»

Samsung začel proizvodnjo pomnilniških čipov nove generacije HBM2

Samsung - JEDEC je minuli teden izdal novo verzijo pomnilniškega standarda, ki HBM (High Bandwith Memory DRAM), ki ga doma uporabljamo zlasti na grafičnih karticah, sicer pa tudi v strežnikih ipd. Standard JESD235 tako v bistvu opisuje HBM2, ki odpravlja nekatere pomanjkljivosti HBM. Samsung je ta teden kot prvi zagnal množično proizvodnjo čipov HBM2.

Novi čipi 4 GB HBM2 DRAM so zgrajeni v 20-nm tehnologiji in uporabljajo, podobno kot predhodniki, TSV. Sestavljajo jih štiri osemgigabitna jedra, ki so povezana vertikalno skozi silicij prek TSV. Pričakujemo tudi 8-GB različico. Prva generacija HBM je omejena na prepustnost 128 GB/s štirih dvogigabitnih čipov na 1024-bitnem vodilu. Samsungov HBM2 ima prinaša hitrost 256 GB/s na...

24 komentarjev

Samsung začel proizvajati 20 nm-čipe DDR3

Slo-Tech - Spominski čipi NAND (flash) se že nekaj časa izdelujejo v 19 nm-tehnologiji izdelave, medtem pa je zmanjševanje litografije pri elektronskih pomnilniških čipih DDR težje. V Samsungu so zato toliko ponosneje najavili, da so uspeli zagnati množično proizvodnjo štirigigabitnih čipov DDR3 v 20 nm-tehnologiji.

Doslej so jih proizvajali v 25 nm-tehnologiji. Manjši čipi naj bi poskrbeli za 30 odstotkov višjo kapaciteto proizvodnje (število čipov na rezino) in 25 odstotkov nižjo porabo energije. Kljub temu da je zmanjševanje velikost čipov DRAM težje, saj celica vsebuje tako tranzistor kot kondenzator, medtem ko imajo celice v NAND-u le kondenzator, Samsung načrtuje nadaljnje zmanjševanje litografije.

Trenutno uporabljajo laser argonovega...

13 komentarjev

Predstavljen večnivojski pomnilnik

Extremetech - Podjetje Invensas, podružnica Tessere, je razvilo nov način zlaganja pomnilniških čipov na tablice pomnilnika, s čimer obljubljajo visoko povečanje gostote pomnilnika (večja kapaciteta na ploščico), nižjo obratovalno napetost in porabo energije, manj segrevanja in v končni fazi hitrejši pomnilnik.

Za razliko od konvencionalnih pomnilniških ploščic, kjer so čipi postavljeni eden ob drugem, je Invensas razvil sistem zlaganja enega nad drugega. Čeprav bi na prvi pogled pomislili, da bo hlajenje tovrstnih čipov težavnejše, to ne bo nujno problem. Povezave med njimi so namreč mnogo krajše kot sicer, kar omogoča delovanje z nižjo napetostjo in posledično nižjo porabo energije....

41 komentarjev

Samsung predstavil tridimenzionalno pakirane pomnilniške čipe

ComputerWorld - Samsung je predstavil novo serijo osemgigabajtnih pomnilniških ploščic (DIMM) Green DDR3 DRAM, koder so čipi naloženi eden nad drugim. V običajnih vezjih so čipi razporejeni le v dveh dimenzijah. Novi moduli imajo tako 50 odstotkov večjo gostoto čipov na prostorsko enoto od starih.

Proces proizvodnje se generično imenuje TSV in omogoča gradnjo...

1 komentar

Samsung predstavil novo linijo LCD-monitorjev

HotHardware - Samsung je predstavil novi liniji LCD-monitorjev, ki imata vgrajen tudi HDTV-sprejemnik televizijskega signala (tuner), tako da lahko na njih gledamo slike iz grafične kartice ali televizije. Na voljo so z dolžinami diagonale od 21,5 do 24 palcev in zmorejo ločljivost Full HD oziroma 1920 x 1080. Odzivni čas je 5 ms. Razlikujejo se v kontrastu, ki je v seriji 90 5.000.000:1 in pri seriji 30 70.000:1, ter vgrajenih zvočnikih, ki so v močnejši seriji petvatni, v šibkejši pa trovatni. Obe imata podporo za HDMI, daljinski upravljalnik in sliko v sliki (PiP). Cena zaslonov serije 30 se giblje med 270 in 330 dolarji...

73 komentarjev

Samsung predstavil svoj Androidni telefon

TG Daily - Samsung se je končno opogumil in predstavil telefon I7500, s čimer je postal prvi veliki proizvajalec mobilnih telefonov, ki si je drznil uporabiti Googlov Android kot operacijski sistem. Novinec ima zaslon z diagonalo 3,2-palcev (320x480), ki je občutljiv na dotik, kamero s petimi megapiksli, 8 GB pomnilnika, podporo za 3G (HSDPA) in Wi-Fi. Meri 115 x 56 x 11.9 mm in sprejme kartice Micro SD do velikosti 32 GB, če bo vgrajenih 8 GB premalo. Končno bomo za spremembo na boljšem prebivalci Stare celine, saj bomo telefon dobili že junija (vsaj Nemci ga bodo),...

9 komentarjev

Samsung predstavil CX930B - skoraj barvni monitor

Akihabaranews - Povprečna zmožnost reprodukcije naravnih barv na LCD zaslonih naj bi bila nekje pri 72%, boljši dosegajo celo do 87%. Samsung je predstavil SyncMaster CX930B, za katerega pravijo, da naj bi zmogel verno prikazati kar neverjetnih 97% barv, vključno s problematičnimi smaragdno zeleno in temno rdečimi odtenki.

Zato ne čudi dejstvo, da ima vgrajeno funkcijo Print View, ki na podlagi...

27 komentarjev

Samsung predstavil 32 GB flash pomnilnik

Slo-Tech - Samsung je predstavil flash pomnilnik, ki bi lahko povsem nadomestil navadne trde diske v prenosnih računalnikih. Gre za 32 GB t.i. solid state disk (SSD) standardne velikosti 1.8 palca. Po informacijah sodeč naj bi bil dvakrat hitrejši od navadnega trdega diska v branju podatkov (32 MB/s in 57 MB/s, navadni diski te velikosti okoli 24 MB/s; vir: Tom's Hardware). Druga prednost novega izdelka je njegova varčnost, saj naj bi porabil približno 95 odstotkov manj, kot navaden trdi disk (med 0,1 in 0,5 W, navadni disk 1 - 2 W). Po ugibanjih sodeč, naj bi bil SSD kupcem na voljo v ''ne tako daljni prihodnosti'', po ceni med 750 in 1000 ameriških dolarjih.

Več o novem flash pomnilniku si lahko preberete v izvorni novici na TG Daily.

48 komentarjev

Pomnilniški moduli visokih kapacitet

AnandTech - Domači računalniki in strežniki so se že od nekdaj malce razlikovali med sabo. Če že ne po tehnologiji, pa po različnih zahtevah po pomnilniku. Če za zahtevnejše uporabnike domačih mlinčkov zadošča kakih 512 MB pomnilnika, v zmogljivejših strežnikih najdemo tudi do več gigabajtov pomnilnika vseh vrst.

In kako pridemo do tako visoke številke? Preprosto: da bi proizvajalci pomnilniških modulov le-te naredili bolj zmogljive (beri: večje kapacitete), na tiskano vezje poizkušajo stlačiti kar se da veliko pomnilniških čipov.

Tukaj se neredko poslužujejo tudi manjših trikov, kot so cinjenje pomnilniških čipov enega nad drugim, kar jim uspeva z uporabo različnih tehnologij. Ravno teh tehnologij pa so se lotili v članku na strani Anandtech. Kakšna je razlika med TCP, EPOC in FEMMA, si lahko preberete tukaj.

1 komentar