»

Facebookova konferenca F8 odpovedana, GDC preložen

Slo-Tech - Koronavirus jemlje nov davek med letošnjimi tehnološkimi dogodki. Po sejmu MWC je tako odpovedana Facebookova razvijalska konferenca F8, medtem ko Game Developers Conference prestavljajo na poletje.

Dogajanje v preteklem tednu je bilo na moč podobno tistemu pred odpovedjo sejma Mobile World Congress: najprej sta 20. februarja Sony in Facebook prva oznanila, da se zaradi grožnje koronavirusa SARS-CoV-2 ne bosta udeležila največjega dogodka za razvijalce iger na svetu, prireditve Game Developers Conference v San Franciscu, ki bi se morala pričeti 16. marca. Nato so sledili Electronic Arts, Unity, Microsoft, Epic Games in Activision/Blizzard, kar je bilo preveč in organizatorji so morali včeraj vreči puško v koruzo. Toda v nasprotju z MWC se letošnji organizaciji konference niso odpovedali v celoti, temveč trenutno načrtujejo izvedbo v še nedoločenem poletnem terminu. Del predavanj in dogodkov v okviru GDCja, kot je Independent Games Festival, pa bodo prestavili na splet.

Za...

2 komentarja

Newegg prodajal ponarejene procesorje

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - V navijalski skupnosti je hitro zaokrožil videoposnetek Vincenta Wallerja, ki je dobil ponarejen primerek Intelovega štiri-jedrnega Core i7-920. Če bi procesor kupil prek eBay-a oz. na kakem kitajskem črnem trgu, to niti ne bi bilo presenetljivo, a Vincent je procesor kupil pri enem izmed največjih ameriških spletnih trgovcev računalniške (in druge) opreme, Neweggu. Pri Neweggu so hitro reagirali in že poskušali kontaktirati vseh 300 oškodovancev, ki so prejeli ponarejen procesorje. Po besedah predstavnikov Newegga so pošiljko dobili od distribucijskega podjetja D&H Distributing, s katerim naj bi že...

18 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

Intelovi strežniški procesorji

X-Bit Labs - Intel je aprila moral odstaviti svoje Pentium III Xeon procesorje z 2 MB predpomnilnika, ki so delovali s frekvenco 900 MHz, zaradi pregrevanja, sedaj pa jih je spet poslal na tržišče. Do sedaj so jih nadomeščali Pentium III Xeon procesorji s taktom 700 MHz, ki so bili na voljo z 1MB ali 2 MB predpomnilnika. Kljub srečnemu koncu za 900 MHz različico, pa se je Intel odločil, da bo pred koncem leta izločil iz prodaje svoje Pentium III Xeone. Zakaj? Intel bo poizkusil namesto P3 Xeonov ponuditi svoje 2MB/4MB L3 Itaniume, ki pa jih bo v drugi polovici leta 2002 nasledil nov procesor s kodnim imenom McKinley. Ker pa so Itaniumi 64 bitni procesorji in ker še vedno kar nekaj aplikacij deluje na 32 bitnih procesorjih, pa bo Intel kot dopolnilo ponudil tudi Fosterje, ki bodo imeli 512KB/1MB L3 predpomnilnika. Ti bodo s proizvodnih trakov začeli prihajati zgodaj leta 2002 z začetno frekvenco 1.6 GHz. Ker pa so predstavitve novih strežniških procesorjev še sorazmerno daleč, pa se bo zaenkrat...

0 komentarjev

Fosterji prestavljeni...

X-Bit Labs - Če pozorno spremljate sceno, potem ste verjetno bili presenečeni, ker med včerajšnjimi novicami ni bilo omembe novega Intelovega Xeona s Foster jedrom. Predstavitev tega procesorja je bila najavljena za 8. maj, toda očitno se je pri Intelu nekaj zalomilo. Podjetje pravi, da je sam silicij procesorjev brezhiben, toda da imajo nekaj "električnih težav" s pakiranjem procesorjev. Tako je izid procesorja prestavljen za nekaj tednov, v tem času pa bo Intel razvil popolnoma novi sistem pakiranja, pri katerem ne bo niti najmanjše možnosti za poškodbo jedra. Sicer točnega datuma izida ni, toda verjetno bomo naslednika Xeonov videli 21. maja. Pripravljeni so tudi proizvajalci matičnih plošč in prvih dvoprocesorskih Socket603 plošč bomo deležni s strani Tyana, Iwilla in Supermicra. Zgrajene so okoli novega i860 čipovja, cene pa se bodo gibale med 800 in 1000 zelencev.

6 komentarjev

Nove TYAN matične plošče

X-Bit Labs - TYAN je danes objavil, da bo na trg poslal štiri nove matične plošče za osebne uporabnike in štiri nove matične plošče za strežnike. Predstavil vam bom samo matične plošče za osebne uporabnike. Njim bodo torej namenjene:
  • Thunder i860 (S2603) bo imela dve Socket603 ležišči. Bazirana bo na Intel 860 (Colusa) čipovju, podpirala bo Intel Pentium 4/Foster procesorje, imela bo 8 RIMM rež, 1 AGP 4x, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit PCI reže. Prototipi plošče so že v obtoku, masovna proizvodnja pa se bo začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7 (S2462) bo imela dve SocketA ležišči. Bazirana bo na AMD-760MP čipovju, delovala bo na PC2100/PC1600 DDR SDRAM-u, imela bo AGP Pro režo, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit/33MHz PCI reže. Za razliko od Thunder i860 (zgoraj) bo imela še dva vgrajena LAN kontroleja. TYAN je to ploščo že razkazal na različnih razstavah letos (CEBIT), masovna proizvodnja pa naj bi se začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7X...

2 komentarja

Novi P4

X-Bit Labs - Intel še kar ne odneha in še kar naprej pošilja na trg nove P4. Zdaj je objavil, da bo najnovejši član P4 družine, 1.7GHz, izšel 23. aprila. Cena procesorja bo okoli $700. Kljub visoki nazivni hitrosti pa novi P4 1.7GHz ne bo prekašal svojega tekmeca, AMD Athlon-a 1.33Ghz, v večini testov. Razen v Quake3, kjer je P4 najboljši.
Sočasno z izidom P4 1.7GHz pa bo Intel naznanil svoj nov procesor za strežnike, Pentium 4 Xeon. Ta procesor bo zgrajen na novem Foster jedru. Procesorji na Foster jedru se bodo od drugih P4 razlikovali po dvoprocesorski (dual-processor) podpori. Potrebovali pa bodo ploščo z novim Socket 603 ležiščem. Novi Foster-ji bodo izšli v 1.4GHz, 1.5GHz in 1.7GHz različicah.

15 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev