»

Chrome dobiva razširitve za Omnibar

TechCrunch - Chromov Omnibar je med najpopularnejšimi svetovnimi brskalniki nedvomno nekaj posebnega, saj niti Firefox niti Internet Explorer nimata podobne funkcionalnosti brskanja o spletnih naslovih in iskanja po obilici iskalnih pogonov, združenih v le eno vnosno polje. Chromovi razvijalci so sicer o razširitvah za Omnibox začeli govoriti že lanskega avgusta, a so prvi rezultati vidni šele zdaj. Predstavljen je bil namreč omnibox API in prva demonstracijska razširitev, ki omogoča menjavo zavihkov z vtipkanjem imena spletne strani, ki jo iščemo. V vnosno polje je treba vpisati sw, pritisniti tab, nato pa vtipkati iskalno geslo, npr. Slo-Tech, če imate nekje v stoterici oken odprto izredno žgočo temo z našega foruma.

Postopek je pravzaprav izredno podoben običajnemu iskanju po spletu, le da je iskanje jasno prenešeno na bolj lokalno raven. To razširitev sta pripravila Googlov Aaron Boodman, eden izmed pomembnih mož pri razvoju Chroma, ter Frank Yan, ki razvija Mozillin Firefox - Firefox 4...

9 komentarjev

Odkrit orjaški prstan okoli Saturna

vir: NASA
NASA - S pomočjo spitzerjevega vesoljskega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardeči svetlobi, so astronomi odkrili orjaški obroč okoli Saturna. Čeprav je obroč zelo redek in ne oddaja vidne svetlobe, ga je mogoče videti zelo bledo v infrardečem delu spektra. Obroč je orjaških dimenzij in je nagnjen za 27 stopinj glede na doslej znane obroče.


Vsekakor izjemno zanimivo odkritje, dobesedno pred našimi vrati.

Vir:
NewYork Times
Nasa

24 komentarjev

Rimski cesti odrezali dva spiralna rokava

Umetnikova upodobitev Rimske Ceste

vir: New Scientist
New Scientist - NewScientistSpace pravi, da je bila izločitev Plutona iz kluba planetov nič v primerjavi s tem, kar so astronomi storili nedavno. Rimski Cesti so namreč "odrezali" kar dva spiralna rokava. Dolgo časa so astronomi predvidevali, da naša galaksija vsebuje 4 spiralne rokave: rokav Strelec, rokav Kotomer, rokav Ščit- Kentaver in rokav Perzej.

Zadnja opazovanja Spitzerjevega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardečem delu spektra, kjer je možno videti tudi skozi za vidno svetlobo neprosojne oblake prahu, nakazujejo, da sta prva dva omenjena rokava (Strelec in Kotomer) zgolj koncentracije...

13 komentarjev

Google Sky tudi v brskalniku

Slashdot - Google Sky je bil do sedaj dosegljiv le kot razširitev za Google Earth, po novem pa je na voljo kar preko brskalnika. Vmesnik je podoben tistemu, ki ga uporablja Google Maps, skupaj z iskalnikom ter alternativnimi pogledi.

Vidna svetloba nam pokaže le delček celotega vesolja, medtem ko nam UV, IR ter rengentski žarki prikažejo čisto drugačno sliko. Tukaj se Google Sky izkaže, saj med drugim ponuja slike z rengetskega observatorija Chandra, GALEX Evolution Explorer (UV) ter Spitzer Space Telescope (IR). Zanimiv dodatek je tudi drsnik, ki nam prikazano sliko premika med vidnim in nevidnim spektrom.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Anonimiziran Google Streetview v Evropi

Pogled iz Google StreetView

vir: InfoWorld
InfoWorld - InfoWorld poroča o Googlovi potezi, da bo anonimiziral Street View komponento Google Maps v Evropi. Street View oziroma pogled na ulico je dejanski pogled na ulico, kakor bi bil viden, če bi stali na njej. Do slik pridejo tako, da se s posebnimi avtomobili slikajo večja mesta in jih nato prilepijo na digitalne zemljevide. Seveda pa pri tem ujamejo marsikatero neprijetno situacijo. Od razkritja raznih delov telesa do slikanja ljudi na neprijetnih mestih. Vendar pa zakonodaja na stari celini na takšen poseg v zasebnost ne gleda najbolj veselo, zatorej bodo pogledi na ulice večjih mest dodatno anonimizirani. Odstranili bodo predvsem obraze in druge elemente, ki bi lahko posegali v posameznikovo zasebnost.

Nedvomno pa bodo pod budnim očesom Internetne javnosti našli dovolj pikantnih...

6 komentarjev

Napoved kometa 73P / Schwassmann - Wachmann 3

Slo-Tech - ESO (European Southern Observatory) VLT (Very Large Telescope) je v noči med 23. in 24. aprilom opazoval razpad kometa P73/Schwassmann-Wachmann 3. Komet je razpadel na vsaj 7 fragmentov.

Obstaja velika verjetnost, da bo vsaj eden od fragmentov viden s prostim očesom, nekje med 11. in 14. majem letos, ko se bodo fragmenti nahajali najbližje Zemlji. Tudi če fragmenti s prostim očesom ne bodo vidni, vseeno obstaja verjetnost, da se nam obeta spektakularen meteorski dež.


Vir slike: European Southern Observatory

Vir novice:
- European Southern Observatory
- Astronomy...

19 komentarjev

Google koledar

ZDNet - Google je izdal še eno uporabno spletno aplikacijo. Z Google koledarjem je v spletnem vmesniku mogoče preprosto vpisovati dogodke, na katere vas bo opozarjal. V vmesnik se preprosto prijavite s svojim Gmail računom in že lahko začnete.

Svoje dogodke lahko posredujete v javnost kot RSS feed, lahko jih dodate na Googlov brskalnik po koledarjih. Dogodke lahko delite tudi s svojimi prijatelji in družino. Svoje sestanke, dogodke in zmenke pa lahko uvozite iz drugih programov npr. MS Outlook. Vmesnik vas bo o le-teh opozarjal preko emaila, SMS-a al Pop-up okna.

Za uporabo spletnega vmesnika je treba imeti Internet Explorer (vsaj 6.0) ali Mozilla Firefox 1.0.7 in novejše.

37 komentarjev

Google Mars

vir: Google
Google - Google je obogatil svojo že zelo široko paleto storitev z Google Mars. Rdeči planet lahko raziskujemo z višinsko karto, karto na osnovi vidne svetlobe (črno-belo) in infra rdeče svetlobe. Karta omogoča prikaz položajev in informacij o specifičnih regijah na Marsu, pristajalnih mestih raziskovalnih modulov, kanjonih, ravninah, gorah,...



Še kratek filmček, v katerem lahko uživamo v panoramskem preletu kolosalnega kanjona oz. doline Valles Marineris. Film je ustvarjen na podlagi istih podatkov, kot jih uporablja Google Mars.

Po Google Maps, Google Earth in Google Moon se je torej druščini pridružil še Mars. Samo kot zanimivost... če boste na Google Moon kjerkoli na karti nastavili največjo povečavo, boste priča "revolucionarnemu"...

16 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Kako boste pa danes poimenovali svoj brskalnik?

Slashdot - Če pogledamo zgodovino imena verjetno enega najbolj perspektivnih brskalnikov, trenutno Mozille Firefox, ugotovimo, da je od Phoenixa prešla v Firebird (sicer semantično nepomembna razlika, v kolikor še niste opazili). Pravniki so nato zadevo spet vzeli v svoje roke, in iz Ognjenega ptiča je nastal Firefox. Kar pa očitno vsem ne odgovarja.

Tako Slashdot poroča, da se je pojavil pojavil dodatek Firesomething, ki omogoča, da svojo Mozillo poljubno poimenujete, kar ima učinek na vseh delih, kjer je bilo prej omenjeno ime Firefox, predvsem v naslovni vrstici in menijih. Vsekakor zanimiv dodatek za vse, ki so bili nezadovoljni z zadnjo spremembo imena.

17 komentarjev

Xtreme Coolbits

Slo-Tech - Verjetno večina lastnikov Nvidiinih kartic pozna programček Coolbits, ki služi predvsem navijanju teh grafikulj. Linker pa mi je včeraj poslal še zanimiv dodatek z imenom Xtreme Coolbits, ki omogoča navijanje kartic preko meja, ki jih postavi osnovni program (okoli 50MHz več). V bistvu gre za preprost registrski popravek, zadevco pa sem tudi uploadal na strežnik (dobite ga tukaj). Veselo navijanje!

4 komentarji