»

Planet Labs kupil slovenski Sinergise

Slo-Tech - Ameriška družba Planet Labs je napovedala prevzem slovenskega podjetja Sinergise, ki razvija geografske informacijske sisteme. Planet Labs poznamo zlasti kot ponudnika dnevnih satelitskih posnetkov in geografskih rešitev, za kar Singergise razvija informacijske sisteme. Cene prevzema podjetji nista razkrili, znano pa je, da bo kupčija zaključena v drugem četrtletju fiskalnega leta (začelo se je februarja).

Izvršni direktor in ustanovitelj Planet Labs Will Marshall je ob tem dejal, da je tehnologija podjetja Sinergise izvrstna. S prevzemom želijo okrepiti svoje izdelke na področjih, kjer se uporabljajo podatke iz opazovanja Zemlje (Earth Observation), kamor sodijo kmetijstvo, javna uprava in zavarovalnice. Sinergise je s Planet Labs že vrsto let sodeloval, sedaj pa bodo skupaj gradili zmogljivo platformo za delo s podatki EO, je dejal ustanovitelj Grega Milčinski. V preteklosti je Sinergise izvajal projekte tudi za turško kmetijsko ministrstvo, Evropsko vesoljsko agencijo in...

18 komentarjev

OGC delavnica v Ljubljani

Slo-Tech - Geološki zavod Slovenije organizira v ponedeljek, 10.05.2010, mednarodno delavnico OGC (Open Geospatial Consortium, Inc.) na temo odprtokodnih standardov in medopravilnosti na področju prostorskih podatkov ter direktive INSPIRE. Vabljeni predavatelji so g. Mark Reichardt, predsednik in izvršni direktor OGC, Anitha Trakas (OGC Europe), Guenther Pichler (ESRI Inc.), Francois Robida (BRGM), Robert Tomas (EC-JRC), Tomaž Petek (GURS), Grega Milčinski (Sinergise) in Aleš Veršič (ARSO). Namen delavnice je širjenje znanja o informacijskih rešitvah temelječih na odprti kodi, predstavitev OGC ter direktive INSPIRE. Delavnica bo potekala v predavalnici Geološkega zavoda Slovenije, Dimičeva ulica 14 (nasproti Gospodarske zbornice za Bežigradom), Ljubljana, VI nadstropje.

Ponedeljkova delavnica je za javnost odprt dogodek v sklopu 25. mednarodnega srečanja Geoscience Information Consortium (GIC), ki bo na Geološkem zavodu Slovenije od 10. do 14. maja 2010. GIC je mreža geoloških zavodov...

17 komentarjev

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

D-A-S-H #5: Tactical Media Update - Javna predstavitev

Slo-Tech - Javna predstavitev projektov udeležencev 5. delavnice D-A-S-H (Networking Against Exlusion) pod naslovom Tactical Media Update danes (cetrtek 24. marca) ob 20. uri v Kiberpipi.

Podrobnosti programa se bodo do večera se dopolnjevale na straneh Ljudmila Wikija, doslej dogovorjeno pa v nadaljevanju.

Vabljeni!

Članici umetniške mreže Equator, vizualna umetnica Cecilie Parsberg in pisateljica Ana Valdes, bosta preko predstavitve njunih projektov o Palestini ( stran na this.is, stran na this.is) odprli razpravo o odnosu med umetnostjo in aktivizmom;

Gerbrand Oudenaarden bo predstavil re:create, mednarodni poletni umetniški laboratorij s 6-tedenskim programov medijskih in gledaliških delavnic, ki bo letos poleti potekal v Amsterdamu.

Yves Degoyon in Pablo de Soto iz kolektiva Hackitectura pa bosta predstavila Fadaiat (freedom of knowledge / freedom of movement) in al-jwarizmi v zvočno-slikovnem live setu, ki bo približal “medijski laboratorij brez meja” v Gibraltarski ožini. Klik!...

1 komentar