»

Apple se razhaja tudi z Intelom?

The Register - Pred časom smo pisali o tem, da bo Apple po letu 2020 začel v Mace namesto Intelovih, vgrajevati svoje lastne procesorje. Kot se je pred dnevi razkrilo iz tajnih Intelovih dokumentov, ki so prišli v javnost, bo podjetje izgubilo tudi posel z njihovim superhitrim čipom, imenovanim Sunny Peak. Ta naj bi prihajajočim mobilnim napravam zagotavljal Bluetooth in Wi-Fi povezljivost. Intel je v prvi vrsti računal na vgradnjo v serije iPhonov leta 2020, a, kot rečeno, so jih pri Applu zdaj razočarali z odpovedjo sodelovanja. Ker je šlo za ključno stranko, je to obenem tudi glavni razlog, da čipa ne bodo več razvijali. Bo pa razhodu navkljub v bodočih jabolčnih napravah še vedno vgrajen Intelov 5G vmesnik.

O zadevi se je sicer šušljalo že pred kakim mesecem dni, Bloomberg...

23 komentarjev

PS3 končno na zeleni veji

vir: Wikipedia
engadget - Po besedah Shuheia Yoshide, enega izmed ključnih mož japonskega Sonyja, je strojni del konzole PlayStation 3 končno na zeleni veji. To pomeni, da je cena izdelave konzole končno padla tako nizko, da jo pokrijejo samo s prodajno ceno, ki se giblje okrog 300 ameriških dolarjev oz evrov. Pred tem so samo konzolo seveda prodajali pod ceno, kar je stalnica v svetu konzol, izgubo pa so pokrivali s prodajo licenc za igre in igralne pripomočke. Mnogi so posledično pričakovali pocenitev konzole,a do tega očitno ne bo prišlo. Najcenejši PS3 s 120-gigabajtnim trdim diskom je tako še vedno dražji od Microsoftovega tanjšega Xbox 360, ki v sebi skriva 250 gigabajtov prostora za hrambo podatkov. Po...

17 komentarjev

Štiri giga? Prebito...

Tweak3D - Na IDF, o katerem sem vam že govoril, se je zgodilo... Intel je predstavil 4GHz procesor. Njegovega imena, jedra in vseh drugih lastnosti niso želeli povedati. Pokazali so le, da dejansko teče pri 4GHz in uporablja le zračno hlajenje!
Sklepamo lahko, da je narejen v 0.13 mikronski tehnologiji. To zato, ker Intel (še) nima možnosti izdelave .11 mikronskih procesorjev, 0.15 mikronska tehnologija pa bi bila težko zmožna narediti kaj takega. S tem je Intel dokazal tudi, da kaj lahko naredi z 0.13 mikronsko tehnologijo... Pri Micronu so že pred mesecem dni napovedali, da bodo kmalu začeli izdelovati pomnilniške čipe z 0.13 mikrosko tehnologijo. Kar pomeni, manjše čipe. Kar pomeni, da ne bo tako dolgo, ko bomo lahko videli 1024MB DDR pomnilniške module... Prihodnost je več kot svetla. Prihodnost žari!

5 komentarjev

Novi Celeroni

Slo-Tech - Še ena novica od Žige Dolharja.

Intel bo v petek javnosti predstavil nova Celerona, delujoča pri 1 in 1.1 GHz. Predstavljata zadnja člana družine Celeron narejenih v 0.18 mikronski tehnologiji ter nekakšen vezni člen med dosedanjimi Celeroni ter P III, ki pa naj bi šli po Intelovih ocenah z novim letom iz prodaje. Zanimivo je tudi, da je med najnovejšim P 4 ter Celeronom kar za 1GHz razlike!

1 komentar

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

1.2GHz Celeron

več strani - V 4/4 leta namerava Intel izdati dotični procesor v 0.13 mikronski tehnologiji. Glede na to, da verjetno letos ne bomo videli Duron procesorjev pri tej frekvenci, bo Intel dobil zopet prednost v tej kategoriji. Sicer so AMD procesorji hitrejši pri isti frekvenci, vendar pa je AMD šele v kratkem prešel iz 0.18 mikronske na 0.13 mikronsko tehniko izdelave. S pomočjo 1.2GHz Celerona in mobilnega Tualatina bo tako Intel poskušal izriniti AMDja iz low-price ter mobilnega tržišča. Prav tako pa Intel napada Athlon procesorje z drastičnimi znižanji P4 procesorjev. Ali mu bo uspelo?

6 komentarjev

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

O Intelu

AnchorDesk - AnchorDesk se je poglobil v to, kako bo Intel že spet postal naš najljubši proizvajalec procesorjev. Najprej so se ustavili ob nam že zelo znanem dejstvu, da so Pentiumi 4 narejeni v 0.18 mikronski tehnologiji, ter da Intel vanj ni mogel vgraditi vseh novosti, saj bi bili fizična velikost čipa ter poraba energije enostavno preveliki. Dejstvo je tudi, da se je Intel preprosto zaklal z takratno neomajno podporo Rambusu, saj P4 delujejo le s RDRAM pomnilnikom, ki je še vedno pregrešno drag. Kako se misli Intel rešiti? Tranzit misli Intel narediti s čipovjem Brookdale, ki naj bi naredil Pentiume 4 združljive z nam dobro znanimi SDRAM pomnilniškimi moduli. Toda prihodnost naj bi ležala v Northwoodu, razvojnem imenu "novega" Pentium 4 procesorja. Northwood bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo dosti manjši, porabil bo manj energije ter imel v sebi vgrajene vse manjkajoče tranzistorje, ki so jih morali Intelovci v prvotnem Pentiumu 4 zaradi fizične velikosti izpustiti. Frekvenca naj...

6 komentarjev

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev