»

Podpora h-264 se vrača v Chrome

Ars Technica - Google je nedavno iz svojega brskalnika Chrome odstranil podporo kodeku h.264 v sklopu standarda HTML5, saj so se odločili podpreti lasten odprt in brezplačen kodek WebM. Velika večina video vsebin, tako na Googlovem YouTubu kot na npr. enem izmed večjih strani z video posnetku, Vimeu, je v formatu h.264, zamenjava na drug kodek pa bi bila zahtevno opravilo. A Chrome navsezadnje ne bo izgubil podpore plačljivemu kodeku h-264, vsaj ne na operacijskih sistemih Windows 7. Microsoft namreč pripravlja vključek, ki bo vrnil podporo v Chrome 8 in novejših različicah, podobno kot so že storili s...

54 komentarjev

YouTube še naprej podpira Flash

TechCrunch - Bitka med Flashom in standardom HTML5 je svoj vrhunec nedvomno doživela s predstavitvijo Applovega iPada in kasnejšo komunikacijo med Applom in Adobeom. Zdaj je nekaj vode na mlin Adobea prilili še John Harding, eden izmed razvijalcev pri YouTubeu. Povedal je, da je ideja standardnega predvajalnika v obliki standarda HTML5 dobra, a je še daleč od realnosti oz. masovne uporabe. Težava se skriva predvsem v trenutnem stanju standarda HTML5 oz. njegovega dela, povezanega z videoposnetki.

Najpopularnejši kodek na večini spletnih strani je h.264, a njegova uporaba zahteva plačevanje licenčnine. Njegova odprtokodna in brezplačna konkurenca je nekoliko slabša ko pride do kakovosti slike, zato so roke pri izbiri standarda dvignili celo pri W3C....

72 komentarjev

Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primerjava kakovosti enakih posnetkov v različnih formatih

vir: Dark Reading
Daring Fireball - Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma...

77 komentarjev

YouTube praznuje

vir: Guardian
Guardian - Le kdo si je pred petimi leti drznil napovedati, da bo YouTube v nekaj letih največji in najpomembnejši portal, katerega glavni namen je servirati videoposnetke, zaenkrat zavite še v Flash. Od malega start-upa, ki je domeno www.youtube.com registriral 14. februarja 2005, so nedvomno prišli daleč, saj jih je po poti kupil Google, uspelo jim je podpisati pogodbe z velikimi založbami, kar dovoljuje predvajanje pesmi in videoposnetkov njihovih varovancev, nekateri izmed posnetkov pa so na voljo že tudi v ločljivosti FullHD oz. 1920 x 1080 pik. Z leti se je nalaganje domačih stvaritev razvilo v mnogo več, npr. v pesem proti letalski družbi United, ker naj bi lomili kitare (od takrat je avtor...

15 komentarjev

Vimeo podpira HTML5

Starejši HTML5 demo

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav nativna podpora video posnetkom v sklopu standarda HTML5 ni popolnoma določena, podpora oznakam vseeno ostaja. To so sprva izkoristili inženirji pri YouTubeu (že pred njimi pa podjetje NeoSmart, ki je izdelalo proxy), ki so pred tremi dnevi najavili posebno stran, namenjeno HMTL5, medtem ko so jim pri Vimeu sledili z enodnevno zamudo. Pri Vimeu obljubljajo, da naj bi v HTML5 načinu delovalo okrog 90% vseh videoposnetkov, naloženih v zadnjem letu.

Obe strani imata ključne lastnosti enake - videoposnetki so enkodirani s pomočjo kodeka h.264 in zahtevata uporabo Googlovega Chromea, Safari 4.0+ ali Internet Explorerja s Chrome vključkom. Zanimivo je, da ni podprt Firefox, saj se je Mozilla...

96 komentarjev

Napadi na Tor anonimizacijo preko HTML5

Slo-Tech - Marco Bonetti iz podjetja CutAway je imel danes na konferenci DeepSec na Dunaju predstavitev o napadih na anonimizacijo (Tor omrežje) preko HTML5.

Na predavanju je predstavil napade preko shranjevanja podatkov na strani odjemalcev s tim superpiškotki in odjemalskimi podatkovnimi bazami spletnih aplikacij (tim. Client Side Storage), offline spletnih aplikacij (Google Gears, itd.), brskalniško geolokacijo, multimedeijskimi elementi in upravljalci protokolov (ang. Custom Protocol Handlers).

Na koncu je naredil še nekaj deanonimizacijskih testov in ugotovil, da je za anonimno surfanje preko omrežja Tor najbolje uporabljati brskalnik Firefox z dodatkom TorButton.

2 komentarja

Youtube 'podpira' HTML5

bit-tech.net - Nativna podpora video in zvočnih posnetkov v standardu HTML5 brez dodatkov, kot je Adobe Flash, je že pred časom povzročila mnogo polemik. Težav s sprejemanjem enotnega kodeka za vsako izmed vsebin je bilo celo toliko, da so oznaki <video> in <audio> črtali iz zahtevane podpore, kar pomeni, da razvijalci podporo v brskalnike vključijo po želji. Za nativno podporo video in zvočnih posnetkov bi bila nedvomno največja zmaga, če bi standard podprla največja stran z videoposnetki na svetu, YouTube. S podporo bi verjetno zgledu sledile tudi druge videostrani, a so se pri YouTubeu zaenkrat odločili, da se bodo držali trenutno obstoječega Flash predvajalnika.

A v primeru da si lastite brskalnik, ki podpira <video> in <audio> oznaki ter si želite ogledati posnetke z YouTubea brez uporabe Adobe Flash, na pomoč priskoči podjetje NeoSmart Technologies. Izdelali so namreč vmesnik, v katerega enostavno vnesete URL posnetka z YouTube, vmesnik pa vam nato servira filmček v standardu HTML5. Fantje...

12 komentarjev

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Microsoft bolj aktiven pri ustvarjanju standarda HTML5

CNet - Kljub relativni neaktivnosti Microsofta pri reševanju težav oz. določanju rešitev v najnovejši različici standarda HTML5, so se odločili aktivno vključiti v proces določanja standarda. Ustanovili so delovno skupino, ki bo dodobra pregledala zasnovan osnutek standarda, izpostavila težave, zastavljala vprašanja, v prihodnje pa računajo tudi, da bodo pripomogli k projektu z odgovori. Slednjih je trenutno veliko manj kot vprašanj, ki si jih je moč skupaj s predlogi ogledati na W3C listi. S HTML5 bo splet postal mnogo bolj prijazen spletnim aplikacijam, ki so vedno bolj v porastu, v teoriji pa tudi avdio in video vsebinam.

Kljub neaktivnosti Microsoftovo delo ni izključeno iz projekta HTML5, saj je vanj vključena Microsoftova tehnologija ContentEditable, ki uporabnikom omogoča spreminjanje spletne strani v brskalniku. Obenem Internet Explorer 8 podpira že kar nekaj HTML5 funkcij, kot so Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging, in Ajax Navigation. Vseeno so pazljivi s trditvami...

0 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev