»

Lanska prodaja računalnikov katastrofalna, še zlasti v Evropi

Slo-Tech - Prodaja novih računalnikov je lani dosegla najnižjo raven po letu 2008, kar med proizvajalci in prodajalci povzroča nelagodje. V primerjavi z letom poprej je lani prodaja novih računalnikov upadla za 8-10 odstotkov (IDC in Gartner imata vsak svojo metodologijo), kar je največji upad v zgodovini. Prodanih je bilo okrog 276-288 milijonov računalnikov, kjer je imel najvišji tržni delež Lenovo (20-21 odstotkov), sledili pa so Hewlett-Packard (18-19 odstotkov) in Dell (14 odstotkov). Največji trije skupaj obvladujejo več kot polovico trga.

Podatki za regijo EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) pa kažejo, da se je v Starem svetu prodaja nadpovprečno znižala. IDC ocenjuje, da je prodaja namiznih računalnikov in prenosnikov v letu 2015 v EMEA upadla za 18...

77 komentarjev

Asusu utegne zmanjkati diskov

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Reuters - Tudi med sestavljavci računalnikov so se začele kazati prve posledice poplav na Tajskem, ki so zalile vse obrate proizvajalca trdih diskov Western Digitala in podjetja Nidec, ki proizvede večino motorjev za trde diske vseh proizvajalcev. Poročali smo o globalni podražitvi trdih diskov, ki je posledica izpada proizvodnje in oteženega transporta komponent zaradi pretrganih cestnih povezav, kar smo zelo občutili tudi v naših krajih, sedaj pa se pojavljajo že prva poročila o pomanjkanju diskov. Prvi je javno o tem spregovoril Asus.

Asus je namreč objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so še vzpodbudni. V treh mesecih so ustvarili za 4,7 milijarde tajvanskih dolarjev...

99 komentarjev

Intel v letu 2010 ostal vodilni proizvajalec mikroprocesorjev

X-Bit Labs - V IHS iSuppli so objavili podatke tržne analize o prodajalcih in proizvajalcih mikroprocesorjev, ki izkazuje, da se lani razmere živahnosti trga navkljub niso spremenile. Kljub temu da so tablični računalniki in mobilne naprave pošteno razburkali trg, je Intel obdržal visok tržni delež z 81 odstotki.

Nekoliko so ga celo povišali z 80,6 odstotka konec leta 2009 na omenjenih 81 odstotkov v letu 2010, medtem ko je AMD padel z 12,2 odstotka na 11,4 odstotka. Vsi ostali proizvajalci skupaj obvladujejo sedem odstotkov trga. Tod so merjene prav vse platforme, ne zgolj x86.

Intelovi prihodki od prodaje so se povzpeli za četrtino na 40 milijard dolarjev, medtem ko so leta 2009 zaradi recesije beležili šestodstotni upad. V letu 2010 je pomemben delež zavzemala prodaja tabličnih računalnikov s pripadajočimi procesorji, katerih prodajo IHS...

10 komentarjev

Rast povpraševanja po računalnikih v Evropi lani nižja

Hewlett-Packard ostaja vodilni proizvajalec in prodajalec računalnikov.

Heise - IDC je objavil podatke o trgu računalnikov v preteklem letu za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (tako imenovana cona EMEA). V letu 2010 je bilo prodanih 110 milijonov računalnikov, kar je za 12,8 odstotka več kot v letu 2009. Toda to ni razlog za navdušenje, opozarjajo, saj se je v zadnjem kvartalu, ki je tradicionalno najmočnejše trgovsko tromesečje, prodaja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2009 povečala za pičla 2,4 odstotka. Zmanjšano rast povpraševanja beležijo v vseh segmentih, tako namiznih kot tudi prenosnih računalnikih in netbookih.

Razlogov za skromno rast je več. Po eni strani so v velikem slogu prispeli tablični računalniki, ki spodkopavajo povpraševanje po klasičnih računalnikih. Še posebej...

49 komentarjev

Adobe rekordno

Delničarji so manj zadovoljni, saj je delnica letos izgubila petino vrednosti

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Adobe je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali rekordno. Prihodke so v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali ta tretjino in z vrednostjo 1008 milijonov dolarjev prvikrat presegli milijardo. V celotnem letu so zbrali 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2009.

Dobiček je letos v zadnjem kvartalu znašal 269 milijonov dolarjev, medtem ko so lani pridelali v tem času 32 milijonov dolarjev izgube. Celoletni dobiček je dosegel 774 milijonov dolarjev, kar je točno 100 odstotkov več kot lani.

Izvršni direktor Shantanu Narayen dober rezultat pripisuje rasti povpraševanja po izjemno širokem naboru Adobovih izdelkov, ki je eden najširših v IT-svetu.

1 komentar

Prodaja računalnikov porasla skoraj za četrtino

CNet - Analitiki iz podjetja iSuppli so konec tedna objavili rezultate prodaje v računalniški branži za izteklo se četrtletje, ki kažejo nadaljevanje okrevanja. V drugem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 81,5 milijona računalnikov, kar je za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Začetek leta 2009 je bilo eno najslabših obdobij v zgodovini, tako da izrazit porast niti ni presenetljiv.

Glavni motor rasti je bila Azija, povpraševanje na rumeni celini pa je dvignilo predvsem tamkajšnje proizvajalce, torej Asus, Samsung, Lenovo in Acer. Asus je na primer pridelal kar 136,2-odstotno rast, Samsung pa 83,9-odstotno. Največji tržni delež še vedno obvladuje Hewlett-Packard z 19,6-odstotnim tržnim deležem (22,2-odstotna letna rast), sledijo pa mu Acer (13,3-odstotni delež, +47,1 odstotka), Dell (13,1-odstotni...

1 komentar

Palm spet v rdečem

Yahoo News - Poslovni rezultati (PDF) za tretje fiskalno četrtletje leta 2010 kažejo, da se umiranje Palma na obroke nadaljuje. V zadnjem kvartalu so zabeležili izgubo v višini 22 milijonov dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot v četrtletju poprej, a manj od 98 milijonov dolarjev v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2009. Prodajo so uspeli povečati na 350 milijonov dolarjev, kar je dobro desetino več od pričakovanj analitikov. V tem obdobju so distributerjem prodali 960 tisoč pametnih telefonov, a le 408 tisoč so jih dejansko kupili tudi končni kupci, kar je 29 odstotkov manj kot v preteklem četrtletju.

Palmov izvršni direktor Jon Rubinstein ni skrival razočaranja, ki je rezultate označil za zelo slabe, a kljub temu optimistično dodal, da se na trgu kaže potencial za Palm. V novem kvartalu načrtujejo prodajo zgolj v višini 150 milijonov dolarjev, saj so...

1 komentar

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev