»

BitDefender onesposobil računalnike, uporabniki terjajo odškodnine

ComputerWorld - V soboto si je fiasko s svojim protivirusnim programom privoščilo romunsko podjetje Softwin, ki ga poznamo po priljubljenem kosu programja BitDefender. Posodobitev definicij tega dne je 64-bitne operacijske sisteme Windows prisilno ustavila. Program je namreč nekaj ključnih sistemskih datotek programom Windows in celo lastnih BitDefenderjevih označil kot okužene s Trojan.FakeAlert.5 in jih prestavil v karanteno, kar je iz operacijskega sistema napravilo nepremičnino. Poročila na forumih so govorila, da BitDefender kot virus označi kar vse pognane programe, tako da so sistemi popolnoma neodzivni. Nekaj ur pozneje, popoldne istega dne, so Romuni reagirali in objavili popravek in navodila, kako vzpostaviti prejšnje stanje,...

28 komentarjev

Servisni paket popravkov za Visto

Microsoft - Slabih štirinajst mesecev po izidu Windows Viste je v torek izšel prvi servisni paket popravkov, ki smo ga že nestrpno pričakovali. Pričakovanja so bila velika, saj podjetja na nove operacijske sisteme običajno prehajajo šele po izidu servisnih paketov, pa tudi mnogo domačih in profesionalnih uporabnikov je upalo, da bo Microsoft odpravil malenkosti, ki so kazile novi sistem ob izidu.

Obsežen seznam popravkov je že na voljo, poleg tega pa prinaša tudi nekaj novih funkcionalnosti, med katerimi velja omeniti exFat, 802.11n, iPv6 za VPN-povezave, DirectX 10.1. Za zdaj so na voljo le angleška, nemška, francoska, španska in japonska različica, kmalu pa pričakujemo še druge. Vse o novem Service Packu si lahko preberete na Microsoftovi strani, od koder si ga lahko tudi brezplačno prenesete, tako za 32- kot 64-bitno rešitev.

63 komentarjev

Microsoft z Service Pack 1 za Visto onemogočil določene aplikacije

Slashdot - Prvi paket popravkov za Windows Visto, ki je svet ugledal 4. februarja prinaša s seboj tudi nekaj neprijetnih in predvsem nepričakovanih novosti - tako je Microsoft potrdil da so v imenu varnosti in stabilnosti sistema onemogočili določene programe (med drugim BitDefender, ZoneAlarm, Trend Microv Internet Security, itd.) ali pa so ti programi izgubili del svoje funkcionalnosti - kar je nadvse nepričakovano za paket popravkov od katerega se je pričakovalo vse prej kot to.

Za večino programov že obstajajo takšni ali drugačno popravki ali postopki s katerimi lahko obnovite celotno funkcionalnost programa ali vsaj del le-te, za podrobnejše podatke o dvomljivih programih pa si poglejte uraden Microsoft-ov članek in povezave na dotične popravke.

37 komentarjev

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

HubPages - Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati....

56 komentarjev

Windows XP SP3

Slo-Tech - Medtem ko že vsi čakajo najnovejše Windows Vista, se pri Microsoftu trudijo še z enim paketom popravkov za Windows XP. Tokratni tretji paket popravkov še ni blizu niti svojemu beta izidu, a se njegov neuradni seznam popravkov iz dneva v dan širi. Kdaj naj bi izšel? Po govoricah sodeč pred Windows Visto.

Če vas zanima, kaj in kako bo v najnovejšem paketu odklikajte na to stran. Zaradi same neuradnosti gre tudi postaviti pod vprašaj zanesljivost zgoraj omenjenega vira, tako da svetujemo uporabo centra v možganih za presojo kritičnosti vsebine na strani.

106 komentarjev

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2

Slashdot - Service Pack 2 za Windows XP smo dolgo pričakovali, saj je obljubljal pomembne izboljšave na področju varnosti in tudi zmogljivosti. Kljub temu pa ZDNET in BBC poročata o nepravilnostih, do katerih lahko pripelje namestitev paketa popravkov.

Spornih je kar 50 aplikacij, ki so v konfliktu z Microsoftovo novotarijo, do problemov pa lahko pride še z mnogimi drugimi. Zanimivo je, da so med izdelki Microsoftovi programi, Symantecova orodja za zaščito pred virusi, Macromedijine večpredstavne aplikacije, Unreal Tournament, Photoshop Elements in večina odjemalcev za omrežja "enak-z-enakim"; torej aplikacije, ki jih uporablja večina uporabnikov in bi jih Microsoft moral najprej preskusiti.

Microsoft za "kiks" med prvimi krivi zloglasni požarni zid, ki je v privzeti namestitvi vključen in naj bi onemogočal nekatere povezave, ki jih želi vzpostaviti vaš računalnik. Pri tem pa naj bi bil nekoliko preveč radikalen.

77 komentarjev

Windows XP SP2 žrtvoval združljivost za varnost?

Slashdot - Infoworld v svojem članku pravi, da je možno, da prihajajoči drugi paket popravkov in izboljšav Service Pack 2 za Windows XP žrtvuje del združljivosti za izboljšanje varnosti. Pri svojih trditvah se opirajo predvsem na besede Tonya Goodhewa - odgovornega v Microsoftovem razvijalskem oddelku, ki pravi, da določene aplikacije ne bodo delovale zaradi pomanjkanja varnosti.

Področja, katerim je Microsoft odločil posvetiti svojo pozornost so predvsem "zaščita spomina" (memory protection), internetna varnost, e-poštna varnost in varnejše brskanje, saj so to danes najbolj izpostavljeni in ranljivi deli Oken. In prav zaradi možnosti nezdružljivosti aplikacij je Microsoft začel obširno osveščanje razvijalcev in programerjev. Klik!

17 komentarjev

Varnostna luknja v požarnem zidu ZoneAlarm

Arnes - Arnesov center za razreševanje varnostnih incidentov SI-CERT sporoča, da je bila v požarnem zidu ZoneAlarm in drugih produktih podjetja Zone Labs Inc. odkrita varnostna luknja, ki se nanaša na obdelavo SMTP sporočil. Varnostna luknja napadalcu omogoča izklop zaščitnih funkcij, ki jih nudi ZoneAlarm in zagon poljubne programske kode.
Popravki so že na voljo, namestite pa jih tako, da v "Overview -> Preferences" v razdelku "Check for updates" kliknite na "Check for Update". Mimogrede pa lahko nastavite tudi samodejno nameščanje popravkov.
Več informacij:
- SI-CERT 2004-01 / ZoneAlarm SMTP ranljivost
- Zone Labs SMTP Processing Vulnerability

Nauk zgodbe: nalaganje varnostnih popravkov je potrebno za vso programsko opremo.

26 komentarjev