»

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Ta teden s Kiberpipo

Kiberpipa - 4 dnevi, 4 dogodki. Na Pipininem odprtem terminu si bomo danes, 25.3., z Gorazdom Žagarjem pogledali spletne aplikacije in kako lahko te, če so slabo zasnovane, ogrozijo varnost spletnega stežnika, na katerem gostujejo. Več...

V sredo ob 11h sledi predstavitev nove številke časopisa Reartikulacija. Od tretje številke dalje bo Reartikulacija internacionalna in bo objavljena dvojezično, v slovenskem in angleškem jeziku.

V okviru sredinih Spletnih uric vas tokrat vabimo na predstavitev nove, revolucionarne spletne storitve podjetja Zemanta, temu pa bo sledila zabava v ritmu salse (celotni dogodek bo tokrat potekal v Tango baru). Zemanta, ki sta jo lani ustanovila člana Kiberpipe, Andraž Tori in Boštjan Špetič, bo na dogodku prvič javno splavila novo spletno storitev za samodejno bogatenje spletnih vsebin, namenjeno blogerjem. Storitev bo kateremu koli uporabniku največjih blogerskih...

7 komentarjev

Cikel predavanj o umetni inteligenci

Kiberpipa - V Kiberpipi v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani - Katedro za umetno inteligenco pripravljamo cikel predavanj na temo umetne inteligence. Predavanja se bodo pričela v marcu in bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h v Kiberpipi.
Prvo predavanje z naslovom " Kje si? Kdo si? in Kaj delaš? Biometrični sistem za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov" dr. Boruta Batagelja bo v četrtek, 6.3., drugo predavanje " Analiza šahovskih prvakov (kdo je najboljši šahist vseh časov)" Mateja Guida v četrtek, 20.3. Celotni program predavanj si lahko ogledate tule.

In še: prihodnji teden v torek ste vabljeni na Pipin odprti termin, kjer bo Kiberpipina video ekipa govorila o linux in domačih video posnetkih in predstavila, kako se lotiti obdelave videa za domačo rabo (s programom Kino) in kako se te težave na malce višjem nivoju lotevamo v Kiberpipi ( Cinelerra - ali je še vedno grdi raček?). Predstavili pa vam bomo tudi, kako posnetek posredujemo želeni...

2 komentarja

POT in SU v tem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Jan Kraljič predstavil tiskanje iz informacijskega sistema z uporabo odprtokodne rešitve - ConTeXt. Pri vsakem informacijskem sistemu zelo kmalu naletimo na to, da je potrebno nekaj izpisati na papir. Uporabljene rešitve se zelo razlikujejo med seboj. Ena izmed osnov je lahko odprtokodni projekt ConTeXt, ki nam generira PDF dokumente. Več...

Kako iz nizko proračunske, domače strojne opreme ali omejenega vps okolja iztisniti kar se da največ? Najbolj poznani in razširjeni spletni strežnik Apache mogoče ne bo preživel naslednjega Slashdot ali Digg udarca na vaš blog, zato je treba poiskati alternative. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Denis Arh, razvijalec v podjetju Domenca, pobližje pokazal pet alternativ, njihove prednosti in slabosti ter nas navduševal nad rezultati testov zmogljivosti in odzivnosti.

0 komentarjev

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 5.2. (kot vedno ob 19h) bo govora o ConTeXt-u oziroma LaTeX-u, najhitreje razvijajoči se veji TeX-a, ki rušita stereotipe o stagnaciji in stabilnosti TeX-a in LaTeX-a. Odpirata vrata v svet barv, animacije, profesionalnega oblikovanja, podpore Unikodu, OpenType pisavam, XML-u, MathML-u in mnogim drugim funkcijam, ki ste jih iz LaTeX-a izcimili le v potu svojega obraza, ako niste prej obupali. Predavala bo Mojca Miklavec, študentka fizike, ki jo je pred štirimi leti zasvojil ConTeXt. Več si preberite tukaj.

Na Spletnih uricah v sredo, 6.2. (prav tako kot vedno ob 19h bo Jure Pečar govoril o "Virtualizaciji v teoriji in praksi". V času, ko osem in večprocesorski strežniki postajajo vsakdanji, se pojavlja aktualno vprašanje, kako učinkovito izkoristiti vso to surovo moč. Najbolj obetavna metoda danes je virtualizacija, zato si bomo ogledali njene različice, njihove prednosti in slabosti ter razmislili, kdaj uporabiti kateri pristop. Kot...

8 komentarjev

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev

Kiberpipa v prihajajočem tednu

Kiberpipa - Naslednji teden bosta potekala kar dva Pipina odprta termina. V ponedeljek, 26.11., Kiberpipa gosti legendo Benjamina Mako Hilla, aktivista na področju prostega programja in svobodne kulture, ki med drugim dela kot raziskovalec v MIT Media Labu, aktivno deluje pri projektih Free Software Foundation, One Laptop per Child, The Debian GNU/Linux Project, Ubuntu, Wikimedia/Wikipedia, Software Freedom International, ... Po predavanju ob 19h sledi pogovor z druženjem.

Torkov POT, ki bo kot običajno ob 19h bo potekal v luči licence GPLv3, kjer bo dr. dr. Matija Damjan povedal nekaj o tem, kaj novega...

4 komentarji

Ta teden (gremo) POT

Kiberpipa - Ta teden boste na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi (kot vedno v torek ob 19h) izvedeli, kaj je aKademy in kaj je Jureta Repinca pritegnilo k obisku. Sprehodili se bomo skozi priprave na odhod, dogajanje na konferenci dogajalo, dobili pa boste tudi nekaj praktičnih napotkov. Drugi del bo namenjen hitri predstavitvi novosti o KDE 4, ki jih je bilo mogoče slišati na konferenci in po njej.

In še novica z bolj kulturno-političnega področja: v oktobru je izšla prva številka novega časopisa Reartikulacija, umetniško-politične-teoretično-diskurzivne platforme (tudi v sodelovanju z Dašo Lakner iz Kiberpipe), katerega predstavitev predstavitev bo ta ponedeljek, 29.10. ob 11. uri. Enkrat na mesec bo v Kiberpipi v okviru projekta Reartikulacija potekalo tudi predavanje na določeno temo z omenjenih področij.

4 komentarji

Pipin odprti termin: Openoffice 2.0

Slo-Tech - OpenOffice.org je odprtokodni projekt, s poslanstvom ustvariti vodilni mednarodni pisarniški paket, ki bo tekel na vseh glavnih platformah in bo zagotavljal dostop do vseh funkcionalnosti in podatkov preko XML oblike datotek in odprtih programskih vmesnikov. Pred kratkim je izšla nova različica 2.0, ki prinaša mnogo novosti.

Podrobneje jih boste lahko spoznali na predstavitvi Roberta Ludvika v Kiberpipi, v torek 29.11.05 ob 19h v okviru Pipinih odprtih terminov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi CD-ji z najnovejšo slovensko različico tako za Windows kot tudi Linux platformo.

5 komentarjev

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

Varnost v Kiberprostoru

Cyberpipe - V torek, 23. aprila ob 18 uri bo v okviru Linux delavnice v Kiberpipi predavanje z naslovom "Varnost v Kiberprostoru". Avtor, Jure Koren, bo v prvem delu predavanja na kratko predstavil paradigmo 'security is a process', razložil 'social engineering' in kako spoznamo nevarne vsebine, kot tudi kako nam lahko razum pomaga pri odločanju medtem, ko smo "on-line". V drugem delu bo predstavil kako je moč izrabljati napake v računalnšskih programih, kot tudi izrabljanja človeške neumnosti. Pokazal bo tudi nekaj aktualnih primerov kot so verižna pisma, sodobni virusi/črvi (Code Red, Nimda, Klez, ..), ter zaključil z nekaj najbolj osnovnimi napotki za varno konfiguracijo operacijskih sistemov.
Mogoče ne bi škodilo...
Več o Linux workshopu pa tule.

0 komentarjev