»

Rekordni enosed Solar Impulse prizemljen do prihodnjega leta

Slo-Tech - Letalo na sončno energijo Solar Impulse 2, s katerim je Andre Borschberg postavil svetovni svetovni rekord v dolžini leta letala na sončni pogon z enim potnikom, je predčasno končalo projekt obkroženja Zemlje. Borschberg je skupaj z Bertrandom Piccardom v projektu Solar Impulse skušal v več etapah obkrožiti Zemljo z letalom sončni pogon. Projekt se je začel marca v Abu Dabiju, zadnja etapa pa je bil let iz japonske Nagoje do Honoluluja na Havajih.

Pot bi se morala nadaljevati s postanki v Phoenixu, New Yorku, Španiji in Abu Dabiju. V trinajstih etapah bi tako preleteli 35.000 kilometrov. Letalo je zelo odvisno od vremena, saj zaradi širokega razpona kril (72 metrov) ne more leteti skozi nevihte. Prav tako je omejen doseg v temi, saj brez sončne...

11 komentarjev

IBM ne bo več proizvajal čipov

IBM - IBM je sporočil, da bodo svoj oddelek za proizvodnjo polprevodniških čipov odstopili Globalfoundries, kar so napovedovali že februarja. IBM bo v naslednjih treh letih nekdanji AMD-jevi livarni Globalfoundries plačal poldrugo milijardo dolarjev. IBM se bo tako lahko v celoti posvetil storitvam v oblaku, storitvam za poslovne uporabnike in analitiki.

S tem se bo IBM rešil dela, ki mu je povzročal izgubo. Lani so izgubili 700 milijonov dolarjev, v prvi polovici letošnjega leta pa dodatnih 400 milijonov dolarjev. V pogodbi z Globalfoundries so zapisali še, da bo ta naslednjih 10 let ekskluzivni dobavitelj nekaterih procesorjev Power za IBM in da bo dobil dostop do IBM-ove...

32 komentarjev

GlobalFoundries investira 10 milijard in prehaja na 14 nm in 20 nm

Fab 8 v zvezni državi New York

Reuters - Globalfoundries, ki je nastal iz AMD-jevega proizvodnega dela, bo širil svoje obrate v ZDA in po svetu, je povedal njegov izvršni direktor. V prihodnjih dveh letih bodo v tovarno v New Yorku vložili 10 milijard dolarjev, poleg tega pa bodo investirali tudi v Nemčiji in Singapurju.

V New Yorku ima GlobalFoundries tako imenovano tovarno 8, ki so jo dogradili leta 2012. Pri proizvodnji že uporabljajo večje, 300 nm-silicijeve rezine, in sicer uporabljajo 28 nm-proizvodni postopek. Kapaciteta tovarne znaša 60.000 rezin mesečno. Trenutna litografija postaja prevelika, zato bo GlobalFoundries z investicijo tovarno moderniziral tako, da bodo proizvajali v 14- in 20 nm-procesu.

Lastnik GlobalFoundries je sicer ATIC, ki ga...

24 komentarjev

ATIC in Globalfoundries še nikoli dobičkonosna

vir: Reuters
Reuters - Edini Intelov konkurent AMD se je leta 2009 razdelil na dva dela. Sami so obdržali dizajniranje procesorjev in vezij, medtem ko so proizvodnjo oddelili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, v katerem je imel AMD 44-odstotni delež, ATIC iz Združenih arabskih emiratov pa preostanek. Slednji je nadaljeval vlaganja v Globalfoundries in mu pripojil tudi tretjo največjo livarno Chartered Semiconductors, ki jo je ATIC kupil leta 2009, tako da se je AMD-jev delež v podjetju razredčil na 14 odstotkov. Letos marca se je AMD dokončno umaknil iz Globalfoundries.

Kot je razvidno iz podatkov sklada Mubadala, ki je v celoti v lasti vlade Abu Dabija iz Združenih arabskih emiratov, to ni bila slaba odločitev. Mubadala je lastnik...

21 komentarjev

ATIC bo investiral sedem milijard v tovarno polprevodnikov v Abu Dabiju

Tovarna v Dresdnu

X-Bit Labs - Lastnik podjetja Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, ATIC iz Abu Dabija, ZAE, namerava za šest do sedem milijard dolarjev zgraditi nov proizvodni obrat v Abu Dabiju. S tem želi ATIC iz Globalfoundries napraviti največjega pogodbenega proizvajalca polprevodnikov z najnovejšimi tehnologijami. Tri milijarde so že obljubili tovarnam v nemškem Dresdnu in ameriškem New Yorku, z novo injekcijo pa bodo v Abu Dabiju do leta 2015 postavili dresdenski primerljivo tovarno, ki bo uporabljala 300-milimetrske rezine. Tako bodo lažje konkurirali Taiwan Semiconductor Manufacturing Company in United Microelectronics, ki sta še pomembna igralca. Spomnimo, da je ATIC lani za 1,8 milijarde...

9 komentarjev

ATIC vlaga 3,5 milijarde v GlobalFoundries

Razširitev dresdenske tovarne

TechEye - Solastnik nekdanjega AMD-jevega strojnega oddelka, sedaj samostojnega podjetja GlobalFoundries, abudabijevski ATIC je napovedal investicijo 3,5 milijarde dolarjev v GlobalFoundries. S temi sredstvi bodo povečali proizvodno kapaciteto v tovarni 1 v Dresdnu na 80.000 rezin mesečno v 45-, 40- in 28 nm-tehnologiji, saj bodo dogradili nove prostore v velikosti 10 tisoč kvadratnih metrov. Prav tako bodo povečali čisto sobo v tovarni 8 v New Yorku na 28 tisoč kvadratnih metrov, kar naj bi se zgodilo do leta 2013.

Poleg tega ima ATIC smele načrte za gradnjo povsem novega obrata v Abu Dabiju blizu letališča. Kot pravijo, se ta emirat za zdaj še lahko zanaša na naftne in plinske rezerve, a ko jih bo zmanjkalo, morajo imeti tudi visokotehnološko industrijo. Zato nameravajo v...

10 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

Globalfoundries s prvo stranko

CNet - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na dizajnerski in proizvodni del, je dobilo prvega kupca, ki ni mama AMD. Po poročanju tujih strani so sklenili dogovor s francosko-italijanskim koncernom STMicroelectronics, za katerega bodo proizvajali čipe z nizko porabo v 40 nm-tehnologiji (Globalfoundries sicer zmore tudi 34 nm-tehnologijo). Za kaj točno bodo čipi namenjeni, podjetji nista želeli razkriti. Znano je, da STMicroelectronics, ki je peti največji proizvajalec polprevodnikov na svetu, trži pomnilnik, mikrokrmilnike in MEMS. Tako denimo dobavljajo akcelerometer za iPhone 3GS. Proizvodnja bo stekla prihodnje leto.

2 komentarja

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji