»

Konferenca OpenBlend 2012

Slo-Tech - Društvo OpenBlend vas 20.9.2012 vabi na peto izvedbo konference OpenBlend, tokrat v mirnem okolju gradu Jablje nedaleč iz Ljubljane. Konferenca je namenjena predvsem navdušencem nad okoljem Java in z njim povezanimi tehnologijami. Letošnji predavatlji prihajajo iz najrazličnejših podjetij ter organizacij z več kotičkov sveta. Tako bodo svoje delo predstavili Gavin King in Keith Babo iz podjetja Red Hat, Ben Straub iz GitHuba, Benjamin Savoy iz podjetja CloudBees in drugi. Več informacij je na voljo na spletni strani društva OpenBlend, ki enkrat mesečno v Kiberpipi organizira podobne (vendar krajše) dogodke - CafeBabe.

0 komentarjev

Oraclu več ne kaže tako dobro v patentnem sporu okoli Android Jave

vir: Groklaw
Groklaw - O tem, da ima Oracle pri tožarjenju Googla zaradi kršitve javanske licence v svoji Android platformi kar nekaj težav s starimi stališči Suna, smo že pisali. Javin prejšnji lastnik in izumitelj, Sun, je imel namreč precej bolj odprto stališče do sodelovanja s skupnostjo in vse bolj zgleda, da je te obljube tudi zapisal v pravni jezik, se pravi licenčne pogodbe. To in še nekatera druga dejstva bi lahko omejila možnosti za njihov uspeh na sojenju, ki bo že letos novembra in katerega cilj je ustrezna licenčnina na vsako prodano droid napravo ($5/kos, ki jih MS dobi od HTC-ja, bi znal biti...

12 komentarjev

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Malo nerodno je tožiti podjetje, ki si se mu še malo poprej iskreno zahvalil za zasluge pri razvoju svojega izdelka.

vir: CNet
CNet - Oracle je nedavno s svojih spletnih strani umaknil blog nekdanjega Sunovega izvršnega direktorja Jonnathana Schwarza, v katerem je slednji na veliko pozdravil prizadevanja Googla, RedHata in drugih pri popularizaciji Jave. V zapisu je posebej izpostaljen Googlov doprispevek v okviru Open Headset Alliance in prenosu svojih ključnih storitev - Mail in Maps - na mobilne naprave. Tovrstno stališče škodi Oraclovi trditvi (beri: tožbi), da je Google samovoljno in mimo licenčnih pogojev uporabil Oraclovo Javo v svoji mobilni platformi Android, zato so ga na hitro odstranili, potem ko ga je Google predlagal kot dokaz v svoj prid. Povezava na blog trenutno vrne stran 404, seveda pa zapisano ostaja na voljo na Intranet Archive-u.

Kot je že znano, je...

10 komentarjev

Java v Linuxu hitrejša

The inquirer - Še en povod za novo sveto vojno bo zagotovo podatek, da v Linuxu Java teče hitreje kot v Windows. Na strani Phoronix so na prenosniku Dell Inspiron 1525 s procesorjem Intel Core 2 Duo T5800 z 2,0 GHz, s 3 GB DDR2-pomnilnika, 250 GB Hitachijevim diskom in Intelovo grafično kartico 965, na katerem so Javo pognajali v operacijskih sistemih Windows Vista Home Premium SP1 in Ubuntu 8.10 s privzetimi verzijami programja (jedro 2.6.27, X Server 1.5), izvedli nekaj testov, ki so dali zanimive rezultate. Pognali so Sunflow Rendering System, Bork File Encrypter, Java SciMark in Java 2D Microbenchmark ter ugotovili, da je Java v Linuxu bistveno hitrejša (tudi do trikrat). Samo v zadnjem testu se je Windows odrezal bolje, kar pripisujejo slabim Intelovim grafičnih gonilnikom za Linux.

27 komentarjev

Java bo letos postala odprtokodna

Slashdot - Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je tako s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko izpogajal, da bo podjetje dovolilo izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Kaj sploh še ostane "velikim"?

25 komentarjev

Vloženi tožbi proti Bell Microproducts in SuperMicro Computer zaradi kršitve GPL licence

Slo-Tech - V začetku letošnjega leta je Markus Toth od podjetja Bell Microproducts skušal pridobiti izvorno kodo programske opreme, ki upravlja z omrežnim diskom Hammer MyShare.

Podjetje mu izvorne kode ni želelo posredovati in to kljub temu, da MyShare njegova strojna programska oprema temelji na Linuxu (konkretneje: uporablja operacijski sistem BusyBox). Toth je zato o zadevi obvestil razvijalce BusyBoxa.

Prejšnji teden je nato Software Freedom Law Centre proti podjetju Bell Microproducts in proti podjetju SuperMicro Computer vložilo tožbo zaradi kršitve GPL licence. Software Freedom Law Centre je podjetji pred tem že pozval, naj v skladu z GPL licenco razkrijeta izvorno kodo svoje strojne programske opreme, česar pa podjetji nista želeli storiti.

Več podrobnosti o zadevi in spremljanje sodnega postopka pa je mogoče na NAS-central blogu.

23 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Prihaja Ubuntu 8.04

vir: Ubuntu
Ubuntu - Čez dober mesec dni bo izšla nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu 8.04. Za vse, ki ne morete počakati in bi morda želeli sodelovati pri preizkušanju, je že na voljo Ubuntu Hardy 8.04 beta z namizjem GNOME 2.22. in sredico 2.6.24. Priložena sta tudi brskalnik Firefox 3 beta 4 ter program PulseAudio.
Prehod iz operacijskega sistema Windows je olajšan z aplikacijo Wubi, ki omogoča namestitev ali odstranjevanje Ubuntuja na enak način, kot poteka namestitev običajnih Windows programov. Za namestitev ni potrebno določiti posebne particije in spreminjati obstoječega bootloaderja.



Obljubljajo, da nova različica uporabniku omogoča preizkušanje Ubuntuja na enak način,...

157 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev