»

Cyberdyne prihaja....

TG Daily - Švarci se še ni dodobra naveličal Terminatorja, že je Cyberdyne naredil svoj prvi brainwave controlled exoskeleton.

Kot je videti, so večkratni skoki v preteklost tako človeških kot kovinskih operativcev spremenili situacijo na terenu sedanjosti do neprepoznavnosti. Tako bodo ljudje dobili možnost početi Terminator™ vragolije še pred Sodnim Dnevom, za njim bodo pa stroji imeli resne probleme s folkom.

Dokaz več, da vsak genijalec pa le ne zakuha konec sveta. Profesorju Yoshiyuki Sankaiju bi se sicer znalo zgoditi, da bi z obrazom prebil betonsko steno ali kaj podobnega, a je vprašljivo, če bi to bistveno spremenilo prihodnost, saj imajo ostali tudi podobne, ne veliko slabše zadeve na mizi.

Preden dočakate naslednjo epizodo Sare...

65 komentarjev

MIT razvil papirnato brisačo za nafto

Nov material pri različnih povečavah

Slo-Tech - Raziskovalci iz ameriške univerze MIT so predstavili svojo najnovejši izum, ki bo močno omejil enega izmed največjih ekoloških problemov današnjega časa - razlitja nafte. Ko namreč pride do nesreč tankrjev, se zaradi razlitja nafte pogosto zgodi, da je ekosistem in vsakršno življenje v priobalnem pasu uničeno ali močno pohabljeno.



Material, sestavljen iz nanocevk in podoben papirju je namreč močno selektiven pri absorbiranju tekočin in so ga raziskovalci zasnovali tako, da absorbira hidrofobne tekočine - tekočine, podobne nafti - in jih zadrži v svojih vlaknih, hkrati pa ne absorbira vode. Ker je zgrajen iz nanovlaken, je tudi nadvse trpežen in ima visoko talilno temperaturo, to pa mu daje še dodatno prednost - ko absorbira nafto, ga lahko namreč položimo v peč s temperaturo vrelišča nafte, ki nato izhlapi, material pa ostane...

22 komentarjev

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Microsoft najavil tri izdaje Halo 3

Daily Tech - Prihajajoči, tretji del Halo 3, bo po Microsoftovih navedbah na voljo v kar treh različicah. Običajni smrtniki bodo izbrali standardno izdajo ($60), tisti z debelejšimi denarnicami bodo lahko kupili enega od primerkov iz omejene serije ($70) in prejeli v lični metalni šatulji še dodaten disk ter knjigo s slikami in razširjeno zgodbo iz igre, za največje oboževalce pa bo na voljo t.i. legendarna različica ($130) s še več dodatne vsebine, vse skupaj zapakirano v čelado, ki jo nosijo junaki igre. Poroča DailyTech.

19 komentarjev

Razvoj vojaških robotov z umetno inteligenco

Wired News - V razvojnih laboratorijih letalskih sil ZDA se trenutno ukvarjajo z razvojem robotov, namenjenih boju v skupinah. Projekt temelji na delu Stephena Thalerja, ki se že 10 let ukvarja z zanimivimi programskimi projekti. Njegov izdelek, poimenovan Creativity Brainchild, je s pomočjo evolucijskih algoritmov v preteklosti iz podanih idej in podatkov že izpeljal nove (med drugim je uspešno napisal glasbo, ustvaril recept za brezalkoholno pijačo ter osnoval material, ki naj bi bil podobne trdote kot diamant), po novem pa se Stephen s podobnim principom loteva tudi izdelave umetne inteligence za bojne robote.

Mehanični vojaki bodo zmožni samostojnega učenja, kar naj bi bila njihova glavna prednost, do sedaj so v računalniški simulaciji že dosegli obetavne rezultate -- med drugim so pametno žrtvovali enega izmed članov ekipe, da je zamotil stražarja, medtem ko so drugi dosegli željen cilj. Do uporabne in varne implementacije bo vsekakor preteklo še nekaj časa, po besedah ustvarjalcev pa je...

43 komentarjev

ELROB - "evropski DARPA" in razpis za japonskega robota leta

Robot Gossip - ELROB - "evropski DARPA" poteka te dni, od 15. do 17. maja, pod okriljem nemške vojske v Hammelburgu. na jugu Nemčije. Sodelujoči prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Portugalske in Švice. Samo tekmovanje je razdeljeno na tri dele: urbani, ne-urbani in v zaprtem prostoru. Tako kot DARPA, tudi to tekmovanje poteka v vojaškem - nemiroljubnem duhu.

Na drugi strani sveta so se Japonci odločili, da razpišejo...

9 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

I/0 čopič

Slo-Tech - Ste si morda kaj želeli uporabiti čopič, ki bi posnel določeno barvo iz okolice in jo nato uporabiti za risanje? Zdaj je to mogoče, prvi čopič z vgrajeno kamero, led osvetlitvijo in senzorjem za dotik, omogoča, da v realnem času posnamete nek predmet ali gibanje, nato pa to prikažete na velikem zaslonu na dotik. Kako to poteka, si lahko ogledate v kratkem filmčku.

Več podrobnosti o čudežnem čopiču.

20 komentarjev

Članek: Roboti malo drugače

slikano s flešom,...

Slo-Tech - Življenje je polno stereotipov: od spola kot družbene kategorije prek razlikovanja med tipičnim Američanom in Angležem, ki je v nasprotju s svojim divjaškim kolegom uglajen gospodič, vse do togega upodabljanja pojavne oblike nezemljana kot po človeku podobnem modelu ustvarjenega bitja. Da je temu tako, se lahko prepričamo marsikje -- na cesti, v šolskih učbenikih ter našem forumu -- konec koncev to dokazuje celo to besedilo :).

Kaj je robot? Pač nekaj, kar avtomatsko opravlja neko delo; pri tem naj bo čim bolj podoben človeku oz. bomo pri njem iskali podobnosti, torej roke, uči... Pa postavimo vprašanje malce drugače:

Kakšen je robot? Stvari se zapletejo. Da lahko prerastejo obliko...

5 komentarjev