»

Bulldozer navsezadnje ne zamuja

Bo Bulldozer res prinesel takšne pohitritve?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred dnevi smo poročali, da je AMD prestavil izid bolj zmogljivih čipov APU s kodnim imenom Llano iz tretjega v drugo letošnje četrtletje, obenem pa naj bi prišlo do zamude pri izidu Bulldozerja, katerega izid je bil načrtovan za konec letošnjega aprila, kar se je po takratnih podatkih spremenilo v začetek tretjega četrtletja, torej v letošnji julij. Očitno je prišlo do napake, saj je John Fruehe, direktor trženja za strežniške, vgradne in FireStream izdelke, povedal, da namizni Bulldozer še vedno prihaja v letošnjem aprilu, medtem ko se bo izid strežnikom in delovnim postajam namenjenih izdelkov zgodil v tretjem četrtletju. Skoraj istočasno so se v javnosti pojavili še diapozitivi iz...

17 komentarjev

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

Intel: nižje cene in nov procesor

Slo-Tech - Intel je znižal cene nekaterih svojih procesorjev, med njimi starejšima štirijedrnikoma, ki temeljita na jedru Kentsfield. Za Core 2 Quad Q6600 bo tako odslej potrebno odšeti 244 ameriških dolarjev, kar pomeni 16-odstotno pocenitev. Precej občutneje se je pocenila različica Core 2 Quad Q6700, za katero bo namesto dosedanjih 530 dolarjev potrebno odšteti kar za 50 odstotkov manj, torej 266 zelencev.

Poleg omenjenih štirijedrnikov so se pocenili tudi nekateri eno- in dvojedrniki, med drugim Core 2 Duo E6850, za katerega bo potrebno odšteti 183 ameriških dolarjev, za 74 dolarjev je lahko vaš Pentium E2200, medtem ko bo potrebno za različico E2180 odšteti 64 dolarjev. Cene so padle tudi Celeronom 560, 550, 440 in 430, za katere bo po novem potrebno odšteti 107, 86, 44 oziroma 34 ameriških dolarjev. Več o tem lahko preberete na TG Daily.

Hkrati s padcem cen pa je luč sveta ugledal še nov Intelov procesor z oznako Core 2 Duo E8300 ter frekvenco 2,83 GHz, ki bo stal 163 ameriških...

21 komentarjev

Intel pripravlja šestjedrnika?

Gizmodo - Intel naj bi za drugo oziroma tretje četrtletje letošnjega leta načrtoval predstavitev šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Dunnington. Šestjedrnik naj bi vseboval tri dvojedrne Penryn čipe, ki bodo imeli na voljo 16 MB drugonivojskega predpomnilnika. Šestjedrnike bodo na vrhi Intelove ponudbe procesorjev nasledili predvidoma osemjedrni procesorji s kodnim imenom Nehalem. Več o tem si preberite v izvorni novici na Gizmodu.

26 komentarjev

Tolapai - vse v enem

Hkepc - Po informacijah HKEPC naj bi Intel proti koncu letošnjega leta predstavil nov procesor, ki bo poleg klasičnega CPU-ja vključeval tudi severni in južni most ter pomnilniški krmilnik. Procesor s kodnim imenom Tolapai bo zgrajen okoli Pentium M procesorja s 256 kb drugonivojskega predpomnilnika, integriran pomnilniški krmilnik bo podpiral DDR2 pomnilnik do 800 MHz, poleg tega bo imel vključene vmesnike za Ethernet, PCIe, PCI, Serial-ATA in USB 2.0. Na voljo bo v treh različicah in sicer s frekvenco 600 MHz, 1,06 GHz oziroma 1,2 GHz. Procesorji so namenjeni uporabi v t.i. Embedded sistemih, ter industrijskih računalnikih, ni izključena niti uporaba v poceni osebnih računalnikih. Prvi primerki naj bi bili končani že v drugem četrtletju letošnjega leta, kljub temu pa bodo procesorji kupcem na vojo predvidoma proti koncu leta.

Več o tem na HKEPC.

12 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Informacije o novih Intelovih procesorjih za prenosnike

Slo-Tech - Po nedavno objavljenih informacijah o novih Intelovih procesorjih za namizne računalnike, so se pojavile informacije o procesorjih za prenosne računalnike. Procesorji, do sedaj poznani pod kodnim imenom Merom, bodo predstavljeni letos avgusta, v drugem četrtletju prihodnjega leta pa bodo sledili procesorji z Santa Rosa platformo. Avgusta predstavljeni procesorji bodo imeli 667 MHz FSB, naslednja serija pa bo imela že 800 MHz FSB in novo podnožje Socket P.

Nove informacije vsebujejo tudi cene prihajajočih procesorjev, cena najzmogljivejšega modela Core 2 Duo T7600 s frekvenco 2,33 GHz ter štirimi MB drugonivojskega predpomnilnika bi naj bila 673 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejši model, Core 2 Duo 5500, s frekvenco 1,66 Ghz ter dvema MB drugonivojskega predpomnilnika potrebno odšteti 209 ameriških dolarjev.

Več o novih Intelovih procesorjih za prenosne računalnike v izvorni novici na Daily-Tech-u.

6 komentarjev

Conroe in Merom bosta Core 2 Duo

Slo-Tech - Težko pričakovana Intelova procesorja, ki sta bila do zdaj poznana pod kodnima imenoma Conroe in Merom, sta dobila uradno poimenovanje. Kljub razlikam med obema procesorjema, se bosta oba imenovala Core 2 Duo. Najzmogljivejši procesorji nove generacije pa bodo nosili oznako Core 2 Extreme, le-ti bodo skupaj s Core 2 Duo procesorji za namizne računalnike (Cornoe) tudi prvi predstavljni, in sicer letos julija. Mesec kasneje jim bodo sledili tudi Core 2 Duo procesorji za prenosne računalnike (Merom). Uradna predstavitev nove linije procesorjev bi naj bila šestega junija na Computex-u 2006. Izvorna novica na Daily-Tech-u.

Poleg tega so se pojavile informacije o oznakah posameznih procesorjev nove generacije. Procesorji za namizne računalnike bodo imeli oznake 4000 in 6000, najzmogljivejši (2.67 GHz, 4 MB drugonivojskega predpomnilnika) bo tako nosil oznako Core 2 Duo E6700, ostali modeli pa bodo imeli oznake Core 2 Duo E6600, E6400 in E6300. Core 2 Duo procesorji za prenosne...

30 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev