»

Samsung in IBM podpisala dogovor o navkrižnem licenciranju

HotHardware - Samsung in IBM sta podpisala pogodbo o navzkrižnem licenciranju, ki jima bo omogočila uporabo patentov partnerja v svojih izdelkih. Lani sta bila IBM in Samsung prvi oziroma drugi največji dobitnik patentov v ZDA, tako da ne gre za majhno množico patentov. Podrobnosti o dogovoru niso razkrili, tako da ni znano finančno ozadje niti obseg navzkrižnega licenciranja.

Samsungov namestnik izvršnega direktorja je dejal, "da bo ta dogovor obema podjetjema pomagal pospešiti tehnološki razvoj in rast poslovanja", medtem ko je IBM-ov Ken King dejal, "da so patenti in inovacije ključna komponenta v IBM-ovi poslovni strategiji. Poleg zaščite vlaganj v raziskave in razvoj jim patenti omogočajo...

1 komentar

Intel in Nvidia z novim dogovorom o navzkrižnem licenciranju zakopala bojno sekiro

vir: Intel
Intel - Intel in Nvidia sta objavila, da sta zaključila vse medsebojne pravne spore, saj sta se uspela sporazumeti o novem licenčnem dogovoru. Včeraj sta podpisala novo šestletno pogodbo, ki Intelu dovoljuje komercialno rabo vseh Nvidiinih patentov, Nvidii pa večino Intelovih patentov. V zameno bo Intel plačal poldrugo milijardo dolarjev licenčnin v petih letnih obrokih, začenši z 18. januarjem letos. Iz dogovora so izvzeti nekateri Intelovi lastni procesorji (x86), bliskovni pomnilnik in nekaj veznih naborov, do katerih Nvidia ne bo pridobila pravice uporabe. Trenutna pogodba o navzkrižnem licenciranju se izteče 31. marca letos (dober članek o Intelovih in Nvidiinih peripetijah je lani...

3 komentarji

Amazon in Microsoft sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju

Slashdot - Microsoft in Amazon sta včeraj objavila vest, da sta sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju nekaterih tehnologij. Dogovor zajema tako Kindle kot tudi Amazonove implementacije Linuxovih strežnikov. Podrobnosti, kot katere tehnologije bo od Microsofta dobil Amazon, niso znane, prav tako ni podatkov o vsoti, ki jo bo od Amazona prejel Microsoft. V Redmondu niso želeli razkriti, kaj nameravajo z na novo pridobljenimi licencami storiti in čemu jih potrebujejo, pravijo le, da bodo ustvarjalnejši in da bodo bolje sodelovali. Tako se krepijo špekulacije, da se Microsoft podaja na trg elektronskih bralnikov knjig (spomnimo le na Courier), kjer bi mu Amazon lahko obilno pomagal.

0 komentarjev

ICANN ni več pod okriljem ZDA

ZDNet - Organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki od leta 1998 skrbi za dodeljevanje vrhnjih domen in IP-naslovov na internetu, se je konec septembra iztekel dogovor z ZDA. S podpisom novega dogovora so se uresničile njihove želje in evropske zahteve po neodvisnosti te organizacije, saj odslej ne bo več odgovarjala ZDA. Še vedno bo ICANN ostal neprofitna organizacija, le da sedaj ne bo več pod nadzorom nobene posamezne države. Evropska komisija pa je že izrazila zadovoljstvo z novo ureditvijo.

11 komentarjev

AMD se ne boji Intela

CNet - Po razdelitvi AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del je Intel hitro povzdignil glas, da se navzkrižne licence nanašajo strogo na AMD in ne morebitna druga podjetja. Po njihovem tolmačenju je namreč Globalfoundries, ki se je oddelil od AMD-ja, novo podjetje in ne podružnica, zato nanj ne morejo prenesti licenc. Intel je AMD-ju pošteno zagrozil, da bodo prekinili vse pogodbe, če v 60 dneh ne najdejo rešitve. Rok se je iztekel včeraj opolnoči, zgodilo pa se ni nič.

AMD pravi, da se žuganja ne boji. Njihov podpredsednik Benjamin Williams je v intervjuju za ZDNet Asia mirno izjavil, da so Intelove poteze zgolj predstava za javnost, in da bo težava počasi zamrla. Kot pravi, je licenca dvosmerna, tako da bi s prekinitvijo izgubil tudi Intel, ki je od AMD-ja dobil nekaj Nehalemove tehnologije in integriran pomnilniški krmilnik. Intel se še ni odzval.

23 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Nagrade na področju polprevodnikov

The Register - Microsoft je po mnenju Microprocessor Report's Analyst Choice Awards v preteklem letu naredil najboljši skupek tranzistorjev za igračkanje, in sicer svoj X-box.
Sicer priznavajo, da imata veliko vlogo sicer Intel in Nvidia, ki sta verjetno naredila tudi najbolj umazano delo, vendar kaj hočemo, izdelek je še vedno Microsoftov
V kategoriji stežnikov in delovnih postaj je pa svoje 64 bitne procesorje nagrado dobil Intel.. Kot poročajo na The Registerju, sta to le dve nagradi, za ostalih sedem pa je potrebno še počakati.

0 komentarjev