»

Hekerji obrali Coinrail, kriptovalute navzdol

Slo-Tech - Južnokorejska kriptomenjalnica Coinrail, ki je bila po CoinMarketCap med prvimi stotimi po velikosti, je včeraj sporočila, da so nepridipravi z njenih strežnikov v času zbiranja zagonskih sredstev pobrali večjo količino ICO žetonov. V menjalnici so reagirali takoj in svoj portal navzven zaprli, preostale kriptovalute pa so preselili v cold storage, torej offline denarnice.

Podjetje že sodeluje z oškodovanci in preiskovalci, da bi izsledili storilce in zamrznili ukradene žetone. Njihova natančna vrednost še ni znana, so se pa pojavile informacije, da naj bi bila njihova vrednost med 30 in 40 milijonov dolarjev, približno polovica tega naj bi pripadala žetonom NPXS. Sicer je velik del menjalnic...

9 komentarjev

Tatu izdal Xbox

Tech Report - 22-letni Jeremiah Gilliam se je preživljal s krajo raznih tehničnih naprav, npr. avtoradiev, GPS navigacijskih sistemov, prenosnikov, igralnih konzol in podobno. Policistom ga je uspelo za zapahe spraviti prav zaradi enega izmed ukradenih Xbox 360, kateremu se ni mogel upreti (tudi po kraji). Priklopil ga je na televizor in internet ter se prijavil v Xbox Live. Napaka, ki jo je zagrešil, je, da je uporabil uporabniški račun prvotnega lastnika konzole. Ta je na Gilliamovo nesrečo ravno takrat obiskal prijatelja, s katerim sta se prav tako kratkočasila z uporabo njegovega Xboxa.

Ko se je Gilliam prijavil, sta lastnik in prijatelj seveda dobila opozorilo, da je lastnik online, zaradi česar sta nemudoma poklicala policijo. Ta je dobila nalog za izsleditev naslova IP, s katerega se je povezal ukraden Xbox, od tod pa je povezava med naslovom IP in naslovom stanovanja dokaj trivialno opravilo. Ni trajalo dolgo, preden je Gilliam na vrata svojega stanovanja v Bronxu dobil skupino...

10 komentarjev

Tatu izdale varnostne kopije

Slashdot - Proizvajalci računalnikov se trudijo v prenosnike vgraditi čim več funkcij, ki bi tatovom čim bolj otežile uporabo ukradenih in jih po možnosti omogočile locirati, a se ti včasih izdajo kar sami. Slashdot poroča o nespretnem dolgoprstnežu, ki je na Berkleyju iz zaklenjenega avtomobila ukradel prenosnik za osebno uporabo. Očitno ga je potreboval tako nujno, da ni našel niti časa formatiranje.

Oškodovanec je imel na prenosniku naložen program za izdelavo varnostnih kopij, ki je vsebino trdega diska periodično pošiljal v internetni oblak. Ker se je ropar slikal z vgrajeno kamero, so te slike naposled prispele do nesrečnega lastnika, ki jih je predal policiji. Ta je ugotovila, kdo je tat, nato pa se lotila razvozlavanja lokacije. Očitno je bilo, da so slike nastale v motelu, in policija je začela pridobivati podatke o IP-naslovu, s katerega je dostopal do spleta. Na rezultate ni bilo potrebno počakati, saj so ga zalotili pri izstopanju iz enega motela.

15 komentarjev

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Wired Blog - Na Wiredu so objavili seznam sedmih najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008.

Prvo mesto zaseda bančni rop, kjer je ropar oblečen v modro majico, površnik, z zaščitno masko in očali s poprovim razpršilcem onesposobil voznika blindiranega vozila ter ukradel 400.000 USD. Ko je na mesto ropa prispela policija, je bilo na mestu zločina večje število enako oblečenih oseb. Kasnejša preiskava je pokazala, da je ropar (kasneje so ga ujeli) na spletu objavil oglas, da ponuja službo na gradbišču, prosilci za delo pa naj ob določeni uri pridejo na določeno mesto oblečeni v enaka oblačila, kot jih je nosil ropar.

Drugo mesto zaseda precej iznajdljiva goljufija nekoga, ki je ugotovil, da ob odprtju bančnega računa banka na denar nakaže manjši znesek s katerim preveri ali je bančni račun uspešno odprt. Prevarant je napisal skripto, ki je odprla 60.000 bančnih računov ter s pomočjo teh "testnih" nakazil zbral 58.000 USD. Na njegovo smolo so ga dobili.

Tretje mesto zaseda...

20 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

Uporaba črvov za krajo poslovnih skrivnosti?

The inquirer - Po poročanju revije Forbes so varnostni strokovnjaki povezali vsaj en primer črva, ki iz okuženega računalnika pošilja dokumente, s Kitajsko. Tako je po poročanju črv Myfip mogoče povezati s Kitajsko, od koder tudi izvira. Kitajska bi lahko s pomočjo črva, ki se širi v obliki priponke k elektronski pošti, pridobivala podatke o poslovnih skrivnostih zahodnih podjetij, še posebej tistih iz ZDA. Temu pritrjuje tudi precej izpopolnjena koda črva, ki je spisana za krajo najrazličnejših dokumentov. Ostale podrobnosti si lahko preberete v novici.

7 komentarjev

Z računalniškimi igrami proti vlomilcem

Slashdot - Da je včasih igranje iger lahko koristno dokazuje tudi tale primer, ki se je zgodil v ZDA.

Nekaj roparjev je skušalo oropati starejšo gospo, pri kateri so bili ravno njeni trije vnuki, ki so igrali PlayStation. Pravzaprav so jih roparji zmotili ravno med igranjem igre Grand Theft Auto: San Andreas, med prizorom, ko policist v igri reče 'Stop, we have you surrounded. This is the police.’ (Stop, obkolili smo vas. To je policija.)

Ta stavek pa je roparje, ki niso opazili, da gre za glas iz igre, tako zmedel, da so jo ročno popihali.

Ta babica svojih vnukov gotovo ne bo več opozarjala pred škodljivim igranjem računalniških iger...

7 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Veliki Brat gleda

The Register - Predstavljajte si situacijo, da vam ukradejo nov prenosnik za slabih 700 tisočakov. Ko že mislite, da je situacija brezupna, se obrnete na policijo in prijavite krajo. Policija vam čez nekaj ur sporoči, da lahko pridete po računalnik.

Ta situacija je namreč zelo možna, vsaj kar se tiče zadnjega dela. Tako je policija v Berkshiru lastniku vrnila ukraden Tablet PC, poroča Register. Prenosnik, ki so ga podjetju Eurotechnix decembra lani ukradli (ne več) neznanci, je imel nameščen Computrace. Program, ki se za stalno namesti na disk, in ga mimogrede tudi formatiranje ne odstrani, ob povezavi na internet bazi sporoči IP številko in pa številko, s katere je potencialno vzpostavljena klicna povezava. Od tu naprej je delo rutina, pravijo v tej novici.

Kakor še pravijo v Eurotechnixu, ki je razvilo Computrace, so v zadnjem letu, odkar program kot opcijo ponujajo ob nakupu, izsledili in vrnili že med 40 in 50 prenosnikov, nekaj uporabnikom ukradenih prenosnikov pa so zagrenili življenje z...

26 komentarjev

Je vredno?

The Register - Zase vem, da svojega notebooka (ki ga še nimam ) ne bom nikoli imel z lisicami priklenjenega nase. Pač raje ostanem brez dragocenega koščka plastike in silicija kot brez ušesa, ki bi mi ga morebitni ropar odrezal, ko mi ne bi mogel izpuliti torbice s prenosnikom.

Pogumnejši pa je bil Charles Tandy, predavatelj iz Birminghama, ki je poskušal ustaviti tatu šolskega računala. Ko se je s kolegom pognal v dir za tatom, ga je 'na silo' potegnil iz avta, toda tat se ga je rešil ter svojo Toyoto zapeljal čezenj. Charles je poškodbam žalostno podlegel.

Nauk zgodbe: preden izvedete svoje herojstvo, pokličite policijo.

1 komentar