»

Trgovina z ljudmi tudi za delo v spletnih prevarah

Slo-Tech - Interpol ugotavlja, da postaja čedalje večji problem trgovina z ljudmi, ki so potem prisiljeni delati v spletnih prevarah. To vrsto trgovine z ljudmi so prvikrat zaznali pred dvema letoma v jugovzhodni Aziji, odtlej pa se je iz Kambodže, Laosa in Mjanmara razširila tudi na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko. Središče pa še vedno ostaja Azija.

Končala se je petmesečna preiskava, v kateri je sodelovalo skoraj trideset držav. V tem času, zlasti med 16. in 20. oktobrom, so izvedli več kot 270.000 hišnih preiskav in pregledov na 450 lokacijah, kjer je povečano tveganje za trgovino z ljudmi. Na koncu so aretirali 281 posameznikov, ki so osumljeni trgovine z ljudmi, ponarejanja listin, podkupovanja, spolnih zlorab in prevar s telekomunikacijskimi orodji. Rešili so 149 žrtev trgovine z ljudmi in odprli 360 posamezni preiskav.

Ugotovili so, da pojav trgovine z ljudmi za delo v centrih za spletne prevare (scam centres) raste. Širi se tudi po drugih regijah, ne le v jugovzhodni Aziji. Tako so...

5 komentarjev

Indijske spletne prevare Američane samo letos stare tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Prevare s klici iz lažnih klicnih centrov v Indiji so zlasti v angleško govorečih državah ene najpogostejših, o čemer je bilo prelitega že ogromno črnila in posnetih ogromno dokumentarcev. A kljub temu so izgube, ki jih žrtve utrpijo zaradi tovrstnih prevar, še vedno astronomske. Samo letos so Američani zaradi te prevare izgubili vsaj tri milijarde dolarjev, ocenjuje FBI.

Zlikovci običajno delujejo iz Indije in napadajo starejše uporabnike računalnikov. Po telefonu jih naplahtajo, da je njihov računalnik okužen ali kako drugačen potreben vzdrževanja, zato jih pregovorijo do dodelitev dostopa na daljavo. Nato jim bodisi naložijo škodljivo programsko opremo bodisi zgolj zaigrajo, da je nekaj narobe in da lahko proti plačilu to popravijo. Običajno se predstavljajo, kot da delajo za ugledna podjetja, denimo v Microsoftovi tehnični podpori uporabnikov. Potem čudežno odkrijejo "napako" in jo odpravijo. To seveda ni edini scenarij, saj še pogosteje predstavljajo "investicije", romantične prevare ali kaj podobnega.

Zneski niso nizki dosegajo več sto, v nekaterih primeri tudi tisoč dolarjev. FBI je ocenil, da so lani na tak način Američani izgubili vsaj tri milijarde dolarjev. Trend je zaskrbljujoč, saj se obseg prevare povečuje....

15 komentarjev

V Nigeriji prijeli glavnega internetnega prevaranta

Slo-Tech - Nigerijske spletne prevare so ene najstarejših internetnih prevar, o katerih čivkajo že ptički na vejah, a nepridipravi z nekaj modifikacijami svojih shem še vedno nabirajo milijone. Ena pozitivna novica vseeno prihaja iz Nigerije, kjer so prijeli kolovodjo več mednarodnih prevar, ki so navrgle več kot 50 milijonov evrov. Štiridesetletni Nigerijec, ki je poznan zgolj pod vzdevkom Mike, je bil aretiran v mestu Port Harcourt na jugu države. V akciji sta sodelovala Interpol in nigerijska Komisija za gospodarski in finančni kriminal (EFCC).

Mike je bil vodja obsežnih operacij, ki so potekale v Nigeriji, Maleziji in Južni Afriki, pomagače za pranje denarja pa je imel v Evropi, ZDA in na Kitajskem. V njegovih...

8 komentarjev

Lani spletnega kriminala manj

TG Daily - FBI je objavil poročilo o internetnem kriminalu za leto 2010, ki je sestavljeno na podlagi prijav FBI in IC3, ki je lani praznoval 10. obletnico delovanja. V letu 2010 sta organizaciji prejeli 300.000 pritožb, kar je za 10 odstotkov manj kot leto pred tem.

Najpogostejše spletne prevare v lanskem letu v ZDA so bile nedostava naročenega in plačanega blaga, neupravičeno izdajanje za FBI in kraja identitete. Ostale domislice prevarantov so obsegale še izsiljevanje plačila neobstoječih dolgov, nepremičninske prevare prek spleta, prevare 419, napadi DOS na banke in celo lažni pozivi za donacije za žrtve naravnih katastrof.

Večina žrtev so moški, stari med 40 in 59 let. Storilci so prav tako najpogosteje moški, ki v ZDA prebivajo v Kaliforniji, New Yorku, Texasu,...

0 komentarjev

Na udaru spletnih prevarantov to pot pravniki

SFGate - Spletne prevare so lukrativno delo in vse, kar je potrebno za uspeh, je igranje na človeški pohlep in občasna sprememba zgodbe. Princip prevar pa vedno ostaja enak - nakazovanje denarja tujcem v zameno za obljubljen lahek dobiček. Hongkonški prevarantje so se odločili zaigrati na veliko in za tarčo so izbrali kar pravno pisarno.

Na pravno pisarno v Long Beachu so se obrnili s pretvezo, da skušajo izterjati dolgove od ameriških potrošnikov. Po mesecu dni telefonskih pogovorov in elektronske korespondence je odvetnik prejel ček domnevnega dolžnika za 200 tisoč dolarjev. Dogovorjeno je bilo, da bo njegov delež znašal pet odstotkov, zato je ček poslal na banko v inkaso in nemudoma nakazal 190 tisoč dolarjev naprej v Hong Kong. Poldrugo uro kasneje ga je banka obvestila, da ček nima kritja, in samo počasnost ameriških bank mu je rešila kožo, saj se je nakazilo še dalo ustaviti.

Odvetniki in izvedenci za varnost pravijo, da je takšnih napadov vedno več. Niso pa zlikovci vedno na lovu...

0 komentarjev

Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Slo-Tech - Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer...

13 komentarjev

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

Recesija udarila tudi nigerijske prevarante

Washington Post - Manjša dostopnost denarja, vsesplošno varčevanje in krčenje stroškov so udarili tudi nigerijske prevarante, ki se morajo za enak izplen bolj potruditi, piše The Washington Post. Štiriindvajsetletni Banjo iz Nigerije priznava, da so najlažji plen Američani, a kaj ko ti zaradi finančne krize nimajo denarja, ki ga od njih poskušajo izvabiti Nigerijci. Felix, še eden izmed nadebudnih nigerijskih "poslovnežev", izračuna, da je v najboljših mesecih zaslužil 30.000 dolarjev, sedanji izkupički pa so za 40 odstotkov nižji. Kljub temu Američani še vedno izgubijo na stotine milijonov dolarjev letno zaradi teh prevar. Nigerijske oblasti zagotavljajo, da so do teh nepridipravov stroge, a kaj ko je ta prevara tako zakoreninjena v nigerijsko kulturo, da jo opevajo celo v popularnih skladbah. Vsekakor zelo zanimivo branje!

9 komentarjev

Trije prevarantje obsojeni na zaporne kazni

Ars Technica - Boj proti slavni nigerijski prevari 419 še vedno traja. Prejšnji mesec smo poročali o Nigerijcu, ki ga je domače sodišče obsodilo, ker je opeharil neko Avstralko za 47.000 dolarjev. Te dni so v ZDA na zaporne kazni obsodili dva nigerijska državljana in enega Francoza, ki so jih aretirali v začetku leta 2006 v Amsterdamu in kasneje izročili ZDA. Obtoženci so se izrekli krive v vseh točkah obtožnice, ki jih je bremenila zarotništva, bančnih prevar in poštne prevare.

Skupno so svoje žrtve uspeli okrasti za 1,2 milijona dolarjev, saj so se v skladu z nigerijsko prakso zelo potrudili. Žrtvam so poslali lažne dokumente, slike, celo poklicali so jih pod pretvezo, da imajo raka na grlu in da potrebujejo pomoč pri razdeljevanju 55 milijonov v dobrodelnem skladu. Vsakokrat so seveda prej ali slej zahtevali kakšno nakazilo za razne pristojbine, da bi lahko nato izplačali obljubljene milijone, ki jih nikoli ni bilo. En Nigerijec bo moral v zaporu presedeti 87 mesecev, drugi in Francoz pa 57...

1 komentar

Porast internetnega kriminala

The Register -

Sodeč po podatkih IFCC (Internet Fraud Complaint Center), je bilo letos čutiti močan porast kriminala prek interneta. Tako poročajo, da so letos dobili več kot 120.000 pritožb in poročil o prevarah, medtem ko so jih lani zgolj 75.000, kar predstavlja skoraj dvotretjinsko rast.

IFCC je pričel delovati maja 2000, ko sta ga ustanovila FBI in NW3C (National White Collar Crime Center) in odtlej kot neprofitna organizacija omogoča internetnim uporabnikom po svetu, da prijavljajo ves t.i. cyber kriminal. Še to, če jih boste iskali na internetu, vedite, da se je IFCC pred tednom dni preimenoval v IC3 (Internet Crime Complaint Center), češ da njihovo ime sedaj bolje odseva njihovo primarno nalogo. Več o tem.

0 komentarjev