»

Mini ITX osnovna plošča s podporo za dvojederne AMD-jeve procesorje

LinuxDevices - Na strani Linux Devices poročajo, da je podjetje Kontron splavilo na trg osnovno ploščo mini ITX formata, ki podpira AMD-jeve dvojedrne procesorje. Plošča nosi naziv KT690/mITX. Le-ta namiguje, da se v plošči nahaja AMD-jev M690T vezni nabor. V ploščo lahko vtaknemo naslednje procesorje:
1.6 GHz AMD Turion 64 X2 (35W)
2 GHz AMD Sempron 3700+ (25W)
1.8 GHz AMD Sempron 3500+ (25W)
1 GHz AMD Sempron 1000 (9W)

Integrirana grafična kartica je Radeon X1250. Plošča podpira do 4GB pomnilnika, 4 SATA diske, nanjo lahko priključimo do 10 USB naprav, poleg tega pa ima še dva RS-232 priključka. Video izhoda sta dva in sicer VGA in DVI-D. Osnovna plošča naj bi bila namenjena za produkte z dolgo življenjsko dobo in za produkte z večjimi grafičnimi zahtevami. Vesel pa je bo tudi vsak izdelovalec HTPC-jev, ker je najšibkejši procesor sposoben delovati brez ventilatorja.

10 komentarjev

Sempron 2100+ s porabo 9 W

Daily Tech - AMD je najavil prenovljeno različico cenovno ugodnega procesorja Sempron. Tokrat je glavna novost poraba, novinec namreč za delovanje potrebuje samo 9 W električne moči, kar pomeni, da je zelo primeren za majhne računalniške sisteme. Trenutno na tem področju dominira Via s svojimi Micro, Nano in Pico ITX ploščami ter pripadajočimi procesorji.

Gre za prvi tovrsten procesor iz AMD-jevih tovarn, ki ima 64-bitno podporo, a če gre verjeti odgovornim, se jih bo v bližnji prihodnosti kmalu pojavilo še več. Na voljo naj bi bile že nekatere osnovne plošče s podnožjem Socket S1, ki nizkonapetostnega Semprona 2100+ podpirajo.

Izvorna novica.

32 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

AMD Quad FX Platform

AMD 4x4

vir: HardOCP
AMD - AMD je danes uradno predstavil AMD Quad FX Platform , platformo za računalniške navdušence, ki smo jo do zdaj poznali pod imenom 4x4. Ta bo temeljila na procesorjih AMD Athlon 64 FX-70, FX-72 in FX-74, ki bodo ameriškim kupcem na voljo že danes, kupcem širom sveta pa v začetku prihodnjega leta. Cena kompleta dveh procesorjev bo znašala 599, 799, oziroma 999 ameriških dolarjev. Platforma temelji na osnovni plošči z nVidiinim veznim naborom nForce 680.



Na HrdOCP so že opravili obširnejši test. Srce sistema sta predstavljala dva Athlon 64 FX-74 s frekvenco 3 GHz. Kako se je 4x4 odrezal proti Intelovemu sistemu s procesorjem QX6700 si obvezno oglejte v samem testu.

Več v AMD-jevem

55 komentarjev

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

AMD Sempron je tu

več strani - Končno smo ga dočakali. V vsej svoji mogočnosti se je v obliki testov prikradel na nekatere računalniške strani. AMD Sempron (ponekod so ga na šaljiv način imenovali kar Sempr0n) je AMD poslal na trg z razlogom, da bi v nižjem cenovnem razredu pomedel z Intelovim Celeronom D. "Novi Duron" je zanimiv, ker je relativno poceni in je na voljo s primerki od 2200+ do 3100+ (po AMD-jevem PR-u). Cene se gibljejo od 36 pa do 126 zelencev, na voljo pa je tudi v mobilni različici. V večini preskusov so AMD-jevo noviteto vzporedili z Intelovim adutom. Na...

29 komentarjev