»

Dellov zaslon z ločljivostjo 5K

Dell - Dell je predstavil monitor, ki ponuja najvišjo ločljivost med komercialno dostopnimi monitorji za domačo in poslovno rabo. Dell UltraSharp 27 Ultra HD 5K podpira ločljivost 5120 x 2880 (to je 14 milijonov točk), kar sedemkrat več od 1080p in štirikrat več od 1440p. Doslej zgornji razred UHD (4K) prehiti za 70 odstotkov.

Panelov z diagonalo 27 palcev in omenjeno ločljivostjo bržkone nihče ne izdeluje, zato je zelo verjetno, da je Dell v monitor stlačil dva precej bolj standardna panela 2560 x 2880. Temu pritrjuje tudi dvojni priklop DisplayPort 1.2 na zadnji strani. Na podoben način...

36 komentarjev

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

Kvaliteta visoke ločjivosti s ploščka DVD

DVD v HD

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - ArcSoft je razvil aplikacijo, ki s pomočjo grafičnega čipa dvigne kvaliteto DVD filmov in standardnega televizijskega signala kvalitete, ki je zelo blizu signalu visoke ločljivosti. SimHD, sicer vtičnik, ki stane 20 dolarjev, deluje s prav tako ArcSoftovim TotalMedia Theatre, poleg teh dveh aplikacij pa je močno priporočljiva še (zaenkrat le) nVidiina grafična kartica s CUDA podporo. Geforce 8600 GT naj bi ločljivost dvignil do 720p standarda, medtem ko bo kartica iz 8800 ali 9600 (in višjih) serij zadostovala za 1080p ločljivost, obenem pa bo poraba centralnega procesorja lebdela v okolici petnajstih procentov.



Podpora za druge čipe, predvsem...

84 komentarjev

Dell predstavil 23-palčni zaslon

ComputerBase - Samsungovemu 23-palčnemu zaslonu je takoj sledil Dell, ki je ponudil še svoj izdelek taistih mer. Monitor je nekoliko neobičajnih proporcev, saj sliko prikazuje s 2048x1152 točkami, z čimer je širši od običajnih 27'-modelov, a nižji. Podobnosti s Samsungovim pa je tu konec, saj ima Dellov SP2309W zakasnitev le dve milisekundi, dinamični kontrast 80.000:1, svetilnost 300 cd/m² in vidni kot 160°. Dell obljublja še 98-odstotno pokritost barvnega spektra in kot dodatek spletno kamero z dvema megapiksloma. Priključki so standardni D-Sub, DVI in HDMI, cena pa prav tako. Čez Lužo namreč znaša 419 dolarjev.

39 komentarjev

FullHD 24 palčni LCD

techPowerUp! - Standard za široke LCD monitorje je 16:10, medtem ko je standard televizije visoke ločljivosti 16:9. To pa pomeni, da je pri gledanju vsebin visoke ločljivosti na računalniškem monitorju pod in nad posnetkom črn pas oz. je posnetek v t.i. letterbox načinu. To pa bo odpravil Dell z enim od prvih 16:9 monitorjev. Na tržišče bo namreč dal 24 palčni monitor z ločljivosto 1920 x 1080 pikslov, kar popolnoma ustreza FullHD standardu, Pri povezovalnih opcijah pa imamo seveda klasična VGA in DVI priključka ter, po pričakovanjih, še HDMI.

Podatkov o uporabljeni matriki ni, po vidnih kotih (160 oz. 170 stopinj) in ceni pa je edina logična izbira TN. Odzivni čas naj bi bil 5 ms, monitor naj bi dosegel 1000:1 kontrast ter svetilnos 300 kandel na kvadratni meter. techPowerUp!

Nekaj za filmofile!

16 komentarjev

Gateway izdal 30 palčni LCD s šestimi različnimi vmesniki

TG Daily - Podjetje Gateway je z izdajo 30 palčnega LCDja ( XHD3000) poskrbelo, da sta 30-palčnika iz Della in Appla dobila konkurenco. Med specifikacijami velikanov ni velikih razlik - vsi podpirajo največjo ločljivost 2560 x 1600, nudijo kvalitetno sliko v primerljivem razponu kotnih stopinj (Gateway 176°, Dell 178° in Apple 170°) in imajo primerljiva kontrastna razmerja (Gateway 1000:1, Dell 1000:1 in Apple 700:1), le pri deklariranih odzivnih časih Gateway nekoliko prednjači pred tekmecema (Gateway 6, Dell 12 in Apple 16 ms). Prav tako ni nobenega presenečenja tudi pri ceni, saj Gateway za svojega prvega 30-palčneža zahteva 1700 $, kar je nekoliko več kot za svojega zahteva Dell (1500 $) in nekoliko manj kot...

24 komentarjev

Samsung predstavil prvi LCD monitor z DisplayPort vmesnikom

X-Bit Labs - V podjetju Samsung so izdelali prototip prvega monitorja, ki za povezavo z osebnim računalnikom (in drugimi primernimi komponentami) uporablja DisplayPort (DP) vmesnik. Samsungovi inženirji so poudarili, da je uporaba DisplayPort vmesnika pomembno poenostavila načrtovanje oziroma oblikovanje monitorja. Omenjeni monitor bo imel 30'' diagonalo, bo podpiral ločljivost 2560x1600, slika pa se bo izrisovala na S-PVA matriki. Z masovno proizvodnjo bodo v Samsungovih tovarnah predvidoma začeli v drugem četrtletju leta 2008.

Omeniti je potrebno, da DP vmesnik predstavlja neposredno konkurenco vmesnikoma HDMI in UDI (Unified Display Interface, ki je nadgradnja vsem poznanega vmesnika DVI), kar pomeni, da imamo tudi na področju zaslonskih vmesnikov vojno standardov ... DP in HDMI poleg video signala omogočata tudi prenos avdio podatkov, kar pomeni, da bo UDI vmesnik najverjetneje prvi poraženec tega "tržnega boja".

Izvorna novica.

18 komentarjev

24-palčni LCD-ji z LED osvetlitvijo iz Samsunga

Daily Tech - O uporabi kupa LED diod namesto obstoječih svetil v LCD monitorjih se govori že dolgo. Poleg prihranka pri prostoru ter energiji bi novost prinesla tudi obilico izboljšav na področju kakovosti same slike. Lahko bi se poslovili od t.i. backlight bleedinga, dobili boljše kontraste in še marsikaj, za vse skupaj pa je seveda potrebna uporaba tehnologije v praksi.

Enega prvih korakov je storil Samsung, ki je danes najavil, da nameravajo splaviti nekaj novih modelov LCD ekranov, ki bodo opremljeni z omenjeno LED osvetlitvijo, začenši s 24-palčnim modelom. Podrobnosti žal zaenkrat še niso znane, znalo bi se tudi zgoditi, da bomo na dejanske izdelke čakali še več kot pol leta, vseeno pa je najava vzpodbudna, saj bodo potezo enega največjih proizvajalcev LCD-jev gotovo posnemali tudi drugi. Izvorna novica.

20 komentarjev

Sharpov 64 palčni monitor

News.com - Če mislite, da ste srečnež, ker gledate v 24 ali 30 palčni monitor in pri tem lahko uživate multimedijske vsebine v HD načinu, vas žal obveščamo, da bodo kmalu nekateri uživali še bolj.

Sharp je naredil 64 palčni monitor, ki je sposoben prikazati ločljivost 4,096x2,160 točk. Ima torej dvakrat več vertikalnih in horizontalnih vrstic, kot pa običajen HD monitor (skoraj 9 milijonov točk). Sliko na monitorju je možno razdeliti na štiri kvadrante in vsakem lahko npr. prikazujemo film v HD ločljivosti.



Monitor bo namenjen filmski (studijski) industriji in medicinski oprem. Razvoj še ni končan, tako tudi cena še ni postavljena. Več o tem tukaj.

Osebno bi bil bolj vesel monitorja, ki ima enako ločljivost, vendar spravljeno...

4 komentarji

Pogovor o HDTV na Radiu Slovenija

Slo-Tech - Danes bo na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17. uri pogovor o televiziji visoke ločljivosti, tako imenovani High definition TV (HDTV).

Gre za nov standard slike, ki bo v prihodnosti nadomestil zdajšnjega, ta je namreč že relativno zastarel. Kaj pomeni visoka ločljivost za domače uporabnike in filmofile? Na pohodu so videoigrice v tem formatu, ki jih analitiki nekako kar nočejo opaziti. Ali je danes proizvode za visoko ločljivost sploh že mogoče izkoristiti? Kako jih proizvajalci prodajajo in ali jih pošteno predstavljajo?

Gostje v oddaji bodo Sergej Berišaj s Slo-Techa, Nikolaj Pečenko iz revije Monitor ter Radivoj Pavlin, sistemski vodja razvoja na Radioteleviziji Slovenija.

51 komentarjev

HDTV na IBC

Slo-Tech - Od 9. do 13. septembra se je v Amsterdamu odvijala konferenca in sejem International Broadcast Conference - IBC, kjer so bili predstavljeni vsi novi trendi na področju oddajanja in obdelave telvizijskega signala.

Ena izmed najbolj vročih tem je bila tematika na temo High Definition Television - HDTV.

Vsi se strinjajo, da je idealen standard ločljivost 1920x1080 v neprepletenem načinu, vendar pa zaradi tehnoloških omejitev televizij s podporo temu standardu ne bo še kar nekaj let, iz česar tudi izhaja potreba po nekem vmesnem standardu.

Evropa trenutno sprejema standard za HDTV, ki naj bi v praksi zaživel okoli leta 2006. Skupina BTQE, ki deluje pod okriljem European Broadcast Union za Evropo predlagala standard 720p, ki predstavlja ločljivost 1280x720 pri 50 slikah na sekundo brez prepletanja. Na žalost pa v ZDA in Japonski že uporabljajo standad 1080i, ki definira ločljivost 1920x1080, vendar v prepletenem načinu, tako da se spet obetata dva različna standarda za Evropo in...

14 komentarjev