razširjeni istoimenski aplikaciji za zapisovanje CD-jev in DVD-jev, je sedaj izdal tudi Nero Linux, različico tega programa za Linux. Uporabniški vmesnik je zelo podoben tistemu, ki ga poznamo iz Windows, žal pa uporablja zastarelo grafično knjižnico GTK različice 1.2, ki ne podpira glajenja pisav. Tako je K3b dobil resnega (žal komercialnega) konkurenta na svojem področju, okolje Gnome pa prvi resni izdelek za zapisovanje na optične nosilce, ki uporablja knjižnico GTK.

Na voljo je tudi galerija, kjer si lahko ogledate kako program izgleda. Do programa lahko pridete, če se registrirate in imate vsaj Nero 6 (OEM izdaje žal ne pridejo v poštev), na voljo pa je kot rpm in...

77 komentarjev

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

Prvi obrisi novega KDE in GNOME namizja

The Register - Ljudje pravijo, da je dobra konkurenca vedno dobrodošla, saj podjetje ali, v tem primeru, razvijalce prisili, da se izmišljujejo vedno nove in nove stvari. Čeprav sta si namizji KDE in GNOME v sorodu, saj ju povezuje ista GPL licenca, programerji obeh namizij kar tekmujejo, kdo bo ponudil več. Tako sta pred kratkim obe skupini razvijalcev izpljunili svoje testne različice obeh namizij. Od njih sicer še ni preveč za pričakovati, saj sta vse prej kot končani, vendar pa lahko radovednežem povesta, kako bo vse skupaj vsaj približno izgledalo, ko bodo izšle polne različice. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Linux v šolah

več strani - V večini naših (in tujih) šol lahko najdemo več ali manj licencirane M$ produkte. V Mehiki so ugotovili, da ko zmnožiš toliko in toliko šol s toliko in toliko računalniki dobiš OGROMNO cifro, ki jo je treba plačati kakšnemu zajedalcu, zato so se odločili, da bodo za osnovo na vseh šolah uporabili kar Linux z GNOME (prste pri tem je imel seveda tudi Miguel de Icaza, idejni oče GNOMEa).
Možna uporaba Linuxa v šolah pa nekaterim ni pustila spati, zato so se odločili izelati posebno diskless distribucijo Linuxa, ki vsebuje vsa orodja primerna za šole. Gre za server/client sistem, temelječ na RH 7.1, GNOME in StarOffice.
Mogoče se bodo tudi v našem šolskem sistemu kaj zdramili in ugotovili koliko denarja gre po nepotrebnem za licence.
Mimogrede, tudi v Sloveniji se dela na Linuxu v šolstvu - projekt LISA, katerega namen je narediti preprosto zamenjavo za NT strežnike v srednjih in osnovnih šolah. Gre za to, da se po specifikacijah, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo naredi...

20 komentarjev

Gnumeric 0.65, Dia 0.88.1

Gnome news - Groovie. Izšli sta novi različici programov Gnumeric 0.65 in Dia 0.88.1. No za tiste, ki ne uporabljate Linuxov: Gnumeric je program za preglednice ala Excel, podpira uvoz in izvoz excel datotek in praktično vse njegove funkcije. To je sploh en najbolj uprobnih in zrelih programov za GNOME (njegov ata je pa Miguel de Icaza). Manjka mu le grafični prikaz, ki ga obljubljajo že najmanj leto dni in bo narejen preko Bonoba (komponentne tehnologije). Dia je program za risanje diagramov vseh vrst, od organizacijskih do električnih vezij, tokov in svega in svašta. Aja, pa preveden je v našo preljubo slovenščino.
Če tejle druščini dodamo še AbiWord, potem sploh ne rabite več ... saj veste česa.

3 komentarji