»

Rabljene pomnilniške kartice kot vir podatkov o prejšnjih lastnikih

bleepingcomputer.com - Raziskovalci Hertfordshirske univerze v Veliki Britaniji so ugotovili, da kar dve tretjini kartic SD in MicroSD, kupljenih iz druge roke, še vedno vsebuje podatke o prejšnjih lastnikih. V ta namen so na e-bayu, trgovinah z rabljeno opremo in drugod pokupili sto pomnilniških kartic in jih analizirali, pri čemer so uporabili brezplačno programsko opremo, ki je na spletu dostopna vsakomur. Kartice so v svojih prejšnjih življenjih večinoma služile v pametnih telefonih in tablicah, pa tudi v navigacijskih sistemih in dronih.

Akademiki so bili za svoj trud nagrajeni s kar nekaj intimnimi posnetki, selfiji, kopijami potnih listov, spiski stikov, življenjepisi, zgodovinami brskanja po spletu in drugimi zanimivostmi. V resnici...

29 komentarjev

Brez signala GPS vlada kaos

Satelit GPS v orbiti

vir: New Scientist
New Scientist - V vsakdanjem življenju smo odvisni od signala GPS bolj pogosto, kot si predstavljamo, četudi sploh nimamo sprejemnika GPS. Problem je, da je signal satelitov GPS tako šibek, da ga lahko s preprosto napravo za 20 evrov preglasimo in povzročimo kaos. Na NewScientistu so objavili zanimiv članek o odvisnosti od GPS-a in posledicah njegovega motenja.

Od signala GPS, ki ima v sebi kodiran tudi točen čas atomske ure na satelitu, so odvisni radarji in sistemi za nadzorovanje letal na letališčih, predaja signala mobilnih telefonov med posameznimi bazami, delovanje bančnih avtomatov, satelitsko cestninjenje, časovno podpisovanje finančnih transakcij, upravljanje mreže za...

33 komentarjev

EGNOS uporaben v letalstvu

vir: BBC
BBC - V sredo je začel v Evropi delovati sistem EGNOS s signalom kakovosti Safety-of-Life, ki je sedaj uporaben za avtomatsko vodenje zračnih plovil. EGNOS pomeni European Geostationary Navigation Overlay Service in označuje sistem treh dodatnih satelitov in 44 zemeljskih baznih postaj, ki so razmeščene po evropskih državah in izboljšujejo natančnost satelitskega navigacijskega sistema GPS (ter v prihodnosti Galilea in GLONASS-a). Natančnost GPS-a je premajhna, da bi ga mogli uporabljati kot edini navigacijski sistem za pilotiranje letal in helikopterjev. Zaradi tega si piloti v priletni fazi leta pomagajo z ILS-om, ki vključuje radijske oddajnike na...

6 komentarjev

GPS? Njet!!!

Slo-Tech - Vsi vemo, da Rusija že od leta 1976, a z velikimi časovnimi presledki, razvija svoj sistem satelitske navigacije, poimenovan Glonass (kratko za Глобальная Навигационная Спутниковая Система).

Rusija je sicer država, ki skuša z velikimi koraki nadoknaditi tehnološki zaostanek. A le malokdo se še spomni, da je bilo treba v Rusijo do konca leta 2007 GPS naprave celo tihotapiti, ker so bile preprosto prepovedane. Danes ima kako od kitajskih izvedenk na armaturi že čisto vsak Žiguli, kar pa je začelo pekliti domačega snovalca navigacijskih sprejemnikov, podjetje Sistema, ki bo v kratkem začel s proizvodnjo sprejemnikov za Glonass.

Vladimir Jevtušenko, direktor Sisteme se je minuli petek mudil v pisarni premierja Vladimirja Putina in mu predlagal uvedbo prepovedi na uvoz naprav, ki podpirajo samo GPS, ne pa tudi Glonass, je poročal časnik Vedomosti. Kot je še povedal Jevtušeko, se je Sistema o tem že pogovarjala z nekaj svetovnimi proizvajalci elektronike, med njimi Nokio, Siemensom...

28 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem

Slo-Tech - Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem, ki pa bo vojaške narave. Poleg GPS-a, GLONAS-a in rojevajočega Galilea, bo to torej že četrti tovrstni navigacijski sistem.

Pri tem pa so vsaj dvakrat krepko za nos potegnili Zahodnjake, predvsem Evropejce. Najprej so prišli do francoskega spoznanja, da je dobro svoj navigacijski sistem postaviti zelo blizu frekvencam GPS-a, ker se tako ne da motiti le enega sistema. Hkrati pa so se tudi nedolžno pridružili Galileovemu projektu z obljubo, da bodo spoznanja uporabili le za civilno rabo. Namesto tega so že razvili sistem, ki bo lahko vodil njihove jedrske rakete na cilj.

Kitajci imajo sicer za seboj že kar bohotno zgodovino izmikanja vojaške tehnologije Zahodnjakom.

Piratiziranje na višjem nivoju je očitno "legalno".

20 komentarjev

Galileo potrjen!

BBC - Ministri evropskih držav so na sestanku v Bruslju potrdili več milijard evrov težak projekt Galileo - najnovejši, evropi lasten, navigacijski sistem 30-ih satelitov, ki naj bi bil v polnem zagonu že leta 2007. Američani se že pritožujejo, da to pomeni nevarnost in konkurenco njihovemu GPS sistemu, ki ga ima pod nadzorom Ameriška vojska. In kaj so prednosti novega sistema? Navigacija s pomočjo GSM aparata, določanje kraja nesreč in še marsikaj. Za bolj podrobno poročilo pojdite sem.

10 komentarjev