»

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

Microsoft tožil MikeRoweSoft.com

The Register - Poznano je dejstvo, da se velike korporacije rade tožarijo zaradi (zelo) podobnih imen in naslovov (Windows in Lindows), a tokrat Redmondski velikan precej verjetno pretirava. Tako je 17-letni kanadski študent Mike Rowe registriral domeno www.MikeRoweSoft.com, kar pa ga je sedaj pripeljalo do srečanja z Microsoftovimi odvetniki. Ti so mu ponudili da jo odkupijo za 10 dolarjev, ko pa je le-ta hotel 10.000 dolarjev, so nameravali domeno iztožiti, ker "naj bi Mike Rowe posedoval domeno samo zaradi izkoriščanja Microsofta".

Da Mikeova domena in domena Microsofta nimata ničesar skupnega, razen dejstva, da se podobno izgovorita (oz. zazvenita), Microsoft seveda ne dojame. Mikeova stran, MikeRoweSoft.com, trenutno ne deluje, vendar če vas zanima njena vsebina, lahko kliknete sem za Googlov shranjeni vnos.

26 komentarjev

Aimster >> Madster

Australian IT - Po tožbi iz strani AOL-a, se je spletno-izmenjevalni program Aimster preimenoval v Madsterja, vse domene pa moral predati velekorporaciji. Sicer je albanski Aimster tožbo velikanu 'vrnil', vendar sta dosegla izvensodno poravnavo. Kakorkoli, tožbe iz strani glasbene in filmske industrije ostajajo, prav tako pa je še vedno tožena najstniška hči lastnika Madsterja, ki je služila kot oseba za stike z javnostjo in se je imenovala 'Aimee' (sedaj Madster ).

0 komentarjev

Aimster tudi tožen

CNN - Glavne glasbene založniške hiše so vložile tožbo proti Aimsterju, ki omogoča izmenjavo datotek preko interneta, in sicer zaradi kršenja pravic intelektualne lastnine. Založniške hiše so v tožbi navedle, da je Aimster omogočil milijonom individualnim anonimnim uporabnikom, da so lahko kopirali in distribuirali datoteke, ki so avtorsko zaščitene.
Bolj enostavno rečeno, gre za klon že tolikokrat opevanega Napsterja. Napster je že prej prispel pod točo očitkov (in tožb), sedaj pa je na vrsti tudi Aimster. In predvidevam, da ne bodo tej usodi ušli tudi ostali kloni Napsterja, saj jih je na spletu še kar nekaj.

3 komentarji

Imena domen in trademarki

Slashdot - Še en proces, še ena izguba. Tokrat je AOL iztožil, da je Aimster kršitev blagovne znamke AIM (Aol Instant Messager). Aimster bo moral AOLu dati vse domene, ki vsebujejo črke "AIM". No pa, da se še malo spravim na intelektualno lastnino. Softwarski patenti... jih res rabimo? Mati Evropa jih očitno namerava počasi uvesti. Jaz bom patentiral kopiranje datotek (majke mi). Če koga zanima knjiga o vseh problemih, ki se pojavljajo ob bumu novih medijev in novih načinov kontroliranja ljudi, zelo priporočam Information liberation, ki jo lahko snamete tudi tule.

1 komentar