»

Globalni velikani združeni v Confidential Computing Consortium

vir: Max Pixel

vir: The Register
The Register - Organizacija, ki jo je ustanovila Linux Fundation bo tako v iskanju rešitev za zavarovanje podatkov in promocijo odprtih rešitev povezala zares zveneča imena: Microsoft, Intel, Google, Alibaba, Arm, Baidu, Swisscom, Tencent in Red Hat.

Doslej smo namreč iznašli že precej dobre metode za varovanje podatkov v času njihove hrambe in med njihovim premikanjem, Confidential Computing se bo zato osredotočil predvsem na njihovo zaščito v času, ko so v uporabi oz. obdelavi, da bi tako sklenili kompleten krog zavarovanja. To naj bi dosegli s šifrirano obdelavo v pomnilniku, ne da bi podatke pri tem izpostavili drugim delom sistema.

Da mislijo resno, so podjetja v novopečeni konzorcij že prispevala delčke svojega...

6 komentarjev

Microsoft pripravil lastno Linuxovo distribucijo

Microsoft - Ker se povečujeta število in obseg internetnih napadov, v katerih so uporabljene pametne naprave in pogosto tvorijo velike botnete, je Microsoft pripravil paket rešitev za zajezitev te kuge. Odgovor se imenuje Azure Sphere in sestoji iz treh komponent, izmed katerih je gotovo najzanimivejša Microsoftova lastna Linuxova distribucija.

Prvi del predstavljajo novi mikrokrmilniki (MCU), ki prinašajo izboljšave na strojni ravni, ki so po Microsoftovem mnenju nujne za gradnjo varnih sistemov. Med drugim gre za možnost nadgradnje programske opreme, uporabo šifrirnih ključev, ki jih ni moč ponarediti, razdelitev programske kode na ločene razdelke (compartmentalization) ipd. Prva naprava, ki bo uporabljala te čipe, ki jih je...

69 komentarjev

V Nemčiji patent za FAT neveljaven, veljaven in spet neveljaven

Heise - Čeprav je FAT okoren, zastarel in obstaja že ničkoliko novejših in boljših alternativ, ga zlasti na prenosnih medijih še vedno uporabljamo, ker gre za enega najbolj razširjenih datotečnih sistemov. Če medij formatiramo v FAT-u, ga bomo zagotovo lahko brali praktično povsod. Žal je FAT obremenjen s patenti, ki jih ima v lasti Microsoft. V Evropi FAT opisuje patent EP0618540 (v ZDA mu ustreza patent št. 5.758.352, v Nemčiji pa prijava DE 69429378), ki ga je Microsoft dobil leta 2001. Od tedaj je bila njegova pot zelo razgibana.

Problematična je izvedba FAT-a, kjer so dolga imena datotek (več kot 8.3) shranjena poleg kratkih imen. Če...

43 komentarjev

TomTom z uporabniškimi podatki nehote pomagal policiji postavljati radarje

Ars Technica - Prodor pametnih telefonov je resno načel dobičke podjetij, ki izdelujejo specializirane naprave za navigacijo. Uporabniki lahko isto funkcionalnost dobijo z nakupom ustrezne aplikacije, zato vedno redkeje posegajo po samostojnih enotah. Da bi izdelovalci teh naprav pomagali svojim proračunom, prodajajo podatke o gibanju uporabnikov teh naprav državam.

Pri tem se je TomTom nehote znašel v nezavidljivem položaju, čeprav so vse izvedli po pravilih. Uporabniki jasno odkljukajo, ali želijo sodelovati v tem programu ali ne, TomTom pa nato podatke anonimizira in posreduje državam, s katerimi imajo pogodbo. Tako zberejo iz naslova prodaje podatkov kar 36 odstotkov vseh prihodkov. Države si te podatke želijo, ker dobijo z njimi dober pregled...

29 komentarjev

Microsoftu vrnjen patent za FAT v Nemčiji

Heise - Microsoftu je bil leta 2006 v ZDA priznan patent št. 5.758.352, ki zajema "skupni imenski prostor za dolga in kratka imena datotek". Poenostavljeno rečeno gre za de facto patent datotečnega sistema FAT z dolgimi imeni, kar je dolgo časa povzročalo preglavice Linuxu. V Nemčiji pa je patentno sodišče leta 2007 razsodilo, da omenjeni patent v Nemčiji ne more biti veljaven, ker da "ne temelji na aktivnosti z iznajdbo". Microsoft se je pritožil in dosegel svoje.

Nemško prizivno sodišče je ta teden razveljavilo prvotno odločitev patentnega sodišča. Šlo je za veljavnost patenta EP 0618540, ki ga je Evropski patentni urad podelil na osnovi izvirnega ameriškega patenta. Leta 2007 je sodišče v obrazložitvi zavrnitve zapisalo, da so patentirano metodo že leta 1991 predlagali v specifikacijah za Rock Ridge za CD-je. Prizivno sodišče je sedaj zapisalo, da ne razume tolmačenja nižjega sodišča, saj je Microsoft patentiral VFAT, ki je dolga imena uvedel premierno v Windows 95. Ta namreč shranjuje...

1 komentar

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Ars Technica - Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi...

215 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Microsoft prodaja Linux

EETimes - Kot poročajo na EETimes, je podjetje Microsoft pred kratkim s francoskim izdelovalcem avtomobilov sklenilo servisno in vzdrževalno pogodbo za - da, prav berete - SUSE Linux, ki ga distribuira Novell.

Microsoft bo Renaultu prodal 1000 certifikatov za SUSE Linux Enterprise strežnik, Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

Dogovor med Microsoftom in Renaultom vključuje tudi tim. zagotovila o intelektualni lastnini, v okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov. Microsoft je tak dogovor z Novellom sklenil leta 2006.

S tem Microsoft vsaj nekaterim uporabnikom Linuxa zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi kršitve domnevnih patentov, vprašanje pa je, če bi s svojimi zahtevki lahko sploh uspel, saj odprtokodni razvijalci Linuxa trdijo, da njihova koda ne krši Microsoftovih...

96 komentarjev

Microsoftov patent za nadzor delavcev na delovnem mestu

Times Online - Microsoft je pred letom in pol vložil zahtevo za patent, v katerem opisujejo delovanje sistema za nadzorovanje delavcev na njihovem delovnem mestu. A tu ne gre za običajno nadzorovanje njihove spletne zgodovine in pošte, česar so preko Luže že navajeni, njihov sistem bi v pravem Orwellovskem stilu nadzoroval delavca z vrsto brezžičnih senzorjev, ki bi med drugim nadzorovali srčni utrip, obrazno mimiko, telesno temperaturo, možganske signale, krvni pritisk, telesne gibe, itd. Na podlagi teh meritev bi nato sistem lahko določil kdaj je delavec pod stresom ali nezadovoljen in vodstvu dal vedeti da potrebuje pomoč ter kakšno vzpodbudno besedo.

Sindikati in organizacije za zaščito delavskih pravic in zasebnosti seveda nad to idejo niso preveč navdušeni. Če je takšen sistem morda upravičen za gasilce, pilote in nekatere ostale tvegane poklice, pa vsekakor ni primeren za pisarniške delavce, pri katerih metabolizem in življenski znaki niti slučajno niso šefova stvar. Patent sicer še ni...

23 komentarjev

Ameriški patentni urad je Microsoftu odobril patent za FAT datotečni sistem

News.com - Po 2-eh letih preverjanja je ameriški patentni urad Microsoftu dokončno dodelil patent za njihov FAT datotečni sistem, ki bi naj bil "inovativen in neočiten".

Kaj to pomeni? Public Patent Foundation (Javna patentna organizacija), ki je skušala spodbiti podelitev patenta opozarja, da bo Microsoft morda začel pobirati licenčnine od vseh, ki uporabljajo ta datotečni sistem. To pa so nekatere distribucije Linux-a, MP3 predvajalniki, USB flash kartice, ki jih uporabljajo fotoaparati, USB ključi, in še in še...

Predsednik ameriške Public Patent Foundation, Dan Ravicher, se s to odločitvijo seveda ne strinja. Njegova organizacija je že leta 2004 trdila, da Micosoft ni izumil tega sistema, ker je bil v uporabi že preden so ga začeli uporabljati tudi oni (tim. prior art). Po njegovem mnenju je bil postopek ponovnega preverjanja patenta pristranski, saj javnost ni mogla spodbijati argumentov Microsofta. A kakorkoli že, odločitev je sedaj (v ZDA) dokončna.

Čudi me le, čemu Microsoft še...

42 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev