»

Projekt črna pritlikavka ali 12 TB v škatli za čevlje

Slo-Tech - Will Urbina je na svoji spletni strani objavil članek s slikami, ki opisuje njegov najnovejši projekt. Imenuje se Black Dwarf ali črna pritlikavka. Ime ni naključno, saj je na čim manjši prostor skušal stlačiti čim več podatkov. V škatlo, nič kaj več od škatel za čevlje, je spravil osem dvoterabajtnih trdih diskov, ki so povezani v RAID5, Intel Atom, 2 GB pomnilnika in ostale pritikline, ki sodijo k računalniku. Tako pripravljen podatkovni strežnik zasede zelo malo prostora, porabi do 90 W energije in nudi dobrih 12 TB prostora s hitrostjo pisanja 88 MB/s in branja 266 MB/s.

55 komentarjev

Slike Nokie RX-51

Nokia RX-51 prototip

vir: engadget
engadget - O Nokiinem projektu s kodnim imenom Rover smo na Slo-Techu že pisali, saj se pod kodnim imenom skriva naslednik dlančnikov N800 in N810, ki naj bi bil poimenovan kar Nokia N900. Pred kratkim je skozi FCC validacijo za T-Mobile USA prijadral zanimiv Nokiin aparat, RX-51. Zanimiva je prav oznaka ter oblika. Običajni Nokiini modeli imajo oznako, ki se začne z RM, obenem pa je obris aparata (in postavitev FCC nalepke na njem) močno podoben obliki Nokiinih dlančnikov. Dodatno gorivo na ogenj so prilile v divjini posnete slike RX-51 prototipa (slednje dokazuje tudi nalepka na škatli), ki ima velik na dotik občutljiv zaslon, pod njim trivrstično QWERTY tipkovnico, pod baterijo pa prostor za SIM...

0 komentarjev

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev

Breadbox computer

Silent PC Review - Spet je nedelja, in kot ponavadi, so vse strani "mrtve". Kot ponavadi, je nedelja zvečer dober čas, da dobite na ogled kakšno zanimivo modifikacijo.

Tale današnja se sicer ponaša že z zavidljivo starostjo par dni, samo je vseeno vredna ogleda. Avtor je v Ikei našel primerno škatlo lepe zunanjosti, in lahko si mislite, kaj je sledilo. Translacija računalnika v škatlo.

Včeraj smo poročali o kači v računalniku. Danes o računalniku v škatli za kruh. Bo naslednja kača v škatli za kruh?

2 komentarja

Zalmanov hladilnik za čipovja

The Hardwire - Že pred časom smo na Slo-Techu poročali o človeku, ki ga je zanimalo, kaj bi dosegel, če bi namesto starega aktivnega hladilnika na čipovje namestil veliko pasivno izmenjevalno površino. Izmeril je temperature ter bil izjemno prijetno presenečen, saj se je, gledano s stališča temperature, pasivni hladilnik obnesel bolje. Kaj še hočemo lepšega? I, komercialno izvedenko, namreč! Zalman ni sedel na lovorikah ter (že pred časom) izdal "Northbridge Heatsink", zlato obarvano veliko izmenjevalno površino, z vsemi zatiči in ostalimi pritiklinami, ki nam olajšajo pritrditev zadeve na osnovno ploščo. Rezultati so bili zgledni, celoten test si pa preberite tukajle.

5 komentarjev