»

AMD odločen s procesorji Epyc 2 pisati zgodovino

AnandTech - AMD je lansiral še težko pričakovano strežniško vejo procesorjev na arhitekturi Zen 2 - serijo Epyc 2, poznano tudi pod kodnim imenom Rome. Po prvih testih sodeč gre za enega največjih preobratov na področju računalniških čipov, kar smo jih kdaj videli, saj prišleki gladko posekajo konkurenčne Xeone tako v surovi hitrosti kot električni porabi in ceni - za nemajhne vrednosti.

Ko so prejšnji mesec prispeli procesorji za domačo rabo Ryzen 3000, se je rdeči tabor lahko veselil, kajti Intelu so z njimi v obraz vrgli precej trdo rokavico. Toda ta sektor v računalništvu že lep čas ni več najpomembnejši, saj padajoča prodaja osebnih računalnikov na eni strani in pa selitev vse večjega dela ITja v oblak pomenita, da so strežniški čipi področje,...

40 komentarjev

Prihaja druga generacija Marsa

Vezava para kartic v navezo QuadSLI bo zahtevala veliko, dobro prevetreno ohišje in zmogljiv napajalni podsistem

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pred leti je Asus pripravil posebno izdajo grafične kartice GeForce GTX 295, ki so jo poimenovali Mars. V tisoč kosih izdelana pošast je nadgradila koncept dvojedrne kartice GTX 295 s parjenjem dveh GeForce GTX 285 na sicer dveh tiskaninah (izdana je bila še pred revizijo tiskanine referenčne GTX 295), a v obliki ene kartice z eno režo PCIe x16. Referenčna zasnova GTX 295 v primerjavi z GTX 285 uporablja nekoliko okleščena jedra - samih senčilnikov je bilo na jedro enako, 240, prav tako je bilo enakih 80 enot TMU, a so z 32 na 24 zmanjšali število enot ROP. Nižje so bile tudi frekvence, 576 MHz za jedro, 1242 MHz za senčilnike in 1998 MHz za pomnilnik v primerjavi s 648, 1476 in 2484 MHz na GTX 285.

Mars iz prve generacije je te razlike...

12 komentarjev

Prvi 2,5-palčni terabajtni disk s 7200 rpm

The Register - Seagate je naznanil prvi terabajtni disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto in meri 2,5 palca ter je torej pravšnjih mer, da ga lahko vgradimo v prenosne računalnike (prvi sploh enoterabajtni disk za prenosnike je Western Digitalov Scorpio Blue). Seagtov novinec prihaja iz družine Constellation 2 in je na voljo v kapacitetah 250, 500 in 1000 GB.

Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, ima pa 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja zaporednih podatkov znaša 115 MB/s in 180 MB/s za naključne podatke. Kakor...

15 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

Ion 2 s podvojenim številom senčilnikom

bit-tech.net - Znano je že, da bo druga generacija platforme Ion izdelana v 45 nm proizvodnem procesu, vsaj vezno čipovje. Ne ve se še točno, s katerim procesorjem bo to čipovje sparjeno, saj nVidii kaže slabo, da bi Intel omogočil povezovanje z drugo generacijo procesorjev Atom, stare pa bodo verjetno kmalu prenehali izdelovati. Najbolj verjetna možnost je tako VIA Nano, o katerem se je že govorilo, da ga bo druga generacija podpirala skupaj z s procesorji Atom.

A pustimo to za konec leta, ko naj bi prenovljena platforma tudi izšla. Zdaj imamo namreč nove podatke o zmogljivostih, saj naj bi kar podvojili število senčilnikov v grafičnem jedru. nVidia trenutno uporablja vezni čip GeForce 9400M, v katerem je 16 senčilnikov oz. t.i. stream procesorjev. Poleg večje grafične zmogljivosti oz. hitrejšega delovanja iger 32 senčilnikov pomeni tudi več zmogljivosti pri splošnem računanju na grafičnem jedru (CUDA, stream processing), le-to pa netbooki izkoriščajo predvsem za dekodiranje HD video vsebin....

0 komentarjev