»

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Ars Technica - Intel je pred kratkim napovedal intenzivno ofenzivo proti Applu s tako imenovanimi ultrabooki. Zamisel temelji na preprosti podmeni - Applovi računalniki MacBook Air so tanki, zmogljivi, dizajnersko dovršeni in (za Applove izdelke) priomerjalno nenavadno poceni - najcenejši model stane tisoč dolarjev, kar je v razredu podobnih 13-palčnikov zelo poceni. Po drugi strani pa so Applovi. Samo po sebi to seveda ni slabo, a na svetu je na milijone ljudi, ki zaradi najrazličnejših razlogov želijo nekaj takega, a ne od Appla. Ultrabooki ciljajo nanje.

Zanimivo je, ugotavlja Peter Bright v svojem članku na Ars Technici, da tehnologija za izdelavo ultrabookov že obstaja, a jih proizvajalci PC-jev nočejo, ne upajo ali pa ne uspejo sestaviti. Intel je zato...

41 komentarjev

SSD v MacBook Air je nadgradljiv!

Nov modul poleg USB adapterja za star modul, vzet iz prenosnika

vir: VR - Zone
VR - Zone - Eden izmed komentarjev na Applovo lastno zasnovo pogona SSD, uporabljenega v novi generaciji MacBook Airov, je bil, da računalnika ne bo možno nadgraditi oz. bo to izredno težko. Res je, da nestandardni del prihrani obilico prostora, a je prav to, nestandarden. Na pomoč so na srečo priskočili v podjetju PhotoFast, ki že nekaj dni po predstavitvi prenosnikov predstavljajo nadgradnjo. Da gre res za nadgradnje ne poskrbi le možnost 256-gigabajtnega modula, ki ga lahko vgradite v 11-palčni MacBook Air (Apple vam proda le 64 in 128-gigabajtno različico), temveč še nadgrajen krmilnik. Ta je tokrat SandForce-ov, v 2,5-palčnih pogonih, namenjenih za običajne prenosnike in namizne računalnike, pogosto med najbolj iskanimi, poleg...

10 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

HP z doslej najtanjšim prenosnikom

Voodoo Envy 133

vir: Daily Tech
Daily Tech - HP je v okviru svoje prestižne serije Voodoo naznanil 13,3 palčni prenosnik s pomenljivim imenom Envy (zavist) 133. Njegova najbolj omembe vredna lastnost je debelina, ki znaša zgolj 1,79 cm, s čimer je Envy s prestola najtanjšega prenosnika izrinil MacBook Air, katerega najdebelejši del meri 1,94 cm.



HP-jev novi prenosnik, s katerim očitno želijo vzbuditi zavist pri uporabnikih MacBook Air prenosnika, je z 1,53 kg (navkljub ohišju iz ogljikovih vlaken) nekoliko težji od svojega neposrednega tekmeca. Sicer pa se Voodoo Envy ponaša z zaslonom (1280 x 800), ki za osvetljevanje uporablja LED diode, odločili se bomo lahko za različico s Core 2 Duo SP7000 (1,8 GHz) ali SP7500 (1,6 GHz) procesorjem, za izris slike pa bo skrbel Intelov GMA X3100 grafični procesor....

42 komentarjev

MacBook Air prvi padel

Slashdot - Na konferenci CanSecWest, ki trenutno poteka v Vancouvru, so priredili tekmovanje v vdiranju v sisteme, imenovano PWN 2 OWN. Tekmovalci se borijo proti trem prenosnikom (Vaio VGN-TZ37CN, Fujitsu U810 in MacBook Air), na katerih tečejo trije konkurenčni operacijski sistemi (Ubuntu 7.10, Vista Ultimate SP1 ter OS X 10.5.2).

V okviru prvega dne tekmovanja so lahko sisteme za nagrado 20.000 dolarjev napadali samo preko omrežja, kar ni prineslo večjih uspehov. Včeraj je bila nagrada razpolovljena, zato pa so dobili tekmovalci možnost, da se na računalniku odpre predpripravljena spletna stran ali elektronsko sporočilo. To je tekmovalcem prineslo dosti več možnosti, kar je dokazal Charlie Miller, ki je že v dveh minutah po začetku tekmovanja uspel prevzeti nadzor nad MacBookom Air.

Kako je to Millerju uspelo, zaenkrat ni znano, ker se morajo tekmovalci zavezati, da podatkov ne bodo izdali, dokler jih organizator ne pošlje avtorjem sistema in ti dobijo možnost za popravek. Glede na to,...

124 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

MacBook Air - ko se čustva umirijo

MacBook Air

vir: Apple
engadget - Po začetnem navdušenju in hkratni skepsi, ki je spremljala predstavitev MacBooka Air, je minilo zadosti časa, da se lahko prenosnik da pod drobnogled in poda že precej realno oceno. To so storili na Engadgetu in prišli do ne ravno pretresljivih ugotovitev.

Test je pokazal, da je prenosnik, kot večina Applovih izdelkov, sicer dovršen, eleganten in v sebi skriva rešitve, ki jih bodo v veselje uporabnikov nedvomno posnemali tudi drugi proizvajalci, vendar je njegova prava vrednost vprašljiva, posebej ob dokaj visoki ceni, ki se v ZDA začenja pri 1800 dolarjih. Kompromisne rešitve na račun debeline bodo večino odvrnile od nakupa MacBooka Air kot primarnega prenosnika, dejanska potreba po dveh prenosnikih pa je vprašljiva. Če pa še niste videli, kako si lahko na touchpadu...

25 komentarjev

MacBook Air

MacRumors.com - Na letnem januarskem MacWorldu je Steve Jobs danes naznanil najnovejši ultra lahki prenosnik MacBook Air.

Pri debelini med 1,9 in 0,4 cm, teži 1,36 kg in 13,3-palčnem LCD zaslonu z osvetlitvijo LED ga lahko dobesedno spravimo v kuverto. Prenosnik je brez interne optične enote, seveda pa ima množico brezžičnih modulov. Naprava ima tudi multitouch trackpad, s katerim je mogoče izvajati poteze z več prsti naenkrat, pri čemer združljive aplikacije temu primerno odreagirajo. Za podatke skrbi 80 GB 1,8-palčni trdi disk, ki ga je mogoče zamenjati za 64-gigabajten solid state drive, ki še dodatno pohitri dostop do podatkov in izboljša življenjsko dobo baterije (privzeta znaša 5 ur). Del osnovne opreme je tudi 2 GB...

271 komentarjev

Apple posodobil linijo MacBook Pro

MacRumors.com - Apple je danes brez pretiranega pompa (tega bomo deležni v prihodnjih dneh, med WWDC-jem) predstavil svoje nove prenosnike višjega cenovnega razreda. Prenovljeni MacBooki Pro temeljijo na platformi Santa Rosa, ki med drugim prinaša bolj ekonomično porabo energije in višjo frekvenco zunanjega vodila procesorjev (800 MHz, kot pri namiznih bratcih). Med pomembnimi novostmi sta tudi trenutno najhitrejša mobilna grafična kartica, nVidiin GeForce 8600M GT, ter novi zasloni z LED osvetlitvijo.

Več v izvorni novici in Appleovi trgovini.

99 komentarjev

Neprebojni MacBook Pro

engadget - Engadget poroča o zanimivem dogodku, ki se je zgodil v Braziliji. Žrtev, na katero so streljali, je za svojo zaščito uporabila MacBook Pro, ki je tako deloval kot neprebojni jopič - in prestregel kroglo. Napadeni je preživel, prav tako tudi njegov rešitelj, saj prenosnik kljub posledicam strela deluje.

Več o tem na Engadget.

31 komentarjev