»

Tudi Corsair s funkcijo TRIM

vir: Hexus
Hexus - TRIM, ki pri SSD pogonih skozi čas obdrži enake hitrosti prenosov, je vedno bolj popularna funkcija, z nekaj zamude pa so jo ponudili tudi pri Corsairju za linijo svojih najzmogljivejših, Performance pogonov. Slednja ima 3 predstavnike v kapacitetah 256, 128 oz. 64 GB, kot ponavadi pa TRIM deluje le v Windows 7. Za svojo zamudo imajo pravzaprav dober razlog, ki bi ga bili mnogi uporabniki opek v računalnikih nedvomno veseli tudi pri Intelu. Namesto da bi bili prvi s podporo TRIMu so si pri Corsairju vzeli čas. Ko so pripravili firmware s TRIMom, so ga skupaj s Samsungom, ki je izdelovalec krmilnika in pomnilniških čipov, dodobra stestirali na...

16 komentarjev

Intelovi SSDji ponovno težavni

2. generacija X25-M, spet v težavah

vir: engadget
engadget - Druga generacija Intelovih X25-M SSDjev s 34 nm pomnilniškimi čipi je bila kmalu po prihodu na trg že odstranjena s polic trgovin, saj so težave s firmwareom in gesli za BIOS lahko povzročili izgubo podatkov na pogonu. S popravkom programske opreme pogona so težavo rešili, a so se zdaj pojavile nove. Pred dvema dnevoma je Intel izdal najnovejšo različico firmwarea za svojo drugo generacijo SSDjev (prva generacija ne bo več dobivala popravkov), ki je v Windows 7 dodala podporo funkciji TRIM. Funkcija ohranja hitrost delovanja s časom, saj se pogoni brez TRIMa sčasoma zamažejo in upočasnijo. A popravljen firmware, ki je prinesel tudi do 40% višje hitrosti pri sekvenčnem zapisovanju, ni bil brez posledic za uporabnike, saj...

28 komentarjev

Intel X25-X

Tom's Hardware - SSDji so za običajnega uporabnika še vedno nekoliko dragi, kljub prednostim, ki jih prinašajo. Pri Intelu so se odločili prinesti SSD v vsak dom, kar bodo storili z novo serijo pogonov, X25-X. Oznaka X bi bila bolj domača na najhitrejših pogonih, a je za to pri Intelu rezervirana črka E (X25-E, Extreme), ob običajnih, X25-M pogonih.

Novinec bo od slednjega precej počasnejši, saj X25-M omogoča hitrosti do 250 MB/s pri branju oz. 70 MB/s pri zapisovanju. X25-X bo pri zapisovanju podatkov zmogel le do 40 MB/s, medtem ko bo zaporedno branje potekalo z do 170 MB/s. Podatki bodo zapisani na 34 nm NAND pomnilniške čipe, ki so že uporabljeni tudi v drugi generaciji Intelovih SSDjev, poznanih pod kodnim imenom Postville. Pogon bo v 2,5 palčni obliki sprva na tržišče prišel le v 40-gigabajtni kapaciteti, bo stal manj kot $160, kar pomeni okrog 150 € v Evropi, ter naj bi bil na voljo še pred iztekom letošnjega leta.

142 komentarjev

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev

Intel popravil težavo s svojimi SSD-ji

X25-M in X18-M

vir: HotHardware
HotHardware - Poročali smo o težavi, ki je doletela drugo generacijo Intelovih SSD pogonov. Težava se pojavi, ko se v BIOSu nastavljeno geslo za dostopanje do pogona odstrani oz. spremeni. Pogon po ponovnem zagonu računalnika postane majhna opeka, s seboj pa vzame tudi vse podatke. Zaradi težave so se pri Intelu odločiti s prodajnih polic začasno odstraniti 2. generacijo 25-M in X18-M pogonov, ki namesto 50 nm uporabljajo 34 nm flash čipe. Na veselje še neprizadetih uporabnikov je Intel že pripravil popravek firmware-a, ki hrošč odpravlja. To pomeni, da naj bi se pogoni tudi v kratkem vrnili na prodajne police. Navodila za namestitev novega firmwara si je moč ogledati na HotHardware.

0 komentarjev

Intel po stopinjah AMDja

Paket plošče in procesorja

vir: Expreview.com
Expreview.com - Prve odklenjene procesorje, namenjene navijalcem, je ponudil AMD z linijo FX procesorjev za s939 podnožje, katerih cena se je gibala okrog 1000 $. Intel je po njihovem velikem uspehu posnemal ta korak in sprva odklenil Core 2 Duo X6800, kateremu je sledil ekstremni model iz vsake družine, vse do Core i7. AMDju je bilo s prihodom Phenom procesorjev jasno, da zaradi slabše zmogljivosti ne bodo mogli prodajati procesorjev za 1000 $, a so vseeno ponudili odklenjene modele, ki jih prepoznamo pod imenom Black Edition. Med njimi najdemo tako X4, X3 kot tudi X2 modele, ki so cenovno zelo ugodni in nadvse primerni za...

17 komentarjev

Intel zaradi hroščev ustavil svoje SSD-je

The Register - Intel je v svojih SSD-jih, ki uporabljajo večnivojske celice (MLC), grajene v 34 nm-tehnologiji, odkril hrošča, zaradi katerega je začasno ustavil prodajo svojih pogonov. Nevšečnost tiči v firmwaru, povzroči pa lahko kvarjenje podatkov, če uporabnik v BIOS-u nastavi geslo za omejitev dostopa do diska in ga kasneje spremeni ali odstrani. Prizadeti sta seriji X25-M iz X18-M druge generacije, ki je luč sveta ugledala pred slabima dvema tednoma, in nadomešča 50 nm-primerke. Intel je popravek napovedal za naslednja dva tedna, ni pa še jasno, ali bo zgolj preprečil pojavo napake ali pa bo tudi oživil izgubljene podatke. Medtem Intel uporabnikom svetuje, naj ne nastavljajo ali spreminjajo gesel v BIOS-u.

0 komentarjev

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev