»

Moj trdi disk je lahko balon

Wired News - Klasični trdi diski z magnetnimi ploščami in bralnimi glavami se počasi, a neizogibno poslavljajo. Četudi jih ne nemara ne menjamo takoj s SSD-ji, jih nadomesti večji in novejši klasik. Kaj torej storiti z odsluženimi diski? Če ne vsebujejo strogo zaupnih podatkov, ki bi terjali njihov pokop v lavi, in če posedujete nekaj smisla za estetiko, jih lahko predelate v lične modelčke. Sistemski administrator Miguel Rivera je imel preveč diskov in časa, zato je iz njih izdelal celo kopico skulptur. Motorje, avtomobile, terminatorje. Kot pravi Rivera, je želel napraviti nekaj le iz...

4 komentarji

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev

Sony ima rešitev za sekanje prstov

Techdirt - Čitalec prstnih odtisov je v zadnjih letih vedno bolj popularna oblika zaščite računalniškega sistema. Običajni uporabniki ga uporabljamo predvsem zaradi kul faktorja (ženske ljubijo tajne agente), poslovneži pa imajo pogosto na svojih trdih diskih dejansko obilico zaupnih podatkov, za katere bi konkurenčna podjetja ubijala. Ali pa vsaj sekala prste, kar je odlična rešitev za dostop do računalnika, če se njegov lastnik s tem ne strinja najbolj. Sony se je odločil, da bo tovrstnemu mafijskemu početju naredil konec. Za ta namen so razvili čitalec prstnih odtisov, ki pri skeniranju naredi podrobno sliko kapilar v konici prsta, kar pa je možno zgolj in samo, če se skozi njih pretaka kri.

Izvorna novica.

Zbiranje zaupnih podatkov bo po novem tako zahtevalo malce več potrpežljivosti, saj bo direktorje treba na gobec, dokler ne bodo pripravljeni opraviti potega s prstom po senzorju.

18 komentarjev

Svetovalec FBI ukradel seznam vseh FBI-jevih gesel

Slashdot - Seattle Times poroča, da je vladni svetovalec Joseph Thomas Colon, ki je za razvijal nov računalniški sistem za FBI, ukradel in z orodji, ki jih je dobil na internetu razbil bazo podatkov z gesli 38.000 zaposlenih v FBI, vključno z geslom direktorja. S tem je pridobil dostop do vseh podatkov, vključno z dostopom do baze podatkov o zaščitenih pričah.

Razlog za vdor? Omenjeni svetovalec je želel usposobiti nov računalniški sistem Trilogy, pri tem pa je bil soočen z nenehnimi "birokratskimi ovirami". FBI je namreč od njega zahteval, da za vsak kos strojne opreme, ki je vključena v sistem pridobi pisno dovoljenje. Colon se brani, da se je s krajo gesel želel le izogniti birokratskim oviram in pospešiti delo na projektu ter dodaja, da so agentje FBI v Springfieldu njegova dejanja odobravali.

Nekoliko manj razumevanja za njegovo početje pa je pokazalo vodstvo, saj je s svojimi dejanji ogrozil varnost celotnega sistema. Doleti ga lahko do 18-mesečna zaporna kazen, prav tako pa je že...

23 komentarjev

FBI reče: "Ups"

The Register - V FBI-ju so imeli štetje inventarja. Od 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih FBI premore jih manjka kar 184. 13 od teh je bilo ukradenih v pravem pomenu besede. Vsi drugi pa so, hm, hm... trajno založeni. Trije računalniki od 184 "pogrešanih" imajo v sebi tudi občutljive podatke. En pa celo zaupne!
To ni prvič, da je državna varnostna agencija kakšen računalnik "založila". spomnite se velike afere v Britaniji, ko je agent njihove MI6 pozabil svoj prenosni računalnik na vlaku. Na njem so bili strogo zaupni podatki. No, računalnik se je na koncu le našel. Britanci so sploh strokovnjaki v izgubljanju računalnikov s strogo zaupnimi podatki. Nekajkrat se je zgodilo, da je agent pozabil svoj laptop v baru po nočnem žuriranju tam. Ob tem pa FBI pograša tudi 449 kosov strelnega orožja. Med njimi tudi brzostrelke. Vsi ti predmeti so bili izgubljeni v zadnjih 11 letih.

9 komentarjev