»

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Američani v praksi spoznavajo pomen nevtralnosti spleta

vir: Wikipedia
Bloomberg - Potem ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) lani de facto ukinila nevtralnost interneta v ZDA, v medije počasi kapljajo posledice te odločitve. Prve žrtve so bili tako kalifornijski gasilci. Zdaj pa so raziskovalci Northeastern University ter University of Massachusetts s pomočjo Davida Choffnesa, avtorja aplikacije Wehe za merjenje spletnega prometa, dokazali, da so pravzaprav resnične žrtve ukrepa - pretočne video storitve.

Wehe, ki si ga je namestilo že prek 100.000 uporabnikov je namreč s primerjanjem pretoka pokazal, da so veliki ameriški ponudniki nekatrim aplikacijam oz. storitvam pipico priprli bolj kot drugim. Kar je v državah z uzakonjeno nevtralnostjo interenta prepovedano. T. i. diferenciacija se najpogosteje zgodila YouTubu, za njim pa še storitvam kot so Netflix, Amazon Prime...

98 komentarjev

Netflix plačal tudi Verizonu

Po podpisu pogodbe s Comcastom se je hitrost za njegove naročnike bistveno povišala.

Ars Technica - Netflix je tudi z Verizonom podpisal podoben dogovor kakor s Comcastom, da bo svojim uporabnikom, ki jim internetno povezavo nudi Verizom, lahko zagotovil ustrezno hiter dostop do svojih storitev.

Gre za tako imenovan plačan peering (izmenjava prometa), ki sicer Netflixu ne obljublja prednostne obravnave prometa do končnih uporabnikov, ampak mu pomaga predvsem pri izmenjavi prometa. Čeprav so bili po podpisu podobne pogodbe Comcastom pred dvema mesecema sila glasni, da je nesprejemljivo,...

26 komentarjev

Sony (skoraj) prepovedal udeležbo v skupinskih tožbah

Pirate PS3

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skupinske tožbe niso nič kaj dobrega za podjetje in tega se je zavedajo tudi Sony. Zadnje čase so si nakopali kar nekaj težav z razjarjenimi uporabniki, ki so jih tožili, zato so sprejeli odločitev, da bodo tovrstno početje kar prepovedali.

Z najnovejšim popravkom za Playstation 3 je prišla tudi nova licenčna pogodba (License Agreement) in s slednjo se uporabnik zaveže, da ne bo udeležen pri skupinskih tožbah. V primeru tožarjenja tako uporabniku ostane le individualna tožba, ki pa je precej bolj neprijetna in dražja zadeva za posameznika.

Vse pa le ni tako črno, kot se zdi! Ce vam ta del licenčne pogodbe ni všeč lahko na Sony naslovite priporočeno pošto s svojimi podatki, številko PSN računa in z jasno izraženo željo, da boste...

30 komentarjev

Google prvo podjetje z več kot milijardo obiskovalcev na mesec

Slashdot - Zadnje statistike podjetja ComCast za mesec maj kažejo, da je Googlu uspelo zbrati več kot 1 milijardo unikatnih obiskovalcev na mesec. S tem naj bi postali prvo podjetje s to lovoriko, najbližji zasledovalec pa je Microsoft z vsemi svojimi spletnimi mesti (~900 mio. na mesec), Facebook in Yahoo pa se oba gibljeta blizu 700 mio. unikatnih uporabnikov na mesec.

Google je povedal, da je največ obiskov iz Indije in Južnoafriške republike, najmanj pa jih (pričakovano) beležijo iz Severne Koreje in Kitajske.



Nasprotno pa naj bi Facebookovi uporabniki na strani preživeli malo več časa - skupaj tako kar 250 milijard minut na mesec (to je skoraj 6 ur na uporabnika na mesec, oz. 12 minut na dan). Microsoft je drugi z 204 milijardami, Google pa šele tretji z okroglimi 200 mrd.

...

6 komentarjev

Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Ars Technica - Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta...

43 komentarjev

Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

PC Pro - Na Madžarskem je zakonodajalec ponudnike dostopa do interneta prisilil poleg oglaševane cene pripisati še minimalno garantirano hitrost, s čimer želijo uvesti nekaj reda na področje, saj uporabniki mnogokrat ne dobijo tega, kar plačajo. V Veliki Britaniji pa so se nekateri ponudniki dostopa do interneta podobnih težav lotili z drugega konca - Demon je začel ponujati igralniški paket, ki prioritizira uporabnikov promet za skromno doplačilo.

Na prvi pogled se zdi, da gre za problem nevtralnosti interneta, o čemer se v zadnjem času krešejo mnenja na obeh straneh Atlantika, a situacija ni povsem enaka. Pri nevtralnosti interneta gre za zagotavljanje enakopravnosti podatkovnih paketkov ne glede na izvor, Demon pa nudi prioritizacijo glede na cilj. Ali kot pravijo sami, za dodatne tri funte mesečno uporabnikom, ki intenzivno igrajo igre prek spleta, preklopijo na režim povezav do interneta za podjetja, ki je načeloma zanesljivejši.

Poleg višje prioritete, ki pa po besedah predstavnikov...

22 komentarjev

Google in Verizon objavila predlog ureditve nevtralnosti interneta

Google - Prejšnji teden smo poročali, da se Google in Verizon pogovarjata o prihodnosti nevtralnosti interneta. Dasi sta obe podjetji ognjevito zanikali, da bi šlo za dogovarjanje o Verizonovem prioritiziranju določenega prometa v zameno za plačilo, podjetji nista skrivali, da tečejo pogovori o širši ureditvi nevtralizacije interneta. Včeraj pozno popoldne sta podjetji objavili izjavo o principih nevtralnosti interneta in predloge v obliki predlaganega zakonskega okvira, ki so ga predložili zakonodajalcem in odraža skupno politiko podjetij.

Upoštevali so dvoje načel:
  • uporabniki morajo imeti pravico izbire, katere vsebino, aplikacije in naprave bodo uporabljali, ker je internet...

6 komentarjev

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje,...

1 komentar

Hud udarec za nevtralnost interneta

vir: MSNBC
MSNBC - Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

...

53 komentarjev

Sony tožen zaradi PS3

Ars Technica - Sonyju se obeta skupinska tožba, v kateri mu uporabniki konzole Play Station 3 očitajo, da je zadnja revizija strojne programske kode (firmware), katere namestitev je bila obvezna, napravila iz PS3 kup neuporabnega železja. Sony za popravilo konzol, ki so utrpele poškodbe zaradi nadgradnje, zahteva 150 dolarjev. Na številne pritožbe so se odzvali z dodatno, neobvezno nadgradnjo, ki naj bi izboljšala stabilnost sistema, a je bila blažev žegen. Sedaj v skupinski tožbi oškodovani lastniki zahtevajo (PDF tožbe), da jim Sony izplača v postopku dokazane odškodnine.

12 komentarjev

Microsoft noče skupinske tožbe v primeru WGA

ComputerWorld - Pred mesecem dni se je na sodišču začela skupinska tožba proti Microsoftu, v kateri mu očitajo zavajanje uporabnikov in nezakonito zbiranje osebnih podatkov s storitvijo WGA, ki jo premierno predstavil Windows XP junija 2006 in je bila namenjena ugotavljanju legalnosti namestitve.

Microsoft je 22. septembra na sodišče naslovil zahtevo, da se tožba ne spremeni v skupinsko tožbo. Kot pravijo, gre za pravljico, kako naj bi Microsoft vsilil WGA na več kot 350 milijonov računalnikov, ki z resničnostjo nima veliko skupnega. Slikovito so se izrazili, da tožniki živijo v vzporednem vesolju, saj da Microsoft ni nikoli preprečeval namestitve kritičnih popravkov niti uporabnikom nelegalnih kopij.

Po njihovem mnenju je skupinska tožba nesmiselna, ker bi morali za to pregledati na desetine milijone računalnikov, kar bi stalo več od zahtevanih pet dolarjev po računalniku. Jasno pa je, da se Microsoft na vse kriplje želi ogniti skupinske tožbi, ker bi v primeru poraza odškodnine porasle v...

4 komentarji

Microsoft dosegel poravnavo z Mississippijem

Extremetech - Microsoft se s protimonopolnimi tožbami bori na več frontah, ne le v EU. Te dni so dosegli poravnavo z ameriško zvezno državo Mississippi, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Microsoft se je v tej državi zagovarjal v skupinski tožbi uporabnikov, ki so jo vložili uporabniki na podlagi odločitve sodišča leta 2000, da so z integracijo IE v Windows zlorabili prevladujoči položaj na trgu. V poravnavi je določeno, da bo 40 milijonov dolarjev prejela zvezna država v naslednjih 40 dneh, medtem ko bodo preostanek razdelili med uporabnike, podjetja, šole in vladne ustanove v obliki bonov. Do bona v vrednosti 5 ali 12 dolarjev bodo upravičeni vsi, ki so med 1. januarjem 1996 in 11. junijem 2009 kupili kakšen Microsoftov izdelek. Če ne bodo izkoristili vseh bonov, bo preostanek dobila država.

33 komentarjev

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev