»

Microsoft vložil patent za prikaz iskalnih rezultatov glede na sposobnosti uporabnika

GeekWire - Znano je, da iskalniki že dolgo ne strežejo več enotnih rezultatov iskanja. Ti so odvisni tako od geografske lokacije kot tudi od predhodnih iskanj in celo od uporabe drugih storitev. Zato ni presenetljivo, da želi Microsoft še dlje in rezultate iskanja v Bingu vračati glede na uporabnikovo razpoloženje, interese in znanja (manj politično korektni bi dejali kar inteligenco). Vlogo za patent za to početje je vložil že predlani, patentni urad pa jo je šele sedaj javno objavil.

Zamisel je preprosta, a bo težje izvedljiva. Microsoft bo namreč v sodelovanju s Facebookom, Twitterjem in podobnimi družabnimi omrežji analiziral prispevke uporabnika in tej podlagi ocenil trenutno počutje uporabnika....

32 komentarjev

EU financira raziskovanje in razvoj oblačnih sistemov

PC World - Evropska unija namenja 15,7 milijona evrov za raziskovalni projekt, v katerem bodo razvijali nove tehnologije na področju oblačnega računalništva, med drugim mobilnosti podatkov in zagotavljanja varnosti dostopa. Projekt se imenuje Vision Cloud in bo trajal tri leta. Vodila ga bo IBM-ova ekipa iz Haife v Izraelu, sodelovali pa bodo še Siemens, SAP, Nacionalna tehniška univerza iz Aten, Švedski inštitut za računalniške vede, Deutsche Welle, italijanski RAI, norveški Telenor, France Telecom in drugi. Slovenskih predstavnikov ne bo.

Hillel Kolodner iz IBM-a Haifa pojasnjuje, da se bodo ukvarjali z nekaterimi glavnimi težavami, ki spremljajo shranjevanje podatkov v oblaku. Ena izmed njih je...

3 komentarji

Izšel Moonlight 2

Slo-Tech - Kot poročajo na Silverlight blogu, je te dni izšla odprtokodna implementacija Moonlight 2, ki omogoča ogled Silverlight vsebin pod Linuxom. Moonlinght 2 je kompatibilen z Microsoft Silverlight 2, vključuje pa tudi nekaj funkcij Silverlight 3.

V primeru razvoja Moonlighta, Microsoft zgledno sodeluje z odprto-kodno skupnostjo. Tako so se zaradi informacij, ki so jih dobili od skupnosti odločili, da patentni dogovor (oz. dovoljenje za uporabo njihovih multimedijskih kodekov), ki so ga pred tem sklenili z Novellom, prenesejo na končne uporabnike, kar bo omogočilo, da bodo Linux distribucije lahko distribuirale Moonlight. Skozi Microsoft Media Pack bodo tudi omogočali dostop do kodekov za MP3 in VC1, v prihodnosti pa tudi do H.264 in AAC.

Bo to dovolj svobodna rešitev za odprto-kodnike?

32 komentarjev

Slepi preizkus iskalnikov

Rezultati iskanja "Slo-Tech"

TechCrunch - Na TechCrunchu so predstavili izredno zanimiv pripomoček, ki ga je spisal Microsoftov razvijalec Michael Kordahi. Ker pri spletnih iskalnikih vsakdo trmasto zagovarja svojega konja, je Kordahi izdelal aplikacijo, ki pokaže rezultate iskanja po vpisani ključni besedi, kot jih izpljunejo Google, Bing in Yahoo, le da sprva ne vidite, kateri stolpec je od katerega iskalnika. Šele po glasovanju za najuporabnejši rezultat vam odkrije, kateri iskalnik ste izbrali. Nekaj časa je aplikacija izpisovala tudi statistiko, kateri iskalnik so uporabniki izbrali, a so jo zaradi zlorab ukinili. No, zgodnji rezultati so ostali: Google 44 odstotkov, Bing 33 odstotkov in Yahoo 23 odstotkov.

Kateri pa...

18 komentarjev

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji

ajax Windows kot Web OS

Slashdot - Michael Robertson je dobro znana osebnost v internetni skupnosti. Med drugim je odgovoren za kar nekaj znanih projektov (kot npr. mp3.com, Linspire.com in po novem tudi ajax13.com). Tokrat pa je odgovoren za izid novega projekta pod imenom ajaxWindows, ki je internetni operacijski sistem. Služi lahko prenašanju zbirke mp3-jev in dokumentov med vsemi napravami s pipico v svet ter brskalnikom.

Več si lahko preberete tukaj.

7 komentarjev

Microsoft predstavil animiran spletni iskalnik Tafiti

Neowin - Microsoft je splavil Tafiti (ki pomeni "naredi raziskavo" v svahiliju), testni spletni iskalnik, ki deluje v okviru lastnih tehnologij Live Search in Silverlight. Celotno iskanje boste izkusili v animaciji, le iskanje deluje nekoliko počasneje kot pri običajnih spletnih iskalnikih.

Rezultati iskanja so predstavljeni na sredini. Na levi strani je iskalnik, ki se prvotno nahaja na sredini. Pod njim pa 5 kategorij, ki se vrtijo v krogu: splet, slike, novice, feed viri in knjige. Menjava kategorije je hitra in se menja s preprostim klikom na želeno. Na desni strani je vrstica za shranjevanje rezultatov iskanja, ki deluje po principu povleci-spusti. Ko spustite rezultat iskanja na t.i. "polico", ga lahko poljubno poimenujete in s klikom nanj pošljete na blog ali e-pošto.

Microsoft, pod pogostimi vprašanji (FAQ) sporoča, da je bil Tafiti ustvarjen kot pomoč ljudem pri uporabi spleta za raziskovalne projekte, ki zajemajo množico večih iskalnih povpraševanj. Tafiti jim pri tem pomaga...

80 komentarjev

Ljudje zaupamo iskalnikom zaradi imena

Slashdot - Raziskovalci z Penn State College of Information Sciences and Technology so opravili zanimivo raziskavo, v kateri so udeležencem predstavili rezultate internetnega iskanja in jih prosili za oceno. Povedali so jim, da so podatke dobili s štirih različnih iskalnikov - njihovega lastnega, Googla, Yahooja ter MSN Live Searcha, a to ni bilo res. Vsa štiri iskanja so namreč opravili na Googlu. 32 udeležencev raziskave je v povprečju precej preferiralo največja in najbolj znana med naštetimi: Yahoo in Google, kar dokazuje, da podobno kot pri avtomobilih, oblekah, kozmetiki in zadnje čase praktično vseh drugih izdelkih ljudje izkazujemo pripadnost znamki tudi na področju spletnih iskalnikov.

Izvorna novica.

38 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Prenovljena AltaVista

Altavista - Bili so že časi, ko je bil spletni iskalnik AltaVista najbolj popularen in predvsem najbolj uporaben tovrstni splošni iskalnik na svetovnem spletu in so časi, ko ima relativno nov iskalnik Google svetovni monopol nad funkcionalnostjo, kvaliteto ter nenazadnje tudi kvantiteto iskanja.

Ostali iskalniki so bili primorani storiti nekaj, da bi sploh obstali na trgu. In AltaVista je danes naredila velik korak za svoj obstoj, ki je prej visel bolj na nitki, kot pa trdno na tleh. Kaj se je spremenilo, vprašate?

Rezultati iskanja so vidno bolj natančni. Povezave se osvežujejo pogosteje, robot jih zajame veliko več kot prej, zato je posledično najdena tudi večja količina informacij o zahtevanem iskalnem nizu. In - kar je najbolj razveseljivo - AltaVista ni več "BannerVista", kar pomeni, da ne boste več uvideli nadležnih oglasov, ki so se prej odpirali odločno premnogokrat.

Klik za novo AltaVisto!

7 komentarjev