»

Microsoft bolj aktiven pri ustvarjanju standarda HTML5

CNet - Kljub relativni neaktivnosti Microsofta pri reševanju težav oz. določanju rešitev v najnovejši različici standarda HTML5, so se odločili aktivno vključiti v proces določanja standarda. Ustanovili so delovno skupino, ki bo dodobra pregledala zasnovan osnutek standarda, izpostavila težave, zastavljala vprašanja, v prihodnje pa računajo tudi, da bodo pripomogli k projektu z odgovori. Slednjih je trenutno veliko manj kot vprašanj, ki si jih je moč skupaj s predlogi ogledati na W3C listi. S HTML5 bo splet postal mnogo bolj prijazen spletnim aplikacijam, ki so vedno bolj v porastu, v teoriji pa tudi avdio in video vsebinam.

Kljub neaktivnosti Microsoftovo delo ni izključeno iz projekta HTML5, saj je vanj vključena Microsoftova tehnologija ContentEditable, ki uporabnikom omogoča spreminjanje spletne strani v brskalniku. Obenem Internet Explorer 8 podpira že kar nekaj HTML5 funkcij, kot so Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging, in Ajax Navigation. Vseeno so pazljivi s trditvami...

0 komentarjev

Delavnici: spajkanje in Pure Data

Kiberpipa - Se vam je že zgodilo, da bi morali v roke prijeti spajkalnik, pa se vam je izziv zdel pretežak? Če je vas odgovor pritrdilen, vas vabimo na delavnice spajkanja v Kiberpipo, ki bo potekala v tednu med 7. in 11. aprilom. Delavnica se bo odvijala vsak dan razen v sredo. Med 16h in 17.30 bo prvi del, namenjen popolnim začetnikom, kjer si bomo pogledali osnovne principe spajkanja in preizkus tega v praksi. Nato bo ob 18h sledil nadaljevalni del, namenjen tistim, ki so se v spajkanju že preizkusili. Obravnavali bomo delo s postajo na vroč zrak, banjico, spajko brez svinca, spajkanje drobnih nožic čipov in podobno. Na koncu pa bomo spoznali še nekaj trikov, kot na primer spajkanje na aluminij. Na delavnico se je potrebno prijaviti.

Že v naslednjem tednu, od 31.3. do 4.4. od 17h do 21h, pa bo potekala delavnica dela z grafičnim programskim okoljem Pure Data, ki bo potekala v dveh delih, in sicer prvi v začetku aprila, druga, nadaljevalna delavnica, pa bo potekala konec maja. Na...

7 komentarjev

KiberpipaLive

Kiberpipa - Kot vsak teden boste našli tule nekaj informacij o Kiberpipinih dogodkih. Vsi, ki se zaradi različnih razlogov Kiberpipinih predavanj ne morete udeležiti, pa vas obveščamo, da so od sedaj na voljo na ogled tudi v živo prek spleta.

Dolgoletna tradicija sistemskih administratorjev je pisanje malih programčkov, ki pohitrijo ponavljajoča se opravila in omogočajo upravljanje več računalnikov hkrati. Na Pipinem odprtem terminu bo Martin Vuk, asistent na FRI, povedal nekaj o Puppet-u, ki omogoča sistemskim administratorjem razvoj naprednih orodij, ki jih bodo lahko delili z drugimi in tako preprečili odvečno ponavljanja istega dela.

Po dolgem času in kar nekaj konfliktih med akademiki in...

0 komentarjev

Spletni teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Facebook je popularno spletno socialno omrežje z več milijoni uporabnikov, kjer z ne veliko vloženega dela dobite nov kanal za promocijo, spoznavanje ljudi in zapravljanje prostega časa. Na Pipinem odprtem terminu v torek bo govora o razvoju lastnih aplikacij zanj, kjer bo Igor Kolar predstavil praktični primer razvoja aplikacije za Facebook, in sicer koncepte, integracijski api za dostop do uporabnikovih podatkov, pošiljane sporočil in objavo novic, organiziranje dogodkov, skupin in podobnega.



Splet podatkov ("web of data") je danes izraz, ki ga danes slišimo večkrat na dan na vsaki spodobni Web 2.0 konferenci. Zadnji trend tehnologije na tem področju so ekstenzije za XHTML...

11 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste lahko izvedeli, kaj zanimivega se je dogajalo na osmem srečanju razvijalcev in ljubiteljev odprte kode FOSDEM'08, ki je prejšnji vikend potekalo v Bruslju.

Na sredinih Spletnih uricah bo govora o Javascript dogodkih (predavanje, ki je bilo zaradi bolezni prestavljeno z 20.2.). V drugem delu predavanja o naprednem JavaScriptu se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za lovljenje osnovnih dogodkov v povezavi z brskalnikom. Izvedeli boste, kako naredimo svoje dogodke, jih lovimo in procesiramo in kdaj nam lahko pridejo prav.

Kot smo na Slo-tech že napovedali, Kiberpipa v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v tem tednu začne s ciklom predavanj o umetni inteligenci, ki bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h. Ta četrtek bo dr. Borut Batagelj govoril o biometričnem sistemu za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov. Vabljeni!

7 komentarjev

Cikel predavanj o umetni inteligenci

Kiberpipa - V Kiberpipi v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani - Katedro za umetno inteligenco pripravljamo cikel predavanj na temo umetne inteligence. Predavanja se bodo pričela v marcu in bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h v Kiberpipi.
Prvo predavanje z naslovom " Kje si? Kdo si? in Kaj delaš? Biometrični sistem za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov" dr. Boruta Batagelja bo v četrtek, 6.3., drugo predavanje " Analiza šahovskih prvakov (kdo je najboljši šahist vseh časov)" Mateja Guida v četrtek, 20.3. Celotni program predavanj si lahko ogledate tule.

In še: prihodnji teden v torek ste vabljeni na Pipin odprti termin, kjer bo Kiberpipina video ekipa govorila o linux in domačih video posnetkih in predstavila, kako se lotiti obdelave videa za domačo rabo (s programom Kino) in kako se te težave na malce višjem nivoju lotevamo v Kiberpipi ( Cinelerra - ali je še vedno grdi raček?). Predstavili pa vam bomo tudi, kako posnetek posredujemo želeni...

2 komentarja

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Zadnji teden v Kiberpipi v 2007

Kiberpipa - Zadnji in pester. Dogodkov bo vsega skupaj kar osem, kateri bodo zanimali vas, pa se odločite sami.

Od 17.12. bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju ponovitev v januarju odmevne začasne razstave prvih slovenskih računalnikov, ki so sicer tudi del muzejske zbirke. Ogledali si boste lahko štiri računalnike in se na njih tudi preizkusili. Razstava bo na ogled do 26.1.



Torkov Pipin odprti termin bo namenjen Moodle-u, prosto dostopnem odprtokodnem spletnem učnem okolju, ki podpira e-izobraževanje več kot 20 000 malih in velikih učnih skupnosti po celem svetu....

3 komentarji

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev