»

Nov zakon pregnal nezakonite priseljence iz Georgie, kmetijski pridelki ostajajo nepobrani

Aretacije in potem deportacije oz. izgoni tujcev iz države so postale vsakodnevni pojav na ameriškem jugu.

Slo-Tech - Dokumentarni film Food Inc (imdb) ilustrira dvojno igro ameriške živilskopredelovalne industrije in vladne agencije ICE (Imigrations and customs enforcement pri ministrstvu za domovinsko varnost; taisti junaki sicer na veliko zasegajo domene domnevnih piratskih strani). Delovni pogoji so slabi, plača in prispevki pa nizki, zato v branži prevladujejo nezakoniti priseljenci, ki nimajo dovoljenja za delo in jih delodajalci organizirano "privabljajo" na delo v ZDA. Istočasno pa zaradi ustvarjanja iluzije pregona nezakonitih delavcev, ki "odžirajo službe" navadnim državljanom, ICE vsako noč v koordinirani akciji aretira nekaj delavcev, a nikoli dovolj, da bi resno ogrozil delo na njivah in v tovarnah.



Prav slednje pa se je pravkar zgodilo v zvezni državi Georgia, kjer je...

39 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA sprejelo pomembno odločitev o zasebnosti na delovnem mestu

Slo-Tech - Kot smo poročali decembra 2009 je Vrhovno sodišče ZDA prvič v svoji zgodovini sprejelo v presojanje primer, ki se nanaša na komunikacijsko zasebnost na delovnem mestu. Šlo je za primer City of Ontario v. Quon, sprožil pa ga je pripadnik posebnih policijskih sil (tim. SWAT team) Jeff Quon, skupaj s še tremi policisti.

Delodajalec je namreč pridobil prepis tekstovnih sporočil iz službenega pagerja dveh pritožnikov, pri čemer se je izkazalo, da so bila sporočila enega izmed pritožnikov v veliki meri zasebne narave ter zelo seksualno eksplicitna.

Maja 2003 so nato pritožniki na okrožno sodišče v Kaliforniji vložili tožbo zaradi kršitve pravice do zasebnosti, ki pa ni razsodilo njim v prid. Sledila je pritožba na prizivno sodišče, ki je 18. junija 2009 presodilo, da je v tem primeru šlo za kršitev pravice do zasebnosti v zvezni in kalifornijski ustavi. Sledila je pritožba na Vrhovno sodišče, ki je ugotavljalo ali pripadnik posebne enote policije upravičeno pričakuje zasebnost na...

20 komentarjev

Osem milijonov poizvedb lokacije v letu dni

Wired News - Bloger in aktivist za večjo zasebnost Christopher Soghoian se je prikopal do zanimivih informacij o sledenju uporabnikom s pomočjo njihovih mobilnih telefonov. Odkril je, da so med septembrom 2008 in oktobrom 2009 pri operaterju Sprint Nextel oblastem kar osemmilijonkrat posredovali zemljepisne koordinate zahtevanega telefona. Še več, obstaja namreč portal, kjer lahko policija vpiše številko in avtomatično dobi koordinate.

Predstavnik podjetja za stike z javnostmi je takoj začel miriti javnost, da številke niso tako ogromne, kot se zdi na prvi pogled. Ni šlo namreč za osem milijonov naročnikov, marveč mnogo manj številk. Kot pravi, se številka hitro nabere, saj gre za posamezne poizvedbe, ki se seveda večkrat nanašajo na isto številko, ki jih policija sledi tudi več...

28 komentarjev

Veliki brat v EU

Telegraph News - Evropska unija bo namenila dobrih 10 milijonov evrov za projekt Indect, v sklopu katerega se razvijajo računalniški programi, ki bi nadzorovali in obdelovali informacije s spletnih strani, forumov, datotečnih strežnikov, P2P-omrežij in celo posameznih računalnikov. Cilj je samodejno zaznavanje groženj in nenormalnega vedenja ali nasilja. Sodelovale bodo Poljska, Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Bolgarija, Češka, Slovaška in Avstrija. Organizacije za varstvo osebnih pravic, kot je denimo Liberty, so že označile to kot zlovešč korak za vsako državo.

Na spletih straneh projekta lahko preberemo, kaj točno so si zastavili kot cilj. Želijo:
  • razviti platformo za: registracijo in izmenjavo operativnih podatkov, pridobivanja večpredstavnostnih vsebin, inteligentno obdelavo vseh informacij in avtomatsko zaznavanje groženj in prepoznavanje nenormalnega vedenja in nasilja;
  • razviti prototip integriranega okrog omrežja osnovanega sistema, ki bo podpiral operativne aktivnosti...

34 komentarjev

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev

Zasebnost uporabniških podatkov v New Jerseyu

Slashdot - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je presodilo, da uporabniki interneta upravičeno pričakujejo zasebnost na področju podatkov, ki jih ob sklenitvi naročniškega razmerja posredujejo ponudniku dostopa do interneta. S tem so v New Jerseyu zaščito podatkov, ki jih o svojih uporabnikih hranijo ponudniki dostopa do interneta, izenačili z zaščito podatkov, ki jih o svojih strankah hranijo banke ali telekomi.

Sodišče je tako razsodilo v primeru uporabnice interneta Shirley Reid, ki je bila leta 2005 obtožena vdora v računalnik svojega delodajalca. Policija je podatke o uporabnici pridobila od njenega ponudnika dostopa do interneta s pomočjo mestnega sodnega poziva (tim. municipal court subpoena), Vrhovno sodišče New Jerseya pa je presodilo, da bi podatke smeli pridobiti s pozivom preiskovalnega sodišča (tim. grand jury subpoena).

Odločitev pomeni, da bodo preiskovalci v Ney Jerseyu še vedno lahko dostopali do podatkov, potrebnih za preganjanje (kiber)kriminala, vendar pa...

1 komentar

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno

International Herald Tribune - Nemško ustavno sodišče je 11. marca razsodilo, da avtomatsko preverjanje in prepoznavanje registrskih tablic (s čitalcem) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti in je zato neustavno. Po mnenju sodišča takšna praksa policiji omogoča nadzorovanje gibanja posameznikov.

Nemško ustavno sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pobude treh nemških voznikov, nemška policija pa je ukrep avtomatskega preverjanja registrskih tablic izvajala v osmih od 16 nemških zveznih dežel. Z avtomatskim preverjanjem registrskih tablic je nemška policija lovila večinoma tiste lastnike avtomobilov, ki niso plačali zavarovanja za svoje motorno vozilo.

68 komentarjev

Nemško zvezno ustavno sodišče razsodilo, da uporaba policijskega spywarea predstavlja poseg v zasebnost

Slo-Tech - Nemško zvezno ustavno sodišče je razsodilo, da kibervohunjenje oz. uporaba tim. policijskega spywarea (policeware) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, zato se ga lahko uporablja le v izjemnih primerih.

S tem je ustavno sodišče zavrnilo določbe zvezne države Severno Porenje - Vestfalija, ki so preiskovalcem omogočale tajno on-line preiskovanje osebnih računalnikov brez odredbe sodišča.

Ustavno sodišče je tako pravico do zasebnosti "razširilo" tudi na informacije in podatke shranjene v informacijskih sistemih. Pravica seveda ni absolutna, vendar je po mnenju nemškega zveznega ustavnega sodišča mogoče vanjo poseči zgolj na podlagi odredbe sodišča.

3 komentarji

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev

Nemška policija in tajne službe pripravljajo svoj lasten spyware

The Register - Novembra lani je nemško vrhovno sodišče razsodilo, da policijski preiskovalci pri svojem delu nimajo zakonske podlage za uporabo vohunskih programov (spywarea). Sodnik Ulrich Hebenstreit je namreč zavzel stališče, da morajo biti hišne preiskave opravljene odprto in ne naskrivaj, torej bi morala biti tudi preiskava računalnika opravljena odprto in ne na skrivaj s pomočjo vohunskih programov.

Nemško notranje ministrstvo je takoj po odločitvi sporočilo, da so z on-line preiskavami prenehali, hkrati pa so sporočili, da se poseben oddelek znotraj ministrstva še vedno ukvarja z razvojem tehnoloških rešitev za tovrstne preiskave. Hkrati je nemški notranji minister Wolfgang Schãuble pričel pripravljati spremembe zakonodaje, ki bi tovrstvo prakso legalizirale in sicer z utemeljitvijo, da "internet danes postaja vadbišče in odprta univerza za teroriste".

Po nekaterih podatkih iz nemškega pravosodnega ministrstva naj bi nemški preiskovalci vohunski program, "ljubkovalno" poimenovan...

29 komentarjev

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč

Slo-Tech - Osmega decembra 2005 je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo Up-412/03-21 iz katere izhaja, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala posamezniku. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da: "dejavnosti SOVE ni mogoče razumeti kot zakonito tehnično pomoč na podlagi 142. člena ZKP".

Za kaj konkretno gre?
Pritožnik je bil najprej osumljen, nato pa tudi obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Njegov zagovornik je trdil, da so kriminalno dejavnost izzvali tajni policijski sodelavci, tajno snemanje telefonskih pogovorov naj bi se začelo šele nekaj časa po pridobitvi odredbe (v vmesnem času nekaj pogovorov iz katerih naj bi bilo razvidno izzivanje kriminalne dejavnosti ni bilo posnetih), prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov pa je izvajala SOVA, čeprav bi ga morala izvajati policija. Prisluškovanje naj bi se izvajalo na način, ki naj bi omogočal zlorabe (npr. montaža, brisanje, vnašanje novih besedil), obramba pa v nasprotju s tožilcem ni mogla...

111 komentarjev

V Avstriji je prenašanje stroškov nadzora na operaterje neustavno

Slo-Tech - 27. februarja 2003 je Avstrijsko zvezno ustavno sodišče razsodilo, da je avstrijski zakon, ki od ponudnikov telekomunikacijskih storitev zahteva, da državi omogočijo prestrezanje komunikacij na lastne stroške neustaven. Odločitev pomeni, da mora sedaj stroške izvedbe prisluškovanja in nakupa naprav za prestrezanje nositi avstrijska vlada sama, razen v primerih, ko lahko dokaže, da je upravičeno, da stroške krije zasebni sektor.

Ob tem dejstvu se kar samo po sebi zastavlja vprašanje, kakšna neki bi bila odločitev slovenskega Ustavnega sodišča v primeru da bi kdo zahteval presojo 107. člena ZeKOM, ki zahteva da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.".

Morda bomo odgovor na to vprašanje dobili kmalu, saj nekateri o ustavni pobudi že resno razmišljajo.

34 komentarjev