»

Uspešno zaključeno financiranje razvoja varnega mobilnega telefona

Slo-Tech - Podjetje Purism, ustanovljeno leta 2014 v San Franciscu, je včeraj uspešno končalo kampanjo množičnega zbiranja sredstev za razvoj varnega mobilnega telefona. 13 dni pred rokom so uspeli zbrati 1,5 milijona USD, s tem denarjem pa bodo razvili mobilni telefon Librem 5. Gre za telefon, ki bo že na nivoju strojne opreme zasnovan z mislijo na varnost. Tako bo vseboval stikala za fizični izklop varnostno problematičnih perifernih naprav kot so mikrofon, kamera in Wifi/Bluetooth, poleg tega pa bo glavni procesor prav tako ločen od radijskega procesorja (tim. baseband). Seveda bo fizičnim stikalom (tim. kill switch) mogoče izključiti tudi radijski procesor, razmišljajo pa tudi o stikalu za izklop GPS-a. Telefon s 5-inčnim zaslonom bo deloval v 2G, 3G, 4G, GSM, UMTS in LTE mobilnih omrežjih, poganjal pa ga bo i.MX 6 ali i.MX 8 procesor. Naprava naj bi imela dve kameri, 3GB RAM-a, 32GB eMMC notranjega pomnilnika in režo za mikro SD kartico. V prodajo naj bi prišel v začetku leta 2019....

23 komentarjev

Nvidiina ploščica Jetson TX1 za pametnejše naprave

Nvidia - Nvdia je predstavila ploščico Jetson TX1 za razvijalce, ki nadomešča lani izdano TK1 in je namenjena uporabi v napravah, ki se morajo učiti. Gre za naprave, ki se zanašajo na dinamične vhodne parametre, kot na primer računalniški vid, prepoznavanje obrazov, avtonomni letalniki ipd. TX1 bo namenjena razvijalcem in bo glede na njihove potrebe na voljo v dveh paketih.

Osnovna ploščica v velikosti kreditne kartice ima Tegrin X1 SOC, le da ima izključno jedra A57 z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in nič A53. Grafični čip je Maxwellov z 256 jedri ter 4 GB pomnilnika LPDD4 (hitrost 25,6 Gb/s), vse skupaj pa porabi manj kot 10 W električne energije. Nvdiia je šla celo tako daleč, da primerja zmogljivosti z Intelovim Core i7 6700K, a hkrati dodajajo, da "le v...

10 komentarjev

RaspberryPi postaja nekoliko bolj odprt

Raspberry Pi Compute Module

vir: RaspBerryPi
RaspBerryPi - Odprtokodneže običajno moti vsak del njihovega projekta, ki ni popolnoma odprt. Enako je z Raspberry Pi, ki uporablja zaprt sistemski čip (podrobnosti centralnega in grafičnega procesorja ter pomnilniškega vodila niso znane), a so z veseljem medse sprejeli odprt grafični gonilnik. Zaradi zaprtega procesorja seveda obstoječa strojna oprema prav tako ni popolnoma odprta, kar želijo vsaj nekoliko zmanjšati ter Raspberry Pi obenem približati uporabi v industriji.

Predvsem zaradi industrijske uporabe je bil predstavljen nov modul, t.i. Raspberry Pi Compute Module, ki na tiskanini oblike pomnilniške palčke SODIMM DDR2 nosi prej omenjeni sistemski čip, 512 MB delovnega pomnilnika in 4 GB podatkovnega pomnilnika. Na uporabniku je nato, da zasnuje matično ploščo z vsemi povezavami, ki jih potrebuje. Na...

36 komentarjev

Konzola Pandora je tu

Slashdot - Po napovednih dveh mesecih čakanja od prednaročil, ki sta se sprevrgla v poldrugo leto, je vendarle izšla najzmogljivejša ročna konzola Pandora. Gre za križanca med konzolo in računalnikov, ki ga razvija konzorcij OpenPandora in ga poganja odprtokodni operacijski sistem Ångström Linux. Zmore emulirati druge sisteme, poganjati polno namizje, dostopati do spleta in seveda poganjati igre. Pandora ima procesor ARM Cortex™-A8 s 600 MHz, jedro 430 MHz TMS320C64x+™ DSP, 256 MB pomnilnika, 512 MB bliskovnega pomnilnika, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800x480, podporo za Wi-Fi, Bluetooth in USB 2.0, avtonomijo 10 ur in osnovno tipkovnico QWERTY s 43 tipkami.

29 komentarjev

Apple iPad - povzetek

iPad

Slo-Tech - Kar dobrih 5 let govoric, patentov in naročil delov je bilo potrebnih, da je Apple končno izdelal in predstavil mistični tablični računalnik, svetu zdaj poznan kot iPad. Večina naših bralcev verjetno ni zgrešila doooolge novice, kjer smo se na Slo-Techu prvič preizkusili v živem pokrivanju (khm, prevajanju) takšne prireditve, tukaj pa bodo zbrani le osnovni podatki o enem izmed prvih predstavnikov nove kategorije mobilnih naprav, ki se pozicionira nad pametne mobilnike, a (po uporabnosti) pod netbooke in ultra-prenosne računalnike.

iPad uporablja nekoliko predelan operacijski sistem iPhone OS, kar pomeni, da ima Apple na zalogi že prek 140.000 aplikacij, ki v najslabšem primeru za nativno delovanje potrebujejo le manjše popravke. Že takoj zdaj vse...

345 komentarjev

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev

VIA z novimi procesorji

VIA Nano

vir: VIA
VIA - VIA je predstavila novo, na Isaiah arhitekturi temelječo serijo varčnih procesorjev Nano. Novi procesorji naj bi bili od sedanjih procesorjev C7 ob enaki porabi kar štirikrat zmogljivejši, poleg tega pa so tudi kompatibilni s podnožjem slednjih, kar omogoča uporabo novih procesorjev Nano na že obstoječih platformah.

Najzmogljivejši predstavnik serije, VIA Nano L2100 bo ob frekvenci 1,8 GHz imel porabo 25 W, medtem ko bo najmanjšo porabo imel VIA Nano U2300 s frekvenco 1 GHz, katerega TDP znaša 5 W. Prve sisteme s procesrorji Nano gre pričakovati na policah trgovin v tretjem četrtletju...

46 komentarjev

VIA ARTiGO

VIA ARTiGO

VIA - VIA je predstavila zanimiv računalniški sistem ARTiGO, ki s svojimi merami 15 cm x 11 cm x 4 cm vsekakor sodi med najmanjše računalniške sisteme, njegova posebnost pa je, da si ga lahko kupec sestavi kar sam. Ob nakupu v kompletu poleg ohišja dobi Pico-ITX matično ploščo VIA EPIA PX10000 z gigaherčnim VIA C7 procesorjem, napajalnik VIA PWB-N550 ter potrebne kable in priključke. Kupec lahko v omenjen računalniški sistem vgradi poljuben 2,5 palčni disk ter največ 1 GB DDR2 533 SODIMM pomnilnik.

Cena VIA ARTiGO Builder Kit-a znaša 300 ameriških dolarjev, več o njem pa si lahko preberete na Viinem sporočilu za javnost, oziroma na technovoyance.com, kjer najdete tudi kratek video o izdelku.

35 komentarjev

Samsung bo ponudil pomnilnik DDR2 z večjo gostoto zapisa

TG Daily - Samsung je naznanil, da bo do konca letošnjega leta začel z masovno proizvodnjo DDR2 pomnilniških modulov, izdelanih v 60 nm proizvodnem procesu. 60 nm moduli bodo v primerjavi s starejšimi nudili večjo kapaciteto in hitrost ter manjšo porabo energije. Gostota zapisa na novih, 60 nm čipih bo namreč znašala 2 Gb (pri 80 nm čipih le 1 Gb), prav tako pa bi naj novi pomnilniki bili za 20 % hitrejši od 80 nanometrskih bratcev.

Čipi z 2 gigabitno gostoto zapisa bi se naj znašli na 8 GB FBDIMM in RDIMM (registered, dual inline) modulih ter 4 GB UDIMM (unbuffered, dual inline) in SODIMM modulih, pri čemer bodo slednji namenjeni prenosnikom. Po besedah predstavnikov Samsunga bi novi 8 GB modul s 36 2-gigabitnimi čipi porabil okoli 30% manj električne energije od starega, sestavljenega iz 72 1 gigabitnih čipov.

6 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Sempron 2100+ s porabo 9 W

Daily Tech - AMD je najavil prenovljeno različico cenovno ugodnega procesorja Sempron. Tokrat je glavna novost poraba, novinec namreč za delovanje potrebuje samo 9 W električne moči, kar pomeni, da je zelo primeren za majhne računalniške sisteme. Trenutno na tem področju dominira Via s svojimi Micro, Nano in Pico ITX ploščami ter pripadajočimi procesorji.

Gre za prvi tovrsten procesor iz AMD-jevih tovarn, ki ima 64-bitno podporo, a če gre verjeti odgovornim, se jih bo v bližnji prihodnosti kmalu pojavilo še več. Na voljo naj bi bile že nekatere osnovne plošče s podnožjem Socket S1, ki nizkonapetostnega Semprona 2100+ podpirajo.

Izvorna novica.

32 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

Hammerji ter USB 2.0

X-Bit Labs - Govorice o AMDjevih problemih z načrtovanjem čipovja za novo generacijo procesorjev, imenovano Hammer, ne jenjajo. Nasprotno, vedno bolj določne so. Trenutno se na internetu pojavljajo špekulacije, da ima AMDjevo čipovje AMD-8000 težave z AMD-8111 I/O Hubom. Bistvo naj bi se skrivalo v USB 2.0 krmilniku vgrajenem vanj, ki naj bi deloval nepravilno v nekaterih primerih. Vsa stvar je šla že tako daleč, da je AMD naročil zunanjim proizvajalcem, naj izdelajo dodatni USB 2.0 krmilnik. Kako se bo to odražalo na cenah, sami stabilnosti ter fleksibilnosti čipovja, pa bo povedal čas. Klik!

1 komentar

VIA pripravlja USB 2.0 krmilnik

X-Bit Labs - Iz Tajvana so pricurljale novice, da se VIA pripravlja na izdelavo posebnega VT1221 čipa, ki ni nič drugega, kot USB 2.0 krmilnik. Prvi primerki naj bi bili razposlani proizvajalcem matičnih plošč že zgodaj naslednje leto. Čip/krmilnik naj bi služil za premostitev časa do izida naslednje generacije VIAinih čipovij, ki bodo imela USB 2.0 že integriran. Vsekakor pohvalno!

0 komentarjev